Tragisk død for britisk offiser

INNENRIKS

OSLO/KRISTIANSAND (VG) I en ufattelig dykkerulykke mistet britene en av sine aller beste militære offiserer, da oberstløytnant Richard van der Horst (38) fikk livstruende skader under øvelse med en miniubåt på Olavsvern i Tromsø.

Publisert:

Richard van der Horst (38) ledet de berømte Special Boat Service (SBS), som er en av de viktigste samarbeidspartnerne til den norske marinens spesialstyrker, marinejegerne i Ramsund.

Ingen fra Marinejegerkommandoen var etter det VG erfarer til stede da ulykken skjedde i våtdokken i en av hallene på Olavsvern stasjon i Tromsø. Hallen er med NATO-midler konstruert for avansert undervannstrening.

VG får opplyst fra flere kilder at SBS drev avanserte øvelser med innsetting fra miniubåter mandag 7.mars, da sjefen fikk problemer med utstyret.

Ved dykking opererer spesialstyrkene med såkalt rebreather-utstyr, et lukket system som ikke avgir bobler i vannet, men hvor luften blir renset i en kalkboks og ført tilbake til pustebagen.

Forgiftning

Dykkeeksperter opplyser at SBS-sjefen mest sannsynlig har fått oksygenforgiftning, eller at det kan ha oppstått en lekkasje til kalkboksen. Da vil dykkeren få innvendige etsningsskader, med sterke kvelningsfornemmelser og livstruende følger.

Det kan også være at han fikk klemskader, ved inn- eller utslusing fra en ubåt. Det har tidligere skjedd at luka lukker seg igjen for tidlig, slik at soldaten kommer i klem.

Ifølge den engelske avisen The Sun skal to SBS-soldater ha jobbet febrilsk med å redde van der Horst, før de fikk ham på land og til sykehus.

Døde av skadene

- Den britiske offiseren ble innlagt her samme dag som ulykken skjedde. Han døde sist mandag, som følge av skadene han pådro seg, opplyser informasjonsrådgiver Knut Hansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

38-åringens kone ble fløyet fra England til Norge og satt ved ektemannens side da han døde på sykehuset i Tromsø.

I tre dager har det britiske forsvarets egen undersøkelseskommisjon jobbet på Olavsvern for å få klarhet i omstendighetene rundt dødsulykken. Hverken representanter fra det norske Forsvaret eller britene ønsker å si noe offisielt om omstendighetene rundt ulykken. Det britiske forsvarsdepertementet har lagt fullstendig lokk på saken.

Sensitivt

- Vi har ingen kommentar til noen spørsmål rundt denne ulykken. Dere må forstå at dette er svært sensitivt for oss, sier liaisonoffiser for de britiske styrkene i Norge, major Gilbert Pally i Royal Marines.

Ikke en gang norsk politi ble varslet om den alvorlige ulykken. Ifølge internasjonale avtaler er de britiske styrkene under britisk jurisdiksjon når de øver her til lands, og norske myndigheter blir kun koblet inn etter ønske fra sendelandet.

Special Boat Service, eller Special Boat Squadrons, er den britiske marinens svar på Special Air Service (SAS). De er regnet som brødre av de norske marinejegerne, som blant annet har jaktet på al-Qaida og Taliban med SBS i de afghanske fjellene.

Fem omkom i ulykker

Siden 1970-tallet har fem norske marinejegere omkommet under øvelse, de fleste under dykking.

SBS har spesialbåter og miniubåter for innsetting i operasjonsområdet. Men de opererer også på land, hvor de driver etterretning, sabotasje og direkte aksjoner mot mål bak fiendens linjer.

For sin innsats i Operation Telic i Irak ble Richard van der Horst nylig dekorert med Order of the British Empire (OBE).

Som sjef for avdelingen trengte han ikke deltatt aktivt i øvelsen, men han var ifølge Suns kilder en type som likte å holde hendene sine i den skarpe enden.

Det motet kostet ham livet.

Her kan du lese mer om