AVLYSER FADDERUKE: Studentorganisasjonen ved BI i Oslo, BISO. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Flere fadderarrangementer avlyses

Fadderuken «Fadderullan» ved BI i Oslo avsluttes etter to dager. Flere andre fadderuker ved universiteter og høyskoler avslutter også arrangementer.

 • Vemund Anke Garden
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 42 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Flere fadderuker landet rundt har valgt å avlyse arrangementer i lys av de økte smittetallene i Norge og kritikk om brudd på smittevernreglene ved festing.

I en pressemelding like før klokken 01 natt til onsdag, melder også studentorganisasjonen ved BI, BISO, at de avslutter hele fadderuken for sine studenter i Oslo, kjent som «Fadderullan»

– Etter å ha sett utviklingen ser vi det ikke som forsvarlig å fortsette, og har dessverre besluttet å avlyse de resterende aktivitetene våre,» sier leder av BISO Oslo, Bendik Mansika  i pressemeldingen.

les også

Politiet til studentmiljøene om nok en festnatt: – Ta ansvar!

Astrea Kustås, leder for Fadderullan i Oslo sier at det er beklagelig at de nye studentene ikke får den studiestarten de hadde håpet på.

– Over de siste dagene har vi sett flere faddere som har tatt både fadderrollen og ansvaret for smittevernet seriøst. Det skal roses, og vi er svært takknemlige for dem og innsatsen de har gitt for å inkludere våre nye studenter, sier hun i pressemeldingen, og legger til at det vil komme på plass refusjonsordninger for studenter som har kjøpt billetter til arrangementer som nå er avlyst.

Holder seg til streaming

I Tromsø vil ikke arrangørene åpne for fysisk oppmøte på noen av sine arrangementer. Det melder arrangøren selv i en pressemelding tirsdag kveld.

– Det er naturligvis veldig trist og noe vi beklager på vegne av, spesielt de nye, studentene i Tromsø. Samtidig er det viktig for oss å skape en god og trygg fadderuke for studentene i Tromsø, hvor fokuset ligger på å forhindre et smitteutbrudd. Per nå holder vi oss, fra og med morgendagen, kun til streaming av arrangementer og faddergrupper som ikke overstiger 20 mennesker, sier leder av «DebutUKA» Tobias Hjermann i pressemeldingen.

les også

Kommuneoverlege ber rektor utvise studenter som fester

På grunn av fadderukenhe har hundrevis av studenter samlet seg i parker landet rundt, noe som har fått mange til å reagere. Tirsdag sa helseminister Bent Høie (H) at smittespredningen er stor blant personer i 20-årene og advarte mot å ta lett på situasjonen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sa også at han var bekymret for smittespredning under fadderuken.

– Men vi ser også for mange eksempler på at smittevernseglene brytes både i organiserte fadderaktiviteter og i private sammenhenger, sa Asheim.

TRONDHEIM AVLYSER: Som i Tromsø har NTNU i Trondheim valgt å avlyse fadderarrangementer i år. Foto: Ole Martin Wold

Avlyst i Trondheim og Førde

Også NTNU i Trondheim har de avlyst fadderarrangementer etter en student i et av fadderutvalgene har fått påvist coronasmitte.

Hverken den smittede studenten eller andre foreningen har vært i kontakt med nye studenter eller faddere. Det opplyser konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek ved NTNUs Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap til Adressa.

Fadderutvalget har ifølge Hestbek fulgt alle retningslinjer, og Trondheim kommune jobber nå med smittesporing.

Førdes Studentsamfunn velger å avlyse alle alkoholrelaterte arrangementer i fadderuka, til tross for at ingen studenter har testet positivt der.

– Grunnen til at vi gjør dette, er at vi ser hva som skjer på andre campuser. Vi vil være føre var og stenge ned, slik at vi er med på dugnaden, sier Astrid Kippersund, nestleder i Studentsamfunnet i Førde, til lokalavisen Firda.

les også

Avlyser fadderarrangement på NTNU – student smittet

Vurderer i Oslo og Bergen

– Vi har landet på at vi har en tydelig forventning til at studenter tar ansvar for seg selv og andre. Ser vi ikke en vesentlig forbedring etter i kveld må vi revurdere om hele fadderuken skal avlyses, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til Bergens Tidende etter et møte med alle utdanningsinstitusjonene for å diskutere situasjonen tirsdag.

Det samme kan skje i Oslo, varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

– Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr. Dersom det ikke blir bedre i løpet av kort tid, må jeg be dem som organiserer fadderukene om å avlyse dem, sa Johansen.

Les også

 1. Helsemyndighetene: Sannsynlig med hjemmekontor ut året

  Hjemmekontor? Buss eller bil? Munnbind i offentlighet? Og hva med uteliv i hovedstaden?

Mer om

 1. Tromsø
 2. Student
 3. Coronaviruset
 4. Universitet
 5. NTNU
 6. Trondheim
 7. Oslo

Flere artikler

 1. Skeptisk til avlysning av fadderuke: – Bedre at man møtes i kontrollerte former

 2. Vektere skal hindre store studentfester

 3. Studenter frykter coronasmitte – slik gjennomføres fadderukene

 4. Stor variasjon i smitteverntiltak på fadderukene

 5. Coronasmittet student deltok på fadderfest i Bergen - 35 i karantene

Fra andre aviser

 1. Fadderarrangementer avlyses flere steder i landet

  Fædrelandsvennen
 2. Raymond Johansen: – Vi kan ikke ha russetreff-aktige tilstander i Oslo nå

  Aftenposten
 3. Fadderleder frykter at avlysningen av fadderuken vil føre til mer smitte

  Bergens Tidende
 4. Dropper kveldsarrangementer i fadderuken

  Bergens Tidende
 5. BI avlyser resten av fadderuken i Oslo

  Aftenposten
 6. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no