TILBUD: Robert Johnsen tilbød politiet denne båten 22. juli. Det bekrefter politiets egne lydlogger. Det er imidlertid uenighet om når telefonsamtalen fant sted. Ifølge Johnsens telefon var det 18.01, ifølge politiet 18.07. Breivik ble pågrepet et sted mellom 18.32 og 18.34. Her er båten (nærmest) ved Utvika tvers overfor Utøya, bildet er tatt forrige helg. Foto: ROBERT JOHNSEN

Utvika-frivillig: Hvorfor ville ikke politiet ha båten min?

HØNEFOSS (VG Nett) Båteieren Robert Johnsen dro skuffet hjem fra tinghuset, uten å få vite hvorfor politiet ikke tok imot hans tilbud om båtskyss til Utøya en halvtime før Breivik ble pågrepet.

Artikkelen er over syv år gammel

- Dette var trolig den eneste sjansen til å høre politifolkenes forklaring. Systemet fungerte ikke denne ettermiddagen, og jeg er lei meg for at jeg kanskje aldri får vite hvorfor, sier Johansen til VG.

Han fulgte dagens rettsdag i terrorsaken fra overføringen til tinghuset på Hønefoss.

Den 22. juli i fjor var han campinggjest i Utvika, på landsiden overfor Utøya. Han ringte ifølge egen mobil inn til politiet allerede klokken 18.01, og tilbød dem å få låne båten han hadde liggende ved campingen.

Politiet slo aldri til på tilbudet til Johnsen. De sa til ham på telefon at han skulle bli oppringt på ntt. Det skjedde ikke.
Politiet valgte sin egen båt, som fikk motorhavari. De første politifolkene kom til Utøya først kl. 18.26. Anders Behring Breivik ble pågrepet et sted mellom kl. 18.32 og 18.34.

Terroristen skjøt og drepte 27 etter klokken 18.

Ble tema i retten

Telefonopprigningen ble tema i retten i dag. En av de to første politifolkene på stedet (31) vitnet. Han fortalte at han ikke ble gjort kjent med Johnsens opprigning til 112 mens han oppholdt seg på Thorbjørnkaia, 300 meter unna der båten til Johnsen lå.

(Saken fortsetter under bildet...)

HØRTE PÅ: Politisjef Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt overhørte overføringen fra terrorrettssaken til Hønefos i dag. Her er hun på vei ut fra tinghuset. Foto: ROGER NEUMANN

Vitnet sa imidlertid i retten at han etterpå har fått høre at opprigningen skjedde 18.07. Han sa også at det var vanskelig å ta seg lans vannkanten fra der han sto, til der båten lå.

Etter dette fikk bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som stilte spørsmålene, beskjed fra rettens administrator Wenche Arntzen at spørsmål som gikk på alternative handlingsmuligheter for politiet tilhører 22. juli-kommisjonen som kommer med sin rapport i august, og ikke rettssaken.

LES OGSÅ: Misfornøyd bistandsadvokat

Hammer forsvarer dommeren

Politimester i Nordre Buskerud Sissel Hammer satt i samme sal som Johnsen, og fulgte overføringen fra Oslo tinghus i dag.

Hun forsvarer dommer Arntzens avgjørelse om å avskjære spørsmålene om detaljene i politiinnsatsen:

- Dommeren er satt til å belyse selve saken. Det er jo riktig at disse spørsmålene hører hjemme hos 22. juli-kommisjonen og ikke i straffesaken, sier hun til VG.

- Men de fornærmede fra Utvika er skuffet over at de ikke fikk svar på sine spørsmål?

- Jeg håper i alle fall at de berørte følte at de fikk høre beretningen direkte fra polititjenestemennene, og at det ga dem noe igjen, sier Hammer.

Sto klar med nøkkelen

Robert Johnsen var på plass i tinghuset på Hønefoss sammen med sin bistandsadvokat Sjak Haaheim.

De hadde håpet å få høre hvordan politiet internt hadde håndtert Johnsens tilbud om båtskyss, og om Johnsens beskjed noensinne nådde beredskapstroppen, som da var på vei fra Oslo.

- Jeg snakket lenge med operatøren på politikammeret og forklarte at båten lå klar og at jeg sto der med nøkkelen. Men de ringte aldri tilbake. Jeg ventet sikkert i et kvarter ved båten. I løpet av denne tiden så jeg bakenden på politibilen (til beredskapstroppen red.anm), som kjørte ned til campingen, idet den kjørte videre.

- Over 20 personer ble skutt og drept på Utøya fra Johnsen ringte og til gjerningsmannen ble pågrepet. Poenget var ikke å stille den enkelte tjenestemann som vitnet til ansvar, men å få vite hvilke vurderinger som ble gjort slik at folk høyere opp i systemet kan stå til ansvar. Vi er på jakt etter systemsvikten og ikke enkeltpersonene, sier Haaheim.

BISTANDSADVOKAT: Sjak R. Haaheim representerer Robert Johnsen, som ikke ønsker å avbildes i media. Foto: ROGER NEUMANN

Haaheim hadde spilt inn flere spørsmål tl de koordinerende bistandsadvokatene som sitter inne i salen i Oslo.

Har ubesvarte spørsmål

Et annet sentralt spørsmål han ønsket å stille polititjenestemennene som vitnet i går, var hvorfor oppmøtested ble endret fra Utvika-kaia rett overfor øya, og til Storøya flere kilometer lenger nord.

- Vi vi vet at beredskapstroppen ble oppringt klokken 17.54 med beskjed om Utvika som oppmøtested. Men vi vet ikke hvem som omgjorde denne avgjørelsen. Det er sterkt å beklage at dommeren ikke tilliot disse viktige spørsmålene, sier advokaten.

Politimester Sissel Hammer sier imidlertid at svaret forlenget er gitt i Sønderland-utvalgets rapport:

- Avgjørelsen om oppmøtested ble tatt i samråd mellom vår operasjonssentral og beredskapstroppen, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder