DELER SIN HISTORIE: Khaled forteller at han føler seg utnyttet av kvinnen han så på som en omsorgsperson. Foto: Fredrik Solstad

Sexpress på asylmottak: Etterspør krav til opplæring av frivillige

Flere frivillige organisasjoner sier det er store forskjeller i opplæringen og oppfølgingen av frivillige. Nå etterspør organisasjonene selv minstekrav.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag kunne VG avdekke at unge, mannlige asylsøkere er blitt utsatt for sexpress og uønsket seksuell oppmerksomhet av norske, frivillige kvinner ved asylmottak. Mennene fortalte at de fikk gaver, penger og hjelp – og at de følte seg forpliktet til å ha sex med kvinnene.

Det er store forskjeller i opplæring og oppfølging av frivillige i de ulike organisasjonene som engasjerer frivillige til forskjellige aktiviteter i asylmottak.

– Vi jobber veldig forskjellig som organisasjoner, forteller enhetsleder for humanitære programmer i Røde Kors, Karin Afeef.

les også

Sexpress på asylmottak: Unge menn føler seg utnyttet av norske kvinner

Generelt er Røde Kors bevisst på at beboerne på asylmottak er i en sårbar situasjon, oppgir hun.

Alle ansatte og frivillige må:

  • Levere en politiattest som ikke kan være eldre enn tre måneder
  • Skrive under på en personvern- og en etikkerklæring
  • Gå gjennom et kurs i løpet av de første seks månedene. Kurset inneholder psykisk og psykososial førstehjelp, bakgrunnsinformasjon om migrasjon i Norge og en rekke dilemmaoppgaver

I etikkerklæringen de ansatte og frivillige skriver under på er «Forbud mot seksuell utnyttelse» et eget punkt.

ETTERSPØR MINSTEKRAV: Enhetsleder for humanitære programmer i Røde Kors, Karin Afeef. Foto: OLAV A. SALTBONES, RØDE KORS

Røde Kors har opplevd at enkelte som ønsket å verve seg som frivillige har gått over til andre organisasjoner med færre krav, forteller Afeef.

– Bør det være noen generelle krav til hvordan organisasjoner lærer opp frivillige som er i kontakt med sårbare mennesker?

les også

Integreringspolitiker om sexpress på asylmottak: – Opprørende og uakseptabelt

– Det bør være noen minstekrav om opplæring og oppfølging for dem som er i kontakt med sårbare mennesker i samfunnet. Men de kan nok best artikuleres i samråd med organisasjonene, sier Karin Afeef.

– Bør stille krav

– Vi kjenner til at våre medlemsorganisasjoner har ulike tiltak for oppfølging av frivillige, blant annet etisk plattform, opplæring, veiledning og nettverkskontakt, sier styreleder i Refugees Welcom Norway (RWN), Guri Jørstad Wingård.

STYRELEDER: Guri Jørstad Wingård. Foto: Privat

Refugees Welcome Norway er i dag en paraplyorganisasjon for lokale og tematiske organisasjoner og grupper. De rekrutterer ikke frivillige selv, men forvalter nettverk mellom forskjellige medlemsorganisasjoner og -grupper.

les også

Vil ha nytt varslingssystem i mottak: – Guttene havner i en blindsone

– Unge enslige asylsøkere er i en sårbar posisjon. Det bør være en forutsetning at myndigheter og mottaksoperatører stiller krav til frivillige og organisasjoner som skal være støtteapparat på et asylmottak. Er asylsøkeren i tillegg mindreårig, gjelder dette i spesielt sterk grad, sier Wingård.

Wingård forteller at RWN tar avstand fra all utnyttelse, men opplyser det har vært enkelttilfeller i RWN-miljøet der grenseforståelsen av seksuell oppmerksomhet har vært en av utfordringene.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. Det vi har til rådighet i slike tilfeller er vårt eget frivillige tillitsvalgtapparat som følger opp med råd og retningslinjer. Ved straffbare forhold vil anbefalingen være anmeldelse, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder