HATMELDINGER: Facebook-profilen til den 37 år gamle mannen som er siktet i Sigrid-saken, er nå sperret. Foto: VG/NTB Scanpix
HATMELDINGER: Facebook-profilen til den 37 år gamle mannen som er siktet i Sigrid-saken, er nå sperret. Foto: VG/NTB Scanpix

Facebook-profilen til drapssiktet stengt etter hets

Injurieekspert: Dette smaker av lynsjing og trakassering

INNENRIKS

(VG Nett) Facebook-siden til drapssiktet i Sigrid-saken ble bombardert med hatmeldinger. Injurieekspert advarer mot at hets kan føre til oppreisningsansvar.

Publisert: Oppdatert: 05.09.12 15:22

Facebook-kontoen til den 37 år gamle mannen som er siktet i Sigrid-saken, er blitt sperret etter at en rekke hatmeldinger ble lagt ut på siden hans.

«Brenn i helvete», «jeg vil at du skal dø», «skulle likt og sett deg i en mørk gate» og «barnemorder» står det i noen av de mange meldingene.

Rett før klokken 10 onsdag morgen ble kontoen sperret.

- Mange vil vise avsky

Berit Skog, førsteamanuensis ved NTNU og ekspert på sosiale medier, forklarer hvorfor så mange velger å ytre seg hatefullt på Facebook.

- Det er selvsagt opprørende at en ung jente ikke kan gå alene hjem, og totalt sett skaper dette sterke emosjoner, sier Skog.

- Facebook er blitt en arena der folk ytrer seg om aktuelle nyhetssaker, dermed også denne. De oppsøker profilsiden til vedkommende for å gi uttrykk for hva de mener og føler, og for å vise sin avsky. Når mange gjør det samme, blir terskelen lavere for hva en skriver, sier Skog.

Hun advarer mot hets på Facebook, og ber foreldre følge med på hva barna foretar seg i sosiale medier. Mange av meldingene, som er ytret under fullt navn, tilhører tenåringer og unge voksne.

- Lynsjing og trakassering

Advokat og injurieekspert Per Danielsen tror mange ikke er klar konsekvensene slike ytringer kan få.

- Dette smaker av lynsjing og trakassering. Et hellig prinsipp i rettsstaten er at alle skal betraktes som uskyldige inntil det eventuelt foreligger en rettskraftig dom, sier Danielsen.

- Noen av disse utsagnene må forstås som beskyldninger om at vedkommende er drapsmannen. Det er å gå langt over streken. Mannen er siktet, det vil si at det foreligger en sterk mistanke fra politiets side, ikke noe annet, sier Danielsen, som understreker at hans sympati ligger hos Sigrids familie i denne saken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Han tror mange av dem som ytrer seg i sosiale medier, særlig unge, ikke er klar over at de kan holdes strafferettslig ansvarlig for kommentarene sine.

Kan koste dyrt

- Den som fremsetter beskyldninger om at vedkommende er drapsmannen kan risikere oppreisningsansvar for tort og svie. Hovedregelen er at man kan slippe unna ansvar hvis beskyldningene er sanne, men når det er snakk om en siktelse, slipper man neppe unna.

Når det gjelder barn som er under den kriminelle lavalder, kan foreldrene holdes ansvarlig for deres oppførsel i form av erstatningsansvar.

- I prinsippet er det ikke forskjell på å publisere noe i en trykt avis og på nettet. Særlig blant yngre er det manglende kunnskap om hvilke grenser som gjelder. Det skyldes at vi ikke har mange kjente rettssaker som gjelder opptreden på nettet, sier Danielsen.

Advokaten får stadig flere henvendelser fra folk som er blitt plaget på Internett, både på Facebook og andre steder. Han tror vi vil se flere slike saker i rettsapparatet fremover.

Stengt av Facebook

Den drapssiktede har hatt sin Facebook-profil siden 18. mai 2010, og siden da er det blitt skrevet relativt korte oppdateringer fram til 15. juli i år.

Fra denne datoen og fram til 5. august, da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, er det ikke blitt lagt ut noen meldinger. Men etter 19. august er det blitt publisert svært lange meldinger om blant annet politiet.

På en pressekonferanse onsdag opplyste politiinspektør Hanne Kristin Rohde at det ikke er politiet som har stengt mannens profil.

Facebook bekrefter i ettermiddag at det er de som har sperret profilen til 37-åringen. Årsaken skal være klager på innholdet på mannens profil. Disse klagene skal ha kommet før Sigrid-saken.

- Jeg kan ikke si om det er tilfeldig at profilen ble stengt akkurat nå, sier Thomas Nyrut Kristensen, policyansvarlig i Facebook Norden, til NTB.

Saken har vært behandlet av Facebooks hovedkontor i Dublin, som bestemte at profilen skulle sperres. Ifølge Kristensen har Facebook fortsatt profilen, og politiet kan få tilgang til den dersom det er behov for det.

- Mobbeoffer

En tidligere medelev av den siktede, forteller til Sunnmørsposten at den siktede Ålesunderen har blitt mobbet siden han begynte på barneskolen.

- Han ble slått og plaget gjennom hele oppveksten, forteller personen som var medelev gjennom flere år.

Ifølge kvinnen skal 37-åringen ha levd med trusselen «brenn i helvete» gjennom hele livet.

Hun reagerer kraftig på hetsen mannen nå er blitt utsatt for på Facebook.

- Facebook har vært reneste gapestokken i dette tilfellet. Navnet ble spredd raskt, og hundrevis har vært inne på profilen hans og skrevet hatmeldinger og trusler. Vedkommende er siktet, ikke dømt, i en alvorlig drapssak. Men på Facebook hamrer folk løs på han med skjellsord og trusler. De bør tenke seg om før de skriver, sier hun.

Medsiktedes advokat: Svært uheldig

Den 64 år gamle aviskjøreren, som også er siktet i saken, er foreløpig ikke blitt utsatt for den grove hetsen som 37-åringen. Avokaten hans reagerer likevel.

- Det er svært uheldig om de henges ut på nettet, ettersom de ikke trenger å ha noe med dette å gjøre. Om min klient rammes av dette får vi se siden om dette er noe vi skal gå videre med, sier Aase Karine Sigmond, 64-åringens advokat.

37-åringens forsvarer, John Christian Elden, har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Her kan du lese mer om