Mulla Krekar er utlevert til Italia

Regjeringen har ventet på klarsignal fra Italia for å utlevere Krekar. Torsdag ble han sendt ut av Norge.

 • Hanna Haug Røset
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Oda Ording
 • Runa Fjellanger
 • Martha C. S. Holmes

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til VG at de bisto med å uttransportere Krekar tidlig torsdag morgen. 63-åringen befinner seg nå i Italia, der han er dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging.

– De har ikke anstendighet til å la ham ta farvel med familien, sier Mulla Krekars advokat Brynjar Meling til VG.

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann. En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, tordner advokaten.

Bakgrunn: Krekar-saken kort forklart

Under en pressekonferanse forklarer Meling hvordan han brått ble klar over at Krekar var uttransportert.

– Jeg fikk en e-post fra den italienske advokaten som hadde blitt kontaktet av italiensk politi med beskjed om at han hadde landet på italiensk jord og var overført til et fengsel der. Det var slik vi fikk vite det, sier advokaten.

Krekar har sittet varetektsfengslet i påvente av utlevering til Italia. Den seneste tiden har coronaviruset, som har rammet Italia hardt, gjort at utleveringen har latt vente på seg. Krekar ble så sent som onsdag fremstilt for refengsling i Oslo tingrett.

«PST er i dialog med Italia om dette og utlevering vil skje så snart det er tilrådelig for begge parter», står det i kjennelsen fra i går, 25. mars.

I RETTEN: Mulla Krekar. Foto: Odin Jæger, VG

– Har fått nødvendige forsikringer

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag sier justisminister Monica Mæland (H) at regjeringen har avventet til det var mulig og forsvarlig å gjennomføre utleveringen.

– Vi har fått nødvendige og oppdaterte forsikringer fra italienske myndigheter, om at han vil bli godt og forsvarlig ivaretatt.

På spørsmål om hvorvidt norske myndigheter har blitt forsikret om at Krekar vil få en fullverdig ankebehandling i Italia, svarer Mæland:

– Italia er en rettsstat, et demokrati, som er underlagt de samme juridiske internasjonale forpliktelser som oss, blant annet knyttet til menneskerettighetskonvensjonen.

Justisministeren tilføyer at de er trygge på at Krekar får behandlingen han skal ha, etter de lover og regler som gjelder.

Mæland om Melings kritikk: – Selvsagt uenig

I skrivende stund har flere enn 7503 mennesker dødd som følge av coronaviruset i Italia. På spørsmål om hvorfor Krekar utleveres akkurat nå, svarer justisministeren:

– Vi har avventet til Italia har ment at dette var forsvarlig å gjennomføre, og det var i dag.

– I fengslingskjennelsen står det at han er i risikogruppen. Har det vært med i vurderingen?

– Vi har fått forsikringer fra italienske myndigheter om at han vil bli behandlet forsvarlig, både knyttet til de medisinske utfordringene han har og knyttet til smitte.

FERDIGSONET: mulla Krekar løslates fra Ila landsfengsel i november 2016. Foto: Trond Solberg, VG

– Meling reagerer på at Krekar ikke fikk ta farvel til familien, og kaller det en skammens dag. Hva er din reaksjon på det?

– Det er Melings vurdering, den får stå for hans regning. Jeg er selvsagt uenig.

– Fikk han ta farvel med familien sin?

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen omstendigheter. Det er politiet i Norge og Italia som har gjennomført utleveringen, sier justisministeren.

– Krekar er dømt til 12 års fengsel. Hva skjer etter det, vil han kunne komme tilbake?

– Han har i mange år vært utvist fra Norge og vi har ikke gitt ham en forsikring om at han kan returnere. Så det blir opp til italienske myndigheter, og hvis han vil tilbake må han søke om det på vanlig måte.

Les også på E24: Meling: – Folk tror at jeg tjener grovt på mulla Krekar.

Sett denne? Sånt skjer, sier TV2s anker og reporter etter tabben under dirketesendingen om at mulla Kretar nå utleveres av norske myndigheter til Italia:

– Ingen quick fix

Lene Vågslid, justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, påpeker at nyheten om at justisdepartementet fattet vedtaket om å sende Krakar til Italia kom i februar.

– At utsendelsen nå er gjennomført er jeg glad for. Folk bør merke seg at denne saken aldri var en quick fix slik Frp påsto før de kom i regjering, skriver hun i en SMS til VG.

Frps Per-Willy Amundsen, som var justisminister fra desember 2016 til januar 2018, sier til VG at han setter stor pris på at regjeringen har effektuert vedtaket.

– Dette har vært jobbet mot lenge. Det har vært en årelang politisk og juridisk farse som rettsstaten nå endelig har satt punktum for, sier han.

– Jeg konstaterer at midt oppi at landet står i krise, er dette et lyspunkt som viser at samfunnet fungerer og at man også er i stand til å håndtere så viktige saker.

Han er ikke bekymret for at Krekar nå sendes til Italia, som er det landet i verden med flest corona-dødsfall og omfattende smitte.

– Overhodet ikke. Jeg legger til grunn at rettsstaten Italia ivaretar Krekar på egnet måte. Det tror jeg er en helt uaktuell problemstilling. Det er to rettsstater med velfungerende demokrati som har blitt enige om denne utleveringen.

Mer om

 1. Krim
 2. Brynjar Meling
 3. Mulla Krekar
 4. Monica Mæland
 5. Italia

Flere artikler

 1. Alvorlig bekymret for Krekar: – Han er i risikogruppen

 2. Mulla Krekar er utlevert til Italia

 3. Krekar fikk som fortjent

 4. Mulla Krekars klage på utlevering: – Erna Solberg er inhabil

 5. Meling etter Krekar-transporten: Har mottatt flere hundre hatmeldinger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder