LETER ETTER SVAR: – Det er ingenting med dette viruset, denne sykdommen eller denne vaksinen som er 100 prosent, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Foto: Tor Erik Schrøder

Syv fullvaksinerte beboere ble smittet – nå jakter FHI på svar

FHI sier de ikke har registrert et utbrudd blant vaksinerte med samme omfang som på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker: – Vi sitter igjen med flere spørsmål som vi ikke har svar på, sier kommuneoverlegen.

Av 

Caisa Linea Hagfors

Publisert:

På Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune har syv fullvaksinerte beboere blitt smittet med coronaviruset. To av dem er sendt til sykehus.

At så mange fullvaksinerte blir smittet og syke, har ikke skjedd før, bekrefter overlege i FHI, Preben Aavitsland, overfor VG.

– Vi tror det bare er uflaks, men vi vurderer alle muligheter, sier han.

FHI jobber nå tett med kommuneoverlege Laurence Jary-Vattøy for å finne ut hvordan syv beboere som i utgangspunktet skulle være godt beskyttet likevel har blitt syke.

Aavitsland påpeker at det er forventet at vaksinerte kan bli smittet. Til Romerikes Blad sier han imidlertid at det er bare er en «sjelden gang».

Så hvordan kunne det skje at hele syv beboere ble smittet, og to ble syke, på samme sted?

– Vi sitter igjen med flere spørsmål som vi ikke har svar på. Vi er fortsatt langt fra å få svar, forteller kommuneoverlege Jary-Vattøy til VG.

les også

Sykehjemsbeboer skal ha blitt vaksinert mot sin vilje: – Må veies mot sykdomsrisiko

– Veldig spesiell situasjon

– Da jeg tok kontakt med FHI hadde de heller ikke hørt om dette før. Så det er klart at dette vekket interesse fra FHI sin side, i tillegg til min, forteller Jary-Vattøy.

Tirsdag sendte FHI et team til Ullensaker for å gå gjennom detaljene rundt utbruddet sammen med kommuneoverlegen. De håper å til slutt kunne finne svar på hvorfor Gystadmyr bo- og aktivitetssenter opplever spredning på et sykehjem der de fleste er vaksinert.

– Lignende sak har ikke vært registrert tidligere, og det gjør det til en veldig spesiell situasjon i seg selv. Vi må undersøke bredt og finne ut av hva som har skjedd. Vi går blant annet gjennom journaler og variabler, og vi må sette sammen ulik informasjon for å finne en forklaring, forklarer kommuneoverlegen.

Ifølge overlege Aavitsland er det fortsatt for tidlig å si noe om årsakene.

– Det er for tidlig å konkludere hvorfor så mange er blitt smittet og i hvilken grad andre sykdommer kan ha spilt en rolle, sier han.

– Har dere sett lignende hendelser med fullvaksinerte som blir syke i så «stort» omfang?

– Nei, svarer Aavitsland.

les også

Fullvaksinert sykehjemsbeboer coronasmittet

Også ved Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes kommune det blitt påvist coronasmitte hos fullvaksinerte beboere, skriver Stavanger Aftenblad. Kommunen melder i en pressemelding onsdag at til sammen fem beboere har fått påvist smitte. En coronasmittet beboer har i tillegg mistet livet ved institusjonen.

Tre av syv fikk påvist brasiliansk eller sørafrikansk mutasjon

Tirsdag kveld fikk Ullensaker kommune svar fra Ahus, som hadde sekvensert de positive prøvene hos beboerne. Resultatene viste at tre av de syv smittede beboerne har fått påvist enten sørafrikansk eller brasiliansk virusvariant.

Nå sendes prøvene videre til FHI for grundigere analyse, opplyser kommuneoverlegen.

– Kan det ha vært avgjørende at det er snakk om disse variantene, ettersom man frykter at vaksinen er mindre effektiv da?

– Sørafrikansk virus er mer smittsom og gir høyere risiko for alvorlig sykdom, og kan ha noe uklar effekt på av vaksinering, svarer kommuneoverlege Jary-Vattøy, som ikke ønsker å uttale seg om mulige forklaringer mens situasjonen fortsatt etterforskes.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at den sørafrikanske varianten gir et mer alvorlig sykdomsforløp enn «gamle» varianter.

Ifølge Aavitsland i FHI må vi regne med at vaksinasjon er litt mindre beskyttende hos de «eldre og skrøpelige».

– Hvordan skal vi da kunne åpne opp sykehjem og besøke eldre når vi fortsatt må frykte at de kan bli syke – selv når de er fullvaksinerte?

– Det er ingenting med dette viruset, denne sykdommen eller denne vaksinen som er 100 prosent. Vi må altså leve med en liten risiko. Nesten alle landets 40.000 sykehjemsbeboere er vaksinert, så risikoen her er altså veldig lav, svarer han.

Publisert:

Les også

 1. 273 døde etter å ha blitt coronasmittet på helseinstitusjoner

  Tusen nordmenn har trolig blitt smittet av covid-19 mens de fikk behandling eller pleie av helsevesenet, viser tall fra…
 2. Nå får de endelig klemme igjen: – Det var lenge siden

  Mandag ble det lov til å klemme igjen på sykehjemmene. Astrid Helene Stenshall (95) er nå fullvaksinert og fikk endelig…

Mer om

Sykehjem

Ullensaker

Coronaviruset

Flere artikler

 1. Syv fullvaksinerte smittet på sykehjem: – Det er bare trist

 2. Én død og ti smittet ved sykehjem i Sandnes: – Foreløpig er tilstanden ikke alvorlig

 3. Vi trenger ikke bli livredde

 4. Pluss content

  Vaksine: Dette må du vite

 5. Stor gladnyhet om Pfizer og Moderna – FHI varsler lettelser for de vaksinerte

Fra andre aviser

 1. – Vi er ikke trygge i Norge før alle land er trygge

  Bergens Tidende
 2. To fullvaksinerte smittet i Oslo – milde symptomer kan tyde på beskyttelse

  Aftenposten
 3. For første gang har Haukeland funnet brasiliansk virus: – Det er ingen grunn til panikk

  Bergens Tidende
 4. Det første tilfellet av brasiliansk virusmutasjon er påvist i Norge

  Aftenposten
 5. – Vi er ikke trygge i Norge før alle land er trygge

  Aftenposten
 6. FHI vurderer ny vaksinestrategi. Disse tre endringene kan få oss raskere i mål.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no