Han fant Norges største smaragd

INNENRIKS

MINNESUND (VG) Dirrende av spenning så Arnfinn Juliussen (47) det blinke i grønt. Foran ham lå Norges største smaragd.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:26

- Blodet bruste som i en hektisk forelskelse. Ubeskrivelig. Det var som å være i en slags ekstase, sier hobbygeologen Arnfinn Juliussen til VG. Han beskriver seg selv som «stein gæern».

Smaragden, nylig preparert og rengjort av smykkekunstner Bjørn Skaar på Eina, ligger i en såkalt stuff - en stor stein. Den største smaragden er nesten 50 mm lang og ca. 15 mm i diameter, men i den samme stuffen ligger små smaragder tett i tett:

- Samlere og kjennere jeg har vært i kontakt med, kan ikke dokumentere å ha funnet større smaragd i Norge, sier Arnfinn, «stein» i blikket.

Han har vært hekta på stein siden han var seks år gammel, og har brukt nesten all ferie og fritid på å reise rundt i Norge og en rekke andre land på jakt etter stein og mineraler. Kjempesmaragden i de nedlagte gruvene ble funnet ved en tilfeldighet:

- Vi holdt på å rydde litt i bruddet med gravemaskin for å flytte på noe stein. Plutselig lå den der.

- Kan Norges største smaragd gjøre deg rik?
- Ikke rik akkurat, men det kommer ikke på tale å selge stuffen (hele steinen) for under 100 000 kroner.

- Forklar?
- Den største smaragden i steinen har minimal edelstenverdi. Det ville ikke bli noe verdifullt smykke. Det er størrelsen som gjør den unik, særlig for samlere som meg. Men en atskillig mindre smaragd i den samme stuffen vil ganske sikkert ha en smykkeverdi på 100 000 kroner eller mer, fordi den inneholder ca. tre karat. Dette kan virke komplisert for utenforstående, men kvaliteten på smaragder vil alltid variere.

- Hvis den største smaragden hadde hatt edelstenkvalitet, hvor store verdier snakker vi om da?
- Mange millioner. Da kunne vi ha snakket om virkelig rikdom.