STEDT TIL HVILE: Grete Bergets kiste ble ført frem til siste hvilested på gravlunden ved Ullern kirke tirsdag. Nummer to fra venstre er partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet. Foto: Trond Solberg VG

Tok farvel med Grete Berget (63)

ULLERN KIRKE (VG) Familie og venner tok farvel med tidligere statsråd Grete Berget (63) tirsdag. Hun ble minnet som en varm mamma og som pappapermisjonens mor.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Grete Berget sovnet inn om morgenen torsdag 9. november, 63 år gammel. Da hadde hun kjempet mot brystkreft de siste fem årene, etter mange år som kreftfri siden hun fikk den første brystkreft-diagnosen i 2000.

Svært mange av Grete Bergets venner, i tillegg til familie og slektninger, hadde tirsdag funnet veien til Ullern kirke for å ta et siste farvel med henne. Kapellan Jorund Andersen forrettet under begravelsen og fremførte minneord på vegne av familien.

Hun la vekt på at Grete balanserte rollen som mor og partner med jobbene sine.

BLE 63 ÅR: Grete Anni Berget slik hun ble presentert for de mange fremmøtte i begravelsen tirsdag.

– Selv om hun hadde krevende jobber, så brukte hun mye tid sammen med familien, sier Andersen til VG etter begravelsen.

Kleveland: Hadde friskhet

Tidligere kuturminister Åse Kleveland deltok i begravelsen sammen med sin mann, Oddvar Bull-Tuhus. Hun er full av lovord om sin tidligere kollega fra årene i Brundtland-regjeringen.

– Hun hadde en friskhet over seg og var utrolig målbevisst. Det var jo ganske tøft når disse reformene hun sto for, ble presentert. Men hun skulle få det til, og hun fikk det til - både fedrekvoten og parnerskapsloven som hun virkelig sto opp for. Hun var en eksepsjonell person, men bestemt om hva hun ville, sier Kleveland til VG etter begravelsen. Hun satt sammen med Grete Berget i regjering i flere år.

(Teksten fortsetter under bildet.)

SOVNET INN: Grete Bergets nærmeste postet dette bildet av henne - assistert av følgende tekst på Gretes egen Facebook-side den dagen hun døde: "Vår kjære Grete sovnet stille inn i hjemmet klokken 9:00 i morges, med flokken sin rundt seg. Elsket og savnet. Per, Anni, Oda og Leesi." (VG har fått tillatelse til å bruke bildet.) Foto: Oda Holmgren

Grete Bergets mann og pappa til deres barn, Per Ritzler, har fortalt åpent om at det sist sommer ble bestemt at cellegiftbehandlingen skulle opphøre; det var ikke flere behandlingsalternativer.

Endret seg fort de siste ukene

– Det førte til en dramatisk endring av hennes sykdomsbilde de siste månedene og spesielt de siste ukene. Familien bruker nå tid til å ta hånd om hverandre, sa han til VG samme dag som hans kjære sovnet inn.

Berget gjorde seg bemerket i flere sentrale jobber, ikke minst i regjering og storting, som representant for Arbeiderpartiet. Hun var en sann europeer, og omtalte EU i positive ordelag senest i et innlegg i Dagbladet i februar i år.

Etter at det ble kjent at hun sovnet inn med sine nærmeste rundt seg i hjemmet, er det også mange som har minnet det varme mennesket Grete.

Les VG-kommentator Hans Petter Sjølis minneord.

Kalles en hjelp for mange

Anne Lise Ryel er leder for Kreftforeningen. Hun lovpriser Bergets åpenhet om kreftsykdommen.

(Teksten fortsetter under bildet.)

VETERANER: Ap-veteranene Sigbjørn Johnsen og Martin Kolberg var blant dem som møtte i Ullern kirke for å ta farvel med sin tidligere kollega. Foto: Trond Solberg VG

– Med sin åpenhet om brystkreften ga hun sykdommen et ansikt. Jeg vet hun var til hjelp for mange, sier hun til VG.

NRK-programleder Ole Torp forteller at han ikke kjente henne veldig godt, men at han intervjuet henne flere ganger. Han husker særlig et intervju under Rosa Sløyfe-aksjonen.

– Da ga hun et nydelig intervju om hvordan det var å leve med kreftsykdommen, om tilbakefallene, opp - og nedturene. Jeg vil være med og ære henne idag.

– Sterk og modig

Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen var samtidig med Berget i regjeringen.

– Hun hadde en innstilling som sa at dette skal vi få til. Så fikk hun det til, sier han.

(Teksten fortsetter under billedgalleriet.)

Tidligere kulturminister Ellen Horn beskriver henne som en sterk og modig politiker.

– Hun var en sterk og modig politiker og et skjønt og varmt menneske.

Nåværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) representerte regjeringen i begravelsen. Hun var politisk uenig med Berget i en del saker. Men har stor respekt for jobben forgjengeren gjorde. Horne holdt en liten tale i begravelsen.

– Grete Berget har skapt historie og gått foran for kvinners rettigheter. Det var viktig for meg å anerkjenne dette arbeidet idag, sier Horne til VG.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm omtaler Berget som fedrekvotens mor.

– Hun jobbet hos Likestillingsombudet, og jeg er slått av hvor varmt de snakker om henne. Hun var et varmt menneske, sier hun.

Har gode minner fra Utøya

Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg, kunne ikke være til stede i Ullern kirke tirsdag. Han satte ord på egne følelser og eget forhold til Grete Berget dagen etter at hun døde.

– Jeg tenker alltid at jeg burde hatt mer kontakt med henne, og kommer til å være lei meg for det resten av livet, at jeg hadde for lite kontakt med henne. Vi traff hverandre noen ganger på ulike arrangementer, og avtalte alltid at vi skulle treffes mer, men fikk for lite anledning til det, sa Stoltenberg til VG i et intervju der han tillot seg å være personlig.

(Teksten fortsetter under billedgalleriet.)

– Det beste personlige minnet er knyttet til Utøya, sommerleirene der, sitte nede ved stranda og synge: Å være ungdom sammen med Grete. Det best politiske minnet er hvordan hun stod opp for de homofile, partnerskapsloven og pappapermisjon, sa Stoltenberg.

Mange omtaler henne også som pappapermisjonens mor. Tidligere statsråd og kollega Thorbjørn Berntsen mener deres felles regjeringssjef Gro Harlem Brundtland hadde spesiell sans for Grete Berget.

Gro: Grete var et friskt pust

Gro mener Grete fra Gudbrandsdalen var et friskt pust inn i regjeringskollegiet.

– Grete var forankret i sentrale verdier om likeverd og likestilling. Hun var et friskt pust og brakte nye visjoner med seg i sitt virke ved Statsministerens kontor og som statsråd. Grete Berget vil bli dypt savnet, formidlet Gro Harlem Brundtland etter at hun ble kjent med at Berget hadde gått bort.

Berget var også en pioner ved at hun var den første statsråden som kombinerte ministerjobben med egen graviditet.

– Det er en utfordring, men jeg var overbevist om at det skulle gå, sa Berget til VG i januar 2007.

Berget gjorde seg bemerket med en raus åpenhet om egen kreftsykdom de siste årene av sitt liv. Den tidligere journalisten delte opp- og nedturer med mange faste lesere i sosiale medier, går det frem av en artikkel i lokalavisen GD i 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder