UTEN STØTTE: Fabian Stang vekker oppsikt med sitt forslag om å sperre inne asylsøkere men han får ingen støtte utenfor sitt eget parti. Foto: Helge Mikalsen

Slakter Oslo-Fabian for asylforslag

Oslo-ordførerens forslag om å sperre inne utvalgte asylsøkere for å hindre voldtekter, oppnår ingen støtte utenfor Høyre.

Artikkelen er over åtte år gammel

Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet avviser kategorisk å handle preventivt på den måten Oslos ordfører tar til orde for.

- Det gjør vi ikke

Fabian Stang sa til Aftenposten i går at det må vurderes å sperre inne traumatiserte, afrikanske gutter og illegale, kriminelle innvandrere på lukkede asylmottak for å forebygge fremtidige voldtekter.

KRONIKK: Voldtekt raserer familier

- Å fengsle noen uten å basere det på mistanke om kriminalitet, det gjør vi ikke, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet til VG.

LES OGSÅ: Fabian Stang vil sperre asylsøkere inne

Hun la merke til at Oslos ordfører også kommer med råd til damer som beveger seg i hovedstaden. Hun etterlyser like velmente råd til de som er av samme kjønn som Fabian Stang.

- En voksen og erfaren mann som Fabian Stang må da også ha noen gode råd til mennene i denne byen, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

FAKKELTOG MOT OVERGREP: - Vi finner oss ikke i at det skal være farlig for kvinner å bevege seg rundt i byen! sa initiativtagerne i Kvinnegruppa Ottar, som sto bak fakkeltoget i Oslo sentrum igår. Foto: Scanpix

Aas-Hansen har blant annet lagt merke til at mange taxisjåfører i det siste har gått ut av bilen og ettersett at damene som var passasjerer kommer seg vel innomhus før drosjen kjører videre.

VOLDTEKTSBØLGEN: Flere voldtekter i Oslo enn i København og Stockholm

- Ser problemer

Hun forteller at det også er satt inn 20 ekstra politifolk i hovedstaden under julebordssesongen.

- Men politifolk kan ikke være overalt hele tiden. Jeg er redd for at Stangs utspill kan være med på å gi et feil bilde av hvem som kan være en overgriper. Det må ikke bli slik at en ung mann med afrikansk bakgrunn er en vi skal være redd for, og at alle hvite menn er trygge, sier Aas-Hansen.

Frp-leder Siv Jensen mener straffenivået på voldtektsmennene må skjerpes. Hun vil i likhet med Stang plassere ID-løse og kriminelle asylsøkere i lukkede mottak.

LES OGSÅ: Kvinne voldtatt i Slottsparken

Men hun tror Stangs utspill er mer et debattinnlegg enn uttrykk for Høyres vilje til handling.

Jensen tror Stangs forslag vil by på problemer med å velge ut hvem som skal gis bevegelsesbegrensning:

- Vi ser problemer med hans seleksjon, og ikke har han dekning for det i eget parti heller. Nå trenger vi dessuten handling og ikke flere debattinnlegg, sier Jensen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo støtter sin partifelle Fabian Stang.

- Jeg synes ikke det er overraskende at Fabian Stang tar opp og diskuterer dette nå. Denne debatten må vi ta, sier Berger Røsland.

- Over streken

Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) var blant dem som i går kveld holdt appeller under fakkeltoget.

- Alle forslag er nå velkomne. Vi trenger at flere tenker høyt om nye og alternative løsninger. Men løsningene må være i tråd med de prinsippene som gjelder i en rettsstat. Både Fabian, jeg og alle andre vet at dette forslaget er å gå over streken, sier Chaudhry.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder