Pasient døde - pleierne sov

(VG Nett) Mens en 54 år gammel firebarnsmor kjempet for livet på Aker sykehus natt tillørdag, lå de to sykepleierne som hadde ansvaret og sov på vaktrommet. Kvinnen døde og politiet etterforsker nå dødsfallet.

Artikkelen er over 18 år gammel

Alarmen om at en av pasientene fikk hjertestans gikk lørdag morgen kl. 05.30 på både overvåkningsavdelingen og observasjonsavdelingen på Aker sykehus.

Tross gjentatte forsøk på å melde fra til pleierne av personalet på overvåkningsavdelingen, klarte de ikke å oppnå kontakt med de to vakthavende sykepleierne på observasjonsavdelingen, der kvinnen lå og kjempet for livet.

Pleierne sov

Sjokket var stort da det viste seg at begge ansvarshavende pleiere lå og sov på hver sin sofa i vaktrommet, og ikke hadde hørt alarmen på avdelingen. Pleierne på sykehuset hadde ikke såkalt hvilende vakt, der det er lov å sove.

Det tok dermed rundt 6-7 minutter før den døende kvinnen fikk behandling. Men det var for sent, og firebarnsmoren døde lørdag formiddag.

- Pinlig og flaut

- Dette er utrolig pinlig og flaut for sykehuset, og selvfølgelig svært beklagelig i forhold til de pårørende. Da fjernovervåkningen viste at kvinnens hjerte løp løsk og hun fikk hjertestans, prøvde personalet på overvåkningen to ganger å få tak i de to sykepleierne på observasjonsavdelingen via callingen, uten resultat . Da en ansatt gikk ned på avdelingen lå de to og sov, sier klinikkoverlege Else Wiik Larsen ved medisinsk klinikk på Aker sykehus til VG Nett.

Flere infarkt

Hun forklarer at kvinnen, som tidligere har hatt to hjerteinfarkt og har blitt hjerteoperert, kom til sykehuset fredag. Hun ble da innlagt på observasjonsavdelingen til overvåkning.

- Hun ble kontrollert jevnlig i løpet av natten på grunn av infarktet, men vi fant ut at det var bedre å la henne ligge på observasjonsavdelingen enn å flytte henne til overvåkningsavdelingen, forteller Wiik Larsen.

Men likevel mått begge pleierne, en fast ansatt og en pleier fra et vikarbyrå, vekkes av personalet fra overvåkingsavdelingen ved 05.30-tiden. Det hadde da trolig allerede gått for lang tid til å kunne redde kvinnen.

-Kritiske minutter

- Det er vanskelig å si om en raskere reaksjon kunne ha reddet 54-åringen, men vi vet at i slike situasjoner er de første minuttene svært kritiske, sier klinikkoverlege Else Wiik Larsen til VG Nett.

Først to dager etter ble kvinnens fire barn orientert om de uvanlige omstendighetene rundt morens død.

- De ble sjokkerte over det de fikk vite av oss. Samtidig syntes de det var bra at de ble informert, sier Wiik Larsen.

Ventet

Først onsdag denne uken meldte sykehuset fra til politiet om hendelsen.

- Vi har ikke forsøkt å hemmeligholde dette, men ville varsle de pårørende før vi gikk videre med saken til politiet, opplyser klinikkoverlegen.

Hun understreker at sykehuset har tatt den tragiske hendelsen på fullt alvor og at det har ført til intern oppvask.

Begge de aktuelle pleierne har fått beskjed om at de ikke lenger er ønsket ved sykehuset.

Etterforskes

Avdelingssjef for voldsavsnittet ved Oslo Politidistrikt, Finn Abrahamsen, bekrefter at politiet har mottatt rapport om hendelsen.

- Vi har satt igang etterforskning og vil de nærmeste dagene avhøre vitner og andre involverte, sier Abrahamsen til VG Nett.

Den avdøde firebarnsmoren er nå til obduskjon på Rettsmedisinsk Institutt. Det vil ta noen dager før rapporten derfra foreligger.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Pårørende: Dødssyke Maren fant nattevaktene sovende

  2. Ahus-ansatte varsler: Pasienter dør i korridorene

  3. Må dø på TV-stuen

  4. Pluss content

    Tvangsloggene: 12 timer på lukket avdeling

  5. - Den rammede barnefamilien gjør sterkt inntrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder