Kong Harald taler til folket fra karantene: – Alvoret gjør oss engstelige

Kong Harald, som selv sitter i karantene på Kongsseteren, taler til nasjonen søndag kveld.

  • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over 70 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi kjenner hverken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av, sier Kong Harald i talen, som ble offentliggjort kl. 19 søndag kveld.

Han beskriver corona-situasjonen Norge befinner seg i, som uvirkelig, fremmed og skremmende for alle.

– Uvissheten gjør oss sårbare. Alvoret gjør oss engstelige. Den nye hverdagen kan gi oss en følelse av avmakt, sier kongen – som maner til ekstra vennlighet i disse dager.

Kongeparet var nylig på tre dager langt statsbesøk i Jordan. De kom hjem til Norge 5. mars og må som følge av de nye karantenereglene, holde seg hjemme.

Tanker og bønner

Kong Harald presiserer i talen at den aller viktigste oppgaven nå er å forsøke å bremse den dramatiske utviklingen, og å følge myndighetenes tiltak. Kongen takker for at Norge har politiske ledere og fagmyndigheter som med mot og kunnskap møter denne utfordrende perioden med «ærlighet og realisme».

Han sender også takk til helsepersonell i hele landet – som jobber døgnet rundt. Han sender også tanker og bønner til alle som opplever økonomiske tap og ser med frykt på tiden som kommer.

Kongen ber folket vise ekstra omsorg for barna, som nok er skremte over situasjonen. Han minner også om alle som kjenner på ensomhet nå som fellesskap er forhindret som følge av nye retningslinjer til samvær.

les også

Fy søren, så greie folk er!

Les hele talen:

Kjære alle sammen,

Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, fremmed og skremmende for oss alle. Vi kjenner hverken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av.

Uvissheten gjør oss sårbare.

Alvoret gjør oss engstelige.

Den nye hverdagen kan gi oss en følelse av avmakt.

Norge er rammet sammen med hele resten av verden.

Nå er vår aller viktigste oppgave å forsøke å bremse den dramatiske utviklingen – ved å følge de pålegg som myndighetene gir.

Vi kan være takknemlige for at vi har politiske ledere og fagmyndigheter med mot og kunnskap til å møte situasjonen med ærlighet og realisme.

Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Både til at hver og en tar ansvar for å hindre spredning av smitte. Og til at landets myndigheter tar gode og kloke beslutninger. 

Mine tanker og bønner er hos dere alle nå.

Hos dere som er syke og hos dere som er pårørende.

Hos helsepersonell over hele landet som står på dag og natt. Hos dere som opplever økonomiske tap og frykt for fremtiden. Hos alle dere som ivaretar viktige samfunnsfunksjoner så landet vårt kan fungere.

Hos alle barna – som kanskje er spesielt engstelige nå – og som vi må ta ekstra godt vare på.

Og hos dere som føler på ensomheten fordi våre små og store fellesskap er midlertidig tatt fra oss.

Til slutt vil jeg minne om at alle trenger litt ekstra vennlighet i denne tiden. Sammen står vi i dette. Og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss.

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Kong Harald

Flere artikler

  1. Kongen: - Landet vårt er i en alvorlig situasjon

  2. Handle – ikke hamstre

  3. Frykter smitteverntiltak gjør at flere får angst og depresjon

  4. Kongen leder statsråd fredag via telefon eller videooverføring

  5. Ny undersøkelse om unge: Nær halvparten føler seg ensomme under pandemien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder