RETTEN TIL Å DØ: Flere stiller seg positive til å innføre assistert død i Norge, viser en ny undersøkelse.

RETTEN TIL Å DØ: Flere stiller seg positive til å innføre assistert død i Norge, viser en ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tre av fire positive til aktiv dødshjelp

Flere nordmenn sier de er positive til å tillate aktiv dødshjelp.

fredrik.ljone.holst@ntb.no

Støtten til aktiv dødshjelp kommer fram i en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for Dagbladet. På spørsmål om aktiv dødshjelp bør tillates i Norge, svarer 25 prosent: «ja, det må være opp til den enkelte». Videre oppgir 52 prosent at de er positiv til aktiv dødshjelp i spesielle tilfeller, som ved uhelbredelig sykdom.

Et mindretall på 23 prosent svarer nei.

77 prosent er positive

Totalt er altså 77 prosent av respondentene positive til å innføre assistert død i Norge. Det er en økning fra tidligere undersøkelser, som har vist at rundt sju av ti nordmenn er positive til aktiv dødshjelp.

Nå ønsker flere i Venstre å gjenreise debatten i partiet om dødshjelp, to år etter det oppgjøret som endte med at Venstres landsmøte sa nei til å utrede aktiv dødshjelp, skriver Vårt Land.

les også

Når døden ikke er til å unngå

Omkamp i Venstre

– Det er en liberal rettighet å få bestemme selv når man vil avslutte livet, heter det i begrunnelsen for fremstøtet fra Skedsmo-varaordfører Boye Bjerkholt og to delegatkolleger i Viken Venstre.

For to år siden satte Trine Skei Grande ned foten og sa hun hadde en prinsipiell holdning om at en stat ikke skal «drepe sine borgere». Likevel tror Bjerkholt tiden er inne for en omkamp i partiet.

– Det er viktig å holde debatten levende. Derfor bør vi bruke tid under landsmøtet til å drøfte slike etiske problemstillinger. Spørsmålet om aktiv dødshjelp er et liberalt dilemma, erkjenner Bjerkholt.

les også

Se dokumentar: Til Sveits for å dø

Pluss content

– Tiden er overmoden

Fremskrittspartiet åpner i sitt partiprogram for aktiv dødsfall i noen situasjoner.

– Å tvinge terminalt syke mennesker til å ligge i en sykeseng og pines til kroppen gir opp av seg selv, er ikke mer humant enn å tillate aktiv dødshjelp. For Frp handler det om å gi uhelbredelig syke mennesker muligheten til smertefri og verdig avslutning på livet, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Frp til NTB.

Hun sier hun ikke er overrasket over at flertallet i befolkningen er enig i det.

–Tiden er overmoden for å diskutere mulige rammer rundt det på en seriøs måte, sier stortingsrepresentanten.

les også

David (104) reiser til Sveits for å avslutte livet

Ikke for aktiv dødshjelp

Parlamentarisk nestleder for KrF og leder av helse- og omsorgskomiteen Geir Jørgen Bekkevold mener svaret aldri kan bli aktiv dødshjelp.

– Et samfunn der eldre føler at de blir en byrde, der sykdom som gjør at man blir avhengig av andre skal føles som noe skamfullt, der helsevesenet som til nå har hatt livshjelp som din viktigste oppgave, skal bli pålagt å gi dødshjelp, er et samfunn som går i helt feil retning, sier Bekkevold til NTB.

Han sier at mer ressurser heller må brukes på å skape lindring ved livets slutt og slå ring om helsevesenet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder