SVARER: Landbruksminister Olaug Bollestad er øverste ansvarlig for Mattilsynet som er underlagt hennes departement. Nå svarer hun om hundesykdommene. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Bollestad viser til Veterinærinstituttet om hundesykdom

Landbruksministeren viser til arbeidet Veterinærinstituttet foretar på spørsmål fra Ap om hva hun gjør for å hindre at den dødelige hundesykdommen sprer seg.

NTB

I et skriftlig spørsmål stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) sendte inn for en uke siden, spør han hva statsråden vil gjøre for å kartlegge årsaken til at sykdommen har oppstått.

Han ville også vite hvilke tiltak hun vil sette i gang for å forebygge at sykdommen sprer seg og rammer flere hunder.

les også

Hundesykdom trolig ikke veldig smittsom

I sitt svar torsdag trekker landbruksminister Olaug V. Bollestad (KrF) fram den jobben Mattilsynet og Veterinærinstituttet allerede har gjort og gjør.

Rundt 2.000 veterinærklinikker og privatpraktiserende veterinærer har fått tilsendt et spørreskjema for å få nærmere kunnskap om tilfeller med blodig diaré hos hund etter 1. august i år.

Dataene fra disse spørreskjemaene vil bli sammenstilt og vurdert av instituttet, for å se om det finnes fellesnevnere hos hundene som er rammet.

– Dette vil kunne gi indikasjoner på hvor smitten kommer fra og/eller hvordan den har oppstått. Disse indikasjonene vil kunne være med på å angi hvilken retning det videre arbeidet med å finne årsaken til denne sykdommen bør ha, skriver Bollestad i sitt svar.

Utelukker flere årsaker

I en statusrapport tirsdag slo Veterinærinstituttet fast at det kan utelukkes at hundedøden skyldes algeforgiftning. Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest. Det er heller ikke funnet sammenheng mellom hundesykdommen og E. coli på mennesker.

Det er heller ikke funnet fellestrekk i alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende i undersøkelsene som er gjort til nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder