FORBUDT: Tapping av øl og salg av alkohol blir forbudt på Oslos utesteder inntil videre som et tiltak mot smittespredning av corona-viruset. Foto: Krister Sørbø, VG

Oslobyrådet: Forbyr skjenking av alkohol fra i kveld

Fra klokken 20.30 innfører Oslobyrådet full stopp i skjenking av all alkohol på byens utesteder.

 • Frank Ertesvåg
 • Krister Sørbø (foto)

Artikkelen er over 67 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi innfører full stopp i skjenkingen inntil videre. Det var såpass mange som fredag kveld ikke fulgte vår oppfordring om å la være å bidra til å skape større folkeansamlinger, så vi hadde ikke annet valg enn å beslutte full stopp i skjenkingen umiddelbart, sier byrådsleder Raymond Johansen til VG lørdag kveld.

Kommunens kontrollører fikk inn en rekke tips om at utesteder og serveringssteder ikke forholdt seg til smittevernreglene fredag.

STENGES: Det er kjedelig at vi (bransjen, journ.anm,) ikke kan følge loven tilstrekkelig godt til at vi kan fortsette å holde åpent, mange av våre kunder har satt pris på å komme hit og at det noe er som vanlig. Vi har ikke fått vite om vi skal stenge eller ikke på grunn av dette. Det kan føre til at vi blir permitterte. Da det ble kjent, var det mange som sa: «Shit, vi må ha en siste øl» Foto: Krister Sørbø, VG

les også

Mange i ski- og turløyper lørdag: – Mye mer folk enn vanlig

– Spesielt var det mange som ikke respekterte reglene om avstand mellom mennesker, sier byrådslederen til VG.

– Hvor mange var det som ikke overholdt reglene?

– Mange nok til at vi har funnet det nødvendig å stoppe skjenkingen. De aller fleste i bransjen har gjort sitt ytterste for at regler og retningslinjer om smittevern skal følges. Derfor er det skuffende å at noen ikke respekterer reglene, sier Raymond Johansen.

INTET VALG: Raymond Johansen er byrådsleder i Oslo. Han mener kommunen ikke hadde noe valg, men må stenge skjenkingen av alkohol etter gårsdagens kontroll av utesteder. Foto: Frode Hansen, VG

Han minner om at en viss afterski-sammenkomst i Østerrike har vært et arnested for smitteutbrudd som også har spredt seg til mange i Norge.

– Det burde være en kraftig nok wakeup-call også for utelivet i byen vår, sier Raymond Johansen.

SANG OG MUSIKK: Espen Alexander gikk rundt i Oslo sentrums gater og sang lørdag kveld. Foto: Krister Sørbø, VG

les også

Corona-baren

– Er ikke et forbud for inngripende?

– Nei. De fleste utestedene holder jo stengt. Folk holder seg hjemme i stor grad. I den situasjonen vi er i nå, er det smittevernet som trumfer det meste annet. Det må respekteres, understreker Johansen.

– Vi ga gult kort på fredag. Lørdag var det ingen vei utenom å dra frem det røde kortet, sier både Johansen og næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Evensen opplyser at av 1300 skjenkebevillinger i Oslo, er det kun en 50–60 steder som har holdt åpent de siste dagene. og ikke forholdt seg til reglene om nødvendig avstand mellom gjestene.

– Det er registrert trengsel i barkøer og dokøer. Vi håpet at vår appell tidligere skulle medføre skjerping. Men i stedet er det blitt verre, og vi fant det nødvendig å dra frem det røde kortet, begrunner næringsbyråden.

STILLE: Det var meget stille på Grünerløkka til å være lørdag kveld. Utestedet på bildet er tilfeldig valgt, og representerer ifølge innehaver Bjørn Vidar Ringsby ikke noen av utestedene som skal ha brutt smittevernreglene. Foto: Krister Sørbø, VG

les også

Flere kommuner trosser justisministeren – stenger omverdenen ute

- Er det viktig for hovedstaden å være strengest i klassen?

– Nei, dette har ikke noe å gjøre med å være strengest. Vi gjør det som vi finner viktig og nødvendig, selv om jeg selvsagt ser at dette er en svært krevende tid for restaurant og utelivsbransjen, svarer Victoria Marie Evensen.

Næringsetaten har utført mange kontroller de siste dagene, og spesielt fredag da 250 steder ble kontrollert.

Samme dag varslet næringsbyråd Victoria Marie Evensen om at enkelte utesteder kunne bli pålagt å stenge.

Ett døgn senere følger altså Oslobyrådet opp med å stenge all skjenking av alkohol i hovedstaden. Årsaken er brudd på smittevernreglene som er innført i hotell- og restaurantbransjen.

Det var NRK som først bragte nyheten om skjenkestopp i Oslo.

Serveringssteder kan fortsatt servere mat.

Mer om

 1. Raymond Johansen
 2. Coronaviruset
 3. Oslo
 4. Alkohol

Flere artikler

 1. Lorry og Høyre: Feil å stoppe skjenking hos dem som følger reglene

 2. Skjenkingen i Oslo åpner 6. mai: – Oslo-folk har vært flinke

 3. Fire kontrollører sjekket 250 serveringssteder

 4. Derfor stengte Oslobyrådet utelivet

 5. Ølkranene åpne igjen: – Fantastisk deilig å se folk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder