ENDRING: Omgivelsene merket at Anders Behring Breivik forandret seg de siste årene. Foto: GØRAN BOHLIN

Breiviks halvsøster: - Han forandret seg til en annen person

(VG Nett) I avhør har terrorsiktedes halvsøster i USA forklart hvordan broren mistet kontakt med omverden etter at han flyttet tilbake til moren.

 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Hans Henrik Torgersen
 • Mads A. Andersen
 • Jorunn Stølan
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

VG får opplyst at disse opplysningene kom frem under avhørene norsk politi gjennomførte i California tidligere denne måneden.

- Før dette var han en normal mann. Det var som om at han falt i et «sort hull» etter at han flyttet hjem igjen. Han forandret seg til en annen person, har halvsøsteren forklart.

Hun flyttet til USA for godt i 1996, etter blant annet å ha vært au pair der tidligere på 90-tallet. I dag er hun bosatt i sentrum av Los Angeles sammen med mann og to små barn.

Fortalte om bok

I avhørene forklarer hun seg utfyllende om hvordan hun opplevde at halvbroren forandret seg etter at han flyttet inn igjen på gutterommet.

Sist gang de møttes var i 2004, da Breivik besøkte henne for siste gang. I tiden etterpå hadde de imidlertid jevnlig kontakt via et chatte-program på internett og på telefon.

Han skal ha fortalt henne at han jobbet med et bokprosjekt om muslimenes inntog i Europa, men skal ha blitt stadig mer unnvikende da hun stilte spørsmål om det han drev med.

Skrev brev

På et tidspunkt skal han ha nærmest sluttet å svare da hun kontaktet ham. Halvsøsteren tok opp sin bekymring med deres felles mor, blant annet i en tre sider lang e-post sendt i 2009 eller 2010 hvor hun blant annet skrev:

«Dette er ikke normalt vet du, mamma!!», med referanse til at halvbroren isolerte seg på gutterommet og spilte dataspill nærmest døgnet rundt.

I sitt såkalte manifest har han skrevet at han sluttet å jobbe for å spille blant annet World of Warcraft (Wow) i et helt år.

Nekter å møte i retten

Norsk politi oppholdt seg i California én uke for å avhøre Breiviks seks år eldre halvsøster. Etter det VG kjenner til nektet hun å dra til Norge for å vitne.

Etter det VG får opplyst nekter hun også å forklare seg under rettssaken. Hun ønsker heller ikke at hennes forklaring skal bli lest opp. Årsaken til dette skal være at hun frykter medieoppmerksomhet.

Advokaten til Breiviks mor, Ragnhild Torgersen, ønsker ikke å kommentere opplysningene som kommer frem i VG i dag. VG har tidligere vært i kontakt med ektemannen til Breiviks halvsøster, som har sagt at hun ikke ønsker å snakke med pressen.

LES MER OM HVORDAN SØSTEREN, MOREN OG VENNENE OPPLEVDE DEN KOMMENDE TERRORISTEN DE SISTE ÅRENE I DAGENS VG OG VG+.

Foto: Faksimile: VG

Flere artikler

 1. Pluss content

  Familien i avhør: Slik endret han seg

 2. Breiviks halvsøster i hemmelige avhør i USA

 3. Avhør av Breiviks halvsøster kan trolig ikke brukes i retten

 4. Halvsøsteren: - Det var som om han falt i et sort hull

 5. Breivik brevveksler med moren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder