Her er Breiviks gutterom

Hadde safe med ammunisjon ved sengen

(VG Nett) I 2006 flyttet Anders Behring Breivik (32) inn igjen på dette rommet i morens leilighet på Skøyen.

Artikkelen er over åtte år gammel

Her bodde han frem til april i fjor, da han flyttet til Vålstua gård på Åsta for å lage kunstgjødselbomben som gikk av i regjeringskvartalet 22. juli.

Bildene som VG har fått tilgang på viser et tilsynelatende rotete gutterom der en rekke utstyr er stablet opp langs den ene veggen, mens en skrivepult med en stasjonær PC står langs den andre veggen.

I politiavhør har Breivik omtalt rommet i morens leilighet som «promperommet».

LES OGSÅ: Politiets egne bilder av Breivik på Utøya

Beslagla haglepatroner

Det var også i morens leilighet 32-åringen overnattet kvelden før terrorangrepet. Utenfor hadde han parkert både bombebilen og bilen med resten av utstyret han skulle bruke under skytemassakren på Utøya.

Da politiet aksjonerte mot leiligheten like før midnatt den fatale fredagen, fant de blant annet en safe like ved sengen inne på siktedes rom. Der ble det beslaglagt 68 haglepatroner.

VG har tidligere intervjuet 35-årige Cato Nytrøen fra Kongsvinger, som var hjemme hos Breivik i forbindelse med kjøpet av en rifle cirka seks måneder før terrorangrepet.

- Jeg så bare Breivik, og fikk så vidt sett inn på rommet hans. Han satt med en PC og jeg kunne se flere dunker med proteinpulver på gulvet.

- Jeg så ikke så mye av rommet, men det virket som et typisk gutterom med en del rot, sa 35-åringen til VG den gang.

Det er trolig denne PCen Breiviks sendte ut sitt manifest med like før han kjørte bombebilen inn mot regjeringskvartalet 22. juli.

LES OGSÅ: Breivik lar seg fotografere under fengslingsmøtet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAFE: I denne safen fant politiet haglepatroner. Foto:

Sa farvel til moren

I avhør har han forklart at han fredag 22. juli stod opp ved 08-tiden og smurte smørbrød med ost og skinke i tre rasjoner - den ene fortærte han umiddelbart, mens de to andre skulle bli nistepakke under terrorangrepene.

Etter å ha spist frokost, sa han farvel til moren, satte seg i
bilen og kjørte mot regjeringskvartalet.

- Jeg skal bare en tur på Elkjøp og kjøpe noe til datamaskinen. Vi spiser middag når jeg kommer hjem igjen, skal han sa sagt.

Da bomben gikk av, var moren i sentrum. Hun skal ikke ha fått med seg eksplosjonen, men reiste hjem for å lage spaghetti med kjøttsaus til sønnen, får VG opplyst.

Hun kjøpte også inn frosne reker som de kunne kose seg med på kvelden, etter at han hadde kommet tilbake fra turen til Elkjøp.

Da bevæpnet politi kom til leiligheten samme kveld, hadde hun fortsatt middagen varm.

Isolerte seg

I de fem årene Breivik bodde hjemme hos moren hadde siktede svært lite kontakt med andre enn sin mor. Vennene har i avhør fortalt at han trakk seg mer og mer unna, for så å isolere seg totalt.

I sitt manifest har Breivik skrevet at han spilte dataspill på heltid i et år.

VG har tidligere snakket med bekjente av moren som sier at hun uttrykte bekymring over at sønnen satt så mye foran datamaskinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder