Siv Jensen: – Christine Meyer har ikke min tillit

SSB-sjef Christine Meyer kom med krass kritikk mot Finansdepartementet fredag. Siv Jensen svarer at hun ikke har tillit til Meyer.

Artikkelen er over to år gammel

Det ble avholdt ekstraordinært styremøte i SSB fredag ettermiddag. Det er foreløpig uklart hva som har kommet frem i dette møtet.

– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke med møtene med meg. Christine Meyer ble i går kjent med at hun ikke har min tillit, sier Jensen på en pressekonferanse.

Maktkamp mellom Meyer og Jensen: Dette er alt du må vite om konflikten

Hun opplyser om at omorganiseringen av forskningsavdelingen settes på hold og at omdømmet til SSB må bygges opp igjen.

– Bør vurdere nøye

Det har stormet rundt SSB-sjefen Christine Meyer etter at hun iverksatte en kontroversiell omorganisering av byråets forskningsavdeling, som har blitt kritisert fra flere hold.

Meyer uttrykte tidligere i dag bekymring for SSBs uaghengighet, og understreket at SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk, og derfor ikke er avhengig av finansministerens tillit.

Da VG konfronterte finansministeren med dette under pressekonferansen, svarte Siv:

– Jeg er helt enig i at SSB skal være faglig uavhengig. Det må ikke være tvil om at den forskningen og statistikken som til enhver tid publiseres av SSB er uavhengig og laget på et faglig grunnlag, sa hun og fortsatte:

– Det er nettopp fordi vi skal sikre denne uavhengigheten også i fremtiden, at vi nå må bringe denne situasjonen til ro.

SSB-sjefen er utnevnt i statsråd, og har fire år igjen før hun skal være ferdig. Dermed er hun ikke nødt til å gå, selv om hun ikke har finansministerens tillit. Jensen rådet Meyer til å tenke nøye over hva hun skal gjøre.

– Nå har jeg meddelt henne at hun ikke har min tillit. Det mener jeg at hun bør vurdere nøye, sier Jensen.

Bakgrunnen for SSB-striden: Meyer avviser politiske føringer for forskning

Meyer skyldte på Jensen

Et planlagt møte mellom finansministeren og Meyer fredag ble ikke noe av, da sistnevnte ønsket å ha med seg advokat, noe Jensen ikke ville tillate.

– Mine etatsledere står fritt til å ha med seg rådgivere fra egen organisasjon i møtene med meg, men å ha med seg en ekstern advokat, det er noe annet. Meyer og hennes advokat hadde i stedet et kort møte med embetsverket, sier Siv Jensen på pressekonferansen.

Under Meyers pressekonferanse tidligere fredag, på spørsmål om hvem som har skylden for krisen SSB har havnet i, svarte Meyer med å kritisere eieren, som er Finansdepartementet, for å ikke ha støttet SSB i omorganiseringen.

Hun kom også med krass kritikk av hvordan Finansdepartementet har håndtert saken:

– Når vi på et kritisk punkt mister vår egen kontroll så blir det tilløp til kaos i SSB. Vi har hatt en eier som har støttet oss gjennom hele prosessen, frem til de kritiske punktene, sa hun.

Meyer sa at hun har opplevd et politisk press på innvandringsfeltet, etter at SSB har blitt anklaget for å ha trenert en innvandringsrapport.

Siv Jensen kritiserte på den andre siden Meyers håndtering av omorganiseringen.

– Både finansdepartementet og styret i SSB har gjennom hele denne prosessen bedt ledelsen i byrået om å ta hensyn til at det er satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven. Vi har gjentatte ganger advart mot å foreta større endringer på områdene som omfattes av utvalgets arbeid og tilrådinger, sa finansministeren.

Fått med deg? Her er de ukjente styrereferatene som ødela tilliten til Meyer.

Skal i ekstraordinært styremøte

Meyer ble innkalt til styremøte i SSB fredag klokken 15 etter et brev fra finansdepartementet. Det bekrefter styreleder Morten Reymert overfor VG. DN, som først omtalte dette, kaller det et ekstraordinært hastemøte.

– Det som har skjedd de siste ukene har vært uheldig for Statistisk sentralbyrå. Det må tas grep for å sikre at SSB har den tilliten det trenger i samfunnet, sier Reymert til VG om møtet.

Jensens tiltak

Finansminister Siv Jensen (Frp) la fredag fram en plan med tiltak for å skape ro rundt SSB:

* Omorganiseringen av forskningsavdelingen settes på hold inntil statistikklovutvalget har lagt fram sin innstilling og forslagene har vært på høring. Utvalget får samtidig utsatt frist til 15. mars 2018.

* Forskningsavdelingen skal være en del av moderniseringen i SSB, men det er viktig at samfunnsaktørene blir hørt, og at man får en bredere diskusjon om hvilken rolle avdelingen skal ha framover.

* Finansdepartementet vil gjennom tett dialog med styret gjøre sitt ytterste for å skape ro rundt byrået.

* Ministeren vil be styret i SSB se om forskningsavdelingen er sikret tilstrekkelig med ressurser til å gjennomføre sitt samfunnsoppdrag, herunder modellbaserte analyser av norsk økonomi.

* Dersom utvalget kommer til at SSB fortsatt skal ha en betydelig analyse- og forsknings­virksomhet, ber ministeren utvalget drøfte hvordan denne kan innrettes for å støtte opp om statistikkproduksjonen og leveranser av modeller, konjunkturanalyser, fremskrivninger og utredninger av høy kvalitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder