ANKET: Ubaydullah Hussain (32), her under et fengslingsmøte i desember 2015, ble i april dømt for IS-rekruttering. I Borgarting lagmannsrett mandag møtte Hussain med et skjegg trimmet langt strammere enn på dette bildet. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Ubaydullah Hussain nekter fortsatt for IS-medlemskap og rekruttering

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Da ankesaken mot ham startet mandag, erklærte Ubaydullah Hussain (32) seg ikke skyldig i hverken IS-deltagelse eller rekruttering til gruppen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I april ble 32-åringen dømt i Oslo tingrett til ni års fengsel for terrorrekruttering og for medlemskap i den terrorlistede organisasjonen IS, en dom han valgte å anke.

Den tidligere profilerte talsmannen for Profetens Ummah møtte med kort og velpleid skjegg da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett mandag morgen. På overkroppen har han en grå, høyhalset genser.

Mer om dommen: Slik reagerte Hussain

Hussain ville hverken bli tatt bilde av eller uttale seg til pressen i forkant av saken. Han sitter for tiden varetektsfengslet i Bodø fengsel.

I sitt innledningsforedrag trakk statsadvokat Frederik G. Ranke frem dette innslaget fra VGTV i 2014, der han mener Hussain erklærer sin støtte til IS:

32-åringen ble, da han fikk sin dom i april, den første i Norge som er dømt for å være medlem av IS uten å ha vært i Syria, og den første som er dømt for terrorrekruttering. Hussain nekter straffskyld for begge punkter.

Det er satt av fem uker til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Nylig i retten: Ber om ni års fengsel for terrortiltalt trønder (32)

Hussain ble i tingretten dømt for å ha rekruttert en 18 år gammel etnisk norsk konvertitt til å dra til Syria i 2015. Den nå 20 år gamle mannen ble i samme rettssak dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Han har ikke anket sin dom.

– Vi mener han ikke har rekruttert noen av de to personene som tiltalepunktet om rekruttering omhandler, men at de har reist av egen fri vilje. Når det gjelder resten av tiltalen, mener vi han ikke har passert grensen for hva som er en straffbar ytring, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til VG.

Hussain har hevdet at 18-åringen var en venn som allerede hadde bestemt seg for å reise til Syria, og at han bare hjalp ham med å få gjennomført reisen, noe som ikke var straffbart på det tidspunktet.

Samme dag som saken i Oslo tingrett startet, kjørte flere menn rundt i Oslo og viftet med IS-flagg. Hussain vil ikke kommentere om han befant seg i bilen:

Oslo tingrett mente imidlertid Hussains bidrag dreide seg om langt mer enn vennskapelig hjelp, og at han var svært opptatt av å få 18-åringen til IS i Syria. Ifølge dommen utnyttet Hussain en sårbar og langt yngre person.

Konvertitten i retten: Fryktet gråt skulle avsløre ham under siste møte med moren

Hussain ble også dømt for å være medlem av IS og for å ha gitt økonomisk og materiell støtte til flere norske IS-krigere i Syria.

32-åringen ble imidlertid frikjent for å ha rekruttert Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden, som reiste til Syria i september 2014 og ble meldt drept i Kobane mars året etter. Påtalemyndigheten har anket denne avgjørelsen.

– Vi mener vi har en god sak, så vi går frem på omtrent samme måte, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til VG.

I all hovedsak vil både forsvaret og aktoratet føre de samme bevisene som under behandlingen av saken i Oslo tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder