Forsvarsforlik lover helikopterstøtte til Hæren i nord

Ap, Venstre og KrF sikrer regjeringen flertall for en ny plan for landmakten. Heimevernet får flere soldater og Hæren skal sikres helikopterstøtte i nord.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Opposisjonen har fått gjennomslag for prinsippet om en delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Bardufoss flystasjon videreutvikles som base med egen ledelse, budsjett og resultatansvar.

– Hæren sikres dedikert helikopterstøtte, og spesialstyrkene får økt helikopterkapasitet, framholder KrF-leder Knut Arild Hareide.

Men detaljene knyttet til hva denne helikopterstøtten konkret består i, vil først bli klart i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett til våren.

Les også: Erna ut mot Aps helikopter-løfte

Ikke mer penger

I utgangspunktet var en samlet opposisjon innstilt på å bevilge mer penger til Hæren og Heimevernet allerede neste år. Men budsjettforliket som KrF og Venstre inngikk med regjeringen i forrige uke gjør at det ikke er flertall for dette.

– Dagens avtale medfører større kostnader, og dette skal dekkes inn i revidert budsjett, sier Aps Anniken Huitfeldt.

Arbeiderpartiet sikret i fjor regjeringen flertall for langtidsplanen for Forsvaret. Nå er partiet også med på landmaktproposisjonen.

– Helheten i avtalen vil innebære en betydelig styrking av Hæren og Heimevernet sammenlignet med regjeringens forslag, sier Huitfeldt.

Les også: Vil tvinge regjeringen til å godta helikoptre i nord

Flere soldater

KrF-leder Knut Arild Hareide er også tilfreds med avtalen. Han viser blant annet til at antallet soldater i Heimevernet øker fra regjeringens foreslåtte 38.000 til 40.000.

– Det skal også foretas en faglig vurdering og en ny politisk vurdering av Heimevernets behov for mannskap, utstyr og øvelser – samt hvordan sikring og vakthold av objekter i kystsonen kan ivaretas etter nedleggelsen av Sjøheimevernet, framholder han.

At regjeringen bes om å legge fram en sak om en avtale for å låne eller lease stridsvogner som skal være tilgjengelig allerede fra 2019, er et annet forhold som gleder KrF-lederen.

– Et bredt flertall i Stortinget sikrer at vi får en hær som skal være klar til strid i løpet av kort tid. Norge får en hær som skal trene mer og som får bedre utstyr, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

– Narrespill

Venstres Ola Elvestuen tilføyer at avtalen også åpner for at opp til to kompanier vernepliktige kan stasjoneres på Skjold, noe han mener vil redde 2. bataljon fra å reduseres til en mobiliseringsbataljon.

– Vi har nå kommet et langt steg videre mot et mer balansert forsvar med en sterk landmakt, sier Elvestuen. Han legger til at partiet vil fortsette kampen for å øke antallet HV-soldater ytterligere til 45.000.

SV og Senterpartiet er ikke tilfreds med forliket og står utenfor helikopterløsningen. Sps Sandra Borch mener Arbeiderpartiet driver et narrespill rundt helikoptrene og helikopterbasen på Bardufoss.

– Dette avklarer ingenting for fremtiden til Bardufoss, sier hun.

I 2016 var VGTV med på opptaksprøvene til Forsvarets skoler. Se kandidatene prøve seg i den beryktede «gjørmeløypa» i videoen under.

Mer om

  1. Forsvaret

Flere artikler

  1. KrF uenig med regjeringen: Ypper til forsvars-omkamp

  2. Nekter å oppfylle forsvarsforliket

  3. Ap: Regjeringen bryter helikopter-avtale

  4. Ap: Dropper Andøya og ønsker nytt forsvarsforlik

  5. Ap advarer mot ny pengemangel i Forsvaret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder