GIKK AV: Administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Går av som direktør for Mattilsynet etter pelsdyrsaken

Harald Gjein går av som administrerende direktør i Mattilsynet etter at de kom med en nedslående tilsynsrapport som viste seg å være feil.

– Den siste uken har Mattilsynets troverdighet som tilsynsmyndighet blitt trukket i tvil, i forbindelse med tilsyn hos en pelsdyrbonde i Rogaland. Mattilsynets troverdighet står og faller på at samfunnet har tillit til at tilsyn, veiledning og saksbehandling utføres på en korrekt måte. På bakgrunn av denne situasjonen finner jeg det riktig å fratre min stilling, slik at andre kan lede Mattilsynets viktige arbeid videre, sier Harald Gjein.

Bakgrunnen er en sak hvor Mattilsynet leverte en feilaktig tilsynsrapport på familiens minkfarm i fjor sommer – en sak som har fått stor oppmerksomhet den siste uken etter at NRK publiserte avsløringene.

Bakgrunn: Mattilsynets rapport var full av feil

Pelsdyrbonden Per Olaf Lauvås avslørte selv dette med skjulte opptak, og Mattilsynet har senere innrømmet at de har gjort alvorlige feil i saken, og er i gang med interne undersøkelser.

– På jakt etter å finne feil

– De forsøkte å påføre meg tittelen som dyremishandler og ta fra meg jobben. Jeg hvem ikke hvem sitt ansvar det er, men noen er nødt til å stå ansvarlig for det som skjedde, sa pelsdyrbonde Lauvås til VG tidligere denne uken.

Det var den 29. juni i fjor at Mattilsynet og Dyrevernsnemda først var på besøk på minkfarmen i Sandes i Rogaland, som har plass til 9600 dyr. Da fikk Lauvås inntrykk av at alt sto bra til.

PELSDYRBONDE: Per Olaf Lauvås. Foto: Trond Solberg

– Jeg merket jo at de spurte mange spørsmål og var på jakt etter å finne feil, men de fant ingenting utenom øyebetennelse på noen valper og litt støv i taket. De ønsket meg god sommer før de dro, og jeg synes i grunn at besøk hadde gått bra, sier han.

Lauvås ble derfor forbauset da en representant fra Dyrevernsnemda kom tilbake med tilsynsrapporten tre dager etter. Der sto det blant annet at situasjonen var en «dyretragedie».

Etter direktørens avgang sier Lauvås følgende til VG:

– Hvis han mener han ikke har gjort jobben sin, så må han bli skiftet ut, og sette stillingen sin til disposisjon for noen som kan rydde opp. Jeg ba kun om en unnskyldning. At det måtte en bonde fra Jæren til for at de skal lære seg folkeskikk, sånn er det. De må bare lære seg det.

Han poengterer at siste ord i saken ikke er sagt.

En avdelingsleder i Mattilsynet tok kontakt og beklaget overfor bonden over telefon en uke senere, og Lauvås tok opptak av samtalen. I opptakene, som er gjengitt av NRK, kommer det frem at Mattilsynet ønsket rapporten slettet, i sin helhet.

Etter at Mattilsynet fjernet det opprinnelige vedtaket fikk Lauvås en ny tilsynsrapport, datert 21. juli 2018. Der skriver Mattilsynet at bondens drift er god, de beklaget og ba ham om å legge saken bak seg.

les også

Mattilsynets rapport var full av feil: Bonde vil ta kampen i retten

Vil til bunns i saken

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) sa tidligere denne uken til NTB at hun sitter med mange ubesvarte spørsmål om hvordan det som har skjedd, kunne skje.

– Jeg ser kjempealvorlig på dette, fordi vi er helt avhengig av å ha tillit til Mattilsynet. Det er ikke bare bøndene, men også forbrukerne og det offentlige avhengig av, sa landbruksministeren.

les også

Etterforsker Mattilsynet etter minkfarm-rapport

Regiondirektør i region sør og vest, samt to ledere ved avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord, trer midlertidig tilbake fra sine lederroller mens pågående interne undersøkelser fortsetter.

Landbruks- og matdepartementet vil utnevne en fungerende administrerende direktør, heter det i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder