PÅ ØVELSE: Fartøyet Marshal Utsinov i havet utenfor Lofoten. Bildet er tatt fra fregatten KNM Roald Amundsen, som fulgte øvelsen og ble varslet fra russisk side før missiltestene ble gjennomført. Foto: Forsvaret

Russisk øvelse utenfor Lofoten: Avfyrte missiler i Norskehavet

Den russiske marinen avfyrte to missiler fredag, i en varslet øvelse i internasjonalt farvann utenfor Lofoten.

Det første missilet avfyrt ved 9-tiden fredag morgen, det andre ble avfyrt ved 15-tiden samme dag, får VG opplyst fra pressevakt Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter, FOH, i Bodø.

– Vi har fulgt aktiviteten med fregatten KNM Roald Amundsen. De ble oppkalt fra russisk side før skytingen. Det oppfatter vi som ryddig og profesjonell oppførsel, sier Tonning-Olsen.

Han sier at det ikke er unormalt at Russland trener på denne måten. Både Norge og Russland øver ofte på denne måten, men da skjer det vanligvis utenfor egen kyst.

– Det som er nytt nå er at de faktisk avfyrer missil og at det er såpass stor øvingsaktivitet i området som er varslet utenfor Norge.

Det ble varslet tre lignende missiløvelser under NATO-øvelsen Trident Juncture i høst, men to av dem var uten aktivitet og under den tredje ble det gjennomført enkel skytetrening.

– Det er veldig lenge siden, hvertfall mer enn ti år siden, forrige gang de varslet et slikt fareområde utenfor norskekysten. Det er veldig sjeldent det de gjør nå.

Han presiserer at øvelsen er i internasjonalt farvann.

UTENFOR KYSTEN: Det russiske fartøyet Peter den store deltok på øvelsen utenfor kysten av Norge. Foto: Forsvaret, KNM Roald Amundsen

Sjø til luft

Missilene ble skutt ut fra krysseren Marshal Ustinov, som tilhører den russiske Nordflåten med base i Severomorsk på Kola-halvøya.

Det skal dreie seg om sjø til luft-missiler.

Det atomdrevne slagskipet «Piotr Velikij» (Peter den store) deltok også i øvelsen som foregikk i internasjonalt farvann vest for Lofoten.

VARSEL: Slik varslet russisk luftfartstjeneste om øvelsen de skulle avholde utenfor kysten av Nordland. Skjermdumpen er lastet ned 8. april. Foto: Skjermdump NOTAM

Den russiske øvelsen ble varslet i lufttrafikktjenesten Notice to airmen (NOTAM) i et område 100 nautiske mil utenfor Lofoten. Det er verken militære installasjoner eller oljeinstallasjoner i det området. Øvelsen var planlagt mellom 11. og 14. april, men russerne ble tilsynelatende ikke så lenge.

– Allerede fredag seilte de nordover etter endt aktivitet, sier Tonning-Olsen.

OVERVÅKNING: Russiske overvåkningsfly deltok under øvelsen utenfor Lofoten. Avbildet er et overvåkningsfly av typen IL-20 Coot A, som er avbildet av norske F-16 fly. Foto: Forsvaret

Norske F-16 fly tok tre ganger av fra Luftforsvarets base i Bodø for å identifisere russiske fly, to ganger torsdag og en gang fredag.

– De identifiserte overvåkningfly og strategiske bombefly. Det er ikke unaturlig å trene sjø og luft sammen, sier pressevakten. Ifølge Tonning-Olsen hadde «Peter den store» helikoptre om bord for å sikre området rundt fartøyene som deltok i øvelsen.

TANKER: Et Tu-95 bombefly med tilnavnet «Bear» tankes av et IL-78 tankfly, kjent som «Midas». Bildet er ikke tatt i forbindelse med øvelsen i april. Foto: Forsvaret

Han forklarer at det er vanskelig å konkretisere antall fly som deltok i øvelsen, da overvåkningsfly og bombefly gjerne har med seg tankfly.

Russland varslet tre lignende øvelser under NATOs gigantøvelse Trident Juncture i Norge høsten 2018. En utenfor kysten av Møre, en utenfor Lofoten og en utenfor Finnmark. Det var bare ved sistnevnte at det var aktivitet. Da drev de enkel skyteaktivitet og navigering.

Alle øvelsene skjedde i internasjonalt farvann.

Karsten Friis, som leder forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved Norsk utenrikspolitisk insitutt (NUPI) sier også at øvelsen er rutinemessig og følger reglene.

– Det som er nytt eller annerledes er hvor de gjør det. De har ikke - meg bekjent - gjort noe som er provoserende, sier seniorrådgiveren til VG.

Likevel peker han på to elementer øvelsen indikerer.

– Nordflåten får stadig mer kapasitet til å operere lengre fra sine nærområder. Jeg tror de er så langt unna de kan komme uten at de trenger å ta med seg støttefartøy.

Han sier det at de opererer lengre fra egne havner er en trend man har sett de siste ti årene.

– Det andre er nok at dette er et politisk signal. Det kan vi jo gjette på hva er. Vi vet at amerikanerne har flydd B-52 bombefly i Østersjøen nylig. Det kan være et svar på det. Eller det kan være et svar på Trident Juncture, der hangarskipet USS Harry S. Truman seilte i omtrent det samme området, sier forskeren, og legger til:

– Jeg tror det er tilfeldig at det skjedde omtrent samtidig som at statminister Erna Solberg var på besøk i Russland.

Russlands ambassade: – En varslet øvelse

I en e-post til VG skriver den russiske ambassaden følgende:

– Russiske øvelser i Norskehavet 11.-15. april 2019 skal ikke være overraskende. Norske myndigheter ble informert om dem på forhånd. Disse er et etterspurt tiltak for å trene Nordflåtens styrker og ivareta sikkerheten av Den Russiske Føderasjon ved å ta hensyn til nåværende situasjon og fullstendig tilsvarer folkeretten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder