Røkkes biografier

«Suksess er hans store hobby»

Trondheim: Begge biografiene om Kjell Inge Røkke tegner bildet av en mann med vilje til å ta stor risiko, og en ubendig trang til å vinne stadig nye seirer, skaffe seg rikdom, øke sin rikdom og vise fram sin rikdom.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Uautorisert biografi

Boka avsluttes med et angivelig Røkke-sitat, som peker framover - for eksempel mot Aker Maritimes oppkjøp i Kværner: "Tindene skal bestiges. Tindene skal bestiges".

Den andre uautoriserte biografien, "Kjell Inge Røkke", er skrevet av Gunnar Stavrum. Han avslutter med en kortversjon av Røkkes "eventyrlige livshistorie", og en vurdering som også peker framover - for eksempel til dagens nyhet om Aker Maritime og Kværner:

"Han dro tomhendt ut i verden, bevæpnet kun med sine egne visjoner. Og han kom tilbake som en av de rikeste personene i hele landet. Det slutter neppe der, heller. "Jeg har alltid mistenkt ham for å ville bli størst i verden, " sier en av hans første medarbeidere.

Den mistanken kan ha mye for seg", skriver Gunnar Stavrum.

Vinnerinstinkt

Torgeir Anda skriver at Kjell Inge Røkke har "et enormt vinnerinstinkt".

"Seieren i seg selv betyr alt, samme hvor liten den er. Han vil bli Norges rikeste mann, verdens største fisker, verdens raskeste racerbåtfører, den staeste slankeren, den mest ihuga avholdsmannen og den mest pompøse yachteieren".

"Men når seieren så er vunnet, makter han ikke å glede seg lenge over den", tilføyer Torgeir Anda.

Villstyring

Kjell Inge Røkke ble født 25. oktober 1958. Som barn og ungdom omtales han som en villstyring, etter hvert med visse skoleproblemer og tilpasningsproblemer.

Vendepunktet i Kjell Inge Røkkes liv kom ifølge biografene i 1979 da han fikk jobb som trålbas på tråleren "Arctic Trawler", som to Ålesunds-redere satte i fiske fra Seattle på den amerikanske vestkysten.

Trålbasen tjente gode penger og investerte etter hvert i egne fartøyer og i eiendommer i Seattle.

"Kjell Inge Røkke kom hjem til Norge i 1987 som en ukjent fisker. Han hadde med seg litt penger og en stor drøm - drømmen om å skape den perfekte fiskebåten. Han var blitt rik, men var ingen slave av penger", skriver Gunnar Stavrum.

Vinnertyper

Kjell Inge Røkke har siden, med sine mange meritter i norsk næringsliv, preget nyhetsbildet mer enn noen annen næringslivsleder. Noen stikkord er Norway Seafoods, striden om Storebrand, om Aker og senere Aker RGI.

Oppbyggingen av maktbasen i norsk næringsliv foretok Kjell Inge Røkke i nært samarbeid med sin barndomsvenn Bjørn Rune Gjelsten, som kanskje mer enn Røkke hadde evne til å vinne tillit blant annet i politiske kretser.

"Kjell Inge Røkke har en fenomenal evne til å plukke vinnertyper og få dem inn i folden sin", skriver Gunnar Stavrum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder