I AKSJON: Bonde Olav Haneberg (t.v) og maskinfører Lars Nesvåg har drevet slukningsarbeid natt til onsdag. Foto: Tomm W. Christiansen / VG

Bønder drev med brannslukking i hele natt

SOKNDAL (VG) Ifølge politiet har lokale bønder bidratt sterkt i arbeidet med gressbrannen gjennom natten.

Onsdag morgen er gress- og lyngbrannen i Sokndal kommune som startet tirsdag ettermiddag fortsatt ute av kontroll.

les også

Måtte evakuere fra Sokndalsbrannen: – Man blir jo urolig og redd

I en pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt i 08.30-tiden onsdag morgen, opplyser operasjonsleder Toralv Skårland at det fortsatt brenner kraftig og ikke er kontroll. Rundt 7500 mål har brent så langt.

– Hele natten er brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, sier Skårland.

I FYR: Dette bildet er tatt 02 natt til onsdag i Hauge i Dalane. Foto: Tomm W. Christiansen / VG

Politiet oppgir at lokale bønder har bidratt sterkt med sine vannvogner gjennom natten.

Bonde Olav Haneberg og maskinfører Lars Nesvåg er blant dem som har jobbet hele natt til onsdag med forebyggende arbeid. På morgenkvisten er det slukningsarbeid som pågår.

De sier til VG at de har tro på at de skal klare å redde de mest utsatte husene.

les også

Skogbranner ute av kontroll i Rogaland: Frykter at brannen vil spre seg

Magnus Winther i sivilforsvaret opplyser til VG onsdag morgen at de da har 24 personer fra sivilforsvaret på plass for å hjelpe brannvesenet med etterslukking.

Han sier han er imponert over hvordan lokalbefolkning bidrar og at mange bønder bistår.

Været er noe bedre onsdag morgen, med mindre vind og litt regn i luften.

Varaordfører i Sokndal kommune Frank Toks fortalte til VG i 01.30-tiden onsdag at ingen hus da var tatt av brannen, og at de hadde mange frivillige i sving gjennom natten.

– Enkelte er innom og får seg litt mat og samler litt krefter, ellers er folk rundt på ulike kritiske plasser. Det er 40-50 brannmenn som jobber i natt – både fra sivilforsvar og andre, forteller han da.

– Nå tenker vi litt på mat til alle i innsats og frivillige. De må ha mat og drikke, og vi kjører rundt mat, opplyste Toks.

les også

To kvinner hentet ut fra gressbrann: – Omringet av røyk og flammer

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland, og ligger 110 kilometer sør for Stavanger. Kystkommunen ligger ved riksvei 44/Nordsjøvegen, og opplyser på egne hjemmesider at de har 3266 innbyggere.

På sine hjemmesider opplyser kommunen at brannvesen fra Flekkefjord, Egersund og Sokndal, Sivilforsvaret og Politiet deltar i slukningsarbeidet. Sivilforsvaret holdt også et øye med evakuerte hus gjennom natten.

LOKALE: Maskinfører Lars Nesvåg har tro på at de skal klare å redde de mest utsatte bygningene. Foto: Tomm W. Christiansen / VG

Kommunen satte tirsdag kveld krisestab på rådhuset.

– Det er en vanskelig situasjon, i og med at det brenner kraftig og blåser så mye som det gjør. I tillegg er terrenget ekstremt tørt, så brannen sprer seg veldig kjapt. Det er en voldsom røykutvikling, sier rådmann i kommunen Karl Johan Engelhart Olsen til VG tirdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder