FORAN: Partileder Knut Arild Hareide vant mandag kampen om delegatene. Men alternativet til nestleder Kjell Ingolf Ropstad leder fortsatt på landsbasis. Foto: Helge Mikalsen

Hareide vant i tre fylker – kaos da Buskerud snudde totalt

ELVERUM/NORESUND (VG) Etter flere dramatiske fylkesårsmøter gjorde partileder Knut Arild Hareide et byks fram i kampen om KrF. Hos Buskerud KrF tok kaoset først slutt etter en SMS fra partisekretæren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Midt under kaoset om valget av delegater fra Buskerud KrF, trådte fylkessekretær Billy Taranger frem og refererte tekstmeldinger han hadde mottatt fra KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

«Hei. Ser dere holder på i Buskerud. Er tilgjengelig om det skulle være spørsmål i forhold til delegasjonsfordeling. Lykke til! Hilde», skrev hun først.

les også

Bakgrunn: Buskerud KrF snudde fullstendig

Johnson har vært statsråd i begge Kjell Magne Bondeviks regjeringer og er velkjent som en sterk støttespiller for Hareides prosjekt om å ta KrF inn i regjering med Ap og Sp.

Det var fullt kaos på møtet og debatten om hvor mange «røde» delegater det skulle være ville ingen ende ta. Fylkessekretæren skriver til Johnsen at han mener de må velge så det blir to til høyresiden og fire for venstresiden.

SMS-EN: Debatten ville ingen ende ta og til slutt ble fylkessekretæren bedt om å ta kontakt med Hilde Frafjord Johnson for å høre hva hun mente. De hadde allerede sms-et, og hun (i grønt) var enig med ham (i grått).

«Enig. Tenker det samme som deg. 2 for H og 4 Ap. Jeg visste at du var en gammel ringrev», skriver partisekretær Johnson.

– Da ble det sånn. Men hun har ikke prøvd å blande seg inn eller påvirke. Hun var enig med min tolkning, sier fylkessekretær Billy Taranger til VG.

Flere timer på overtid endte det dermed med at Buskerud sendte fire røde delegater og to blå. En seier for Hareide.

Buskerud snudde totalt

Hareide gikk på et voldsomt nederlag i Rogaland denne helgen, hvor hele 15 av 16 delegater ble «blå». Mandag kveld fikk Hareide sin revansj og kunne hente 12 delegater til sin side.

Hvem leder kampen om KrF? Sjekk totalen her:

Størst dramatikk ble det altså i Buskerud, hvor fylkesårsmøtet ble rammet av kaos og konflikt. De skulle egentlig sende de samme personene som de alltid sender på landsmøtet. Men det ville medført at de hadde sendt fire blå delegater og to røde.

En avstemning i salen viste imidlertid at hele 58 prosent faktisk ville ha rødt. Og person etter person gikk sinte opp på talerstolen og sa det var uaktuelt å sende flest blå delegater.

Søndag kveld valgte Hareide å kalle inn til krisemøte etter møtet i Rogaland, hvor mindretallet mente de ikke hadde blitt hørt. Den «blå» fylkeslederen Hege Irene Fossum prøvde å overtale Buskerud til å holde på de blå delegatene. Men til ingen nytte.

– Jeg mente det var riktig å sende dem vi har tradisjon for å sende. Da er KrFU representert, og KrF Kvinner er representert, sier Fossum til VG.

Men hun vant altså ikke frem.

Full rød seier i Finnmark

Da Finnmark KrF mandag kveld hadde sitt årsmøte over telefon, var det ikke en eneste person i hele fylkesstyret på 14 personer som ville samarbeide med Høyre, Venstre og Frp.

Alle der støttet Hareide – og dermed sender altså Finnmark fire røde delegater.

KAMPVOTERING: Buskerud hadde satt opp et forslag med seks delegater, men det ble kampvoteringer om flere av plassene før de endelig landet på en delegatliste. Foto: HELGE MIKALSEN

Flest røde i Hedmark

I Hedmark KrF vil 62 prosent felle Erna Solberg og heller gå i regjering med Ap og Sp. Derfor sender de fire røde delegater og to blå.

Flere i Hedmark KrF mente imidlertid at Knut Arild Hareide har kjørt et løp i retning av Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som han ikke har hatt nødvendig forankring i partiet.

– Det er meget kritikkverdig at vår leder har ført samtaler på bakrommet med Støre i over et år uten at dette sideskiftet er drøftet med hans nestledere, stortingsgruppen eller velgerne, sier Frøyshov til VG.

les også

62 prosent støtter Hareide i Hedmark – flertall for å felle Erna Solberg

Visste du? Slik var Hareide og Støres hemmelige møter

– Dette må karakteriseres som et svik mot oss, sa Frøyshov som er tidligere leder i Hamar KrF og en av drøye 40 delegater på det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Hedmark KrF.

Hva skjer nå?

Det skal avholdes fylkesårsmøter og velges delegater i alle fylkene. Og så langt har bare fem tatt sine valg: Rogaland, KrF Kvinner, Buskerud, Hedmark og Finnmark.

Tirsdag står Oppland for tur, onsdag er det Telemark. Fredag 26. oktober har Agder møte.

Lørdag 27. oktober blir en spennende dag med møter i både Trøndelag, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Troms.

Søndag 28. oktober har Nordland møte. Mandag 29. oktober har Akershus, Vestfold og Oslo møte. Tirsdag 30. oktober går det siste fylkesårsmøtet av stabelen.

Og 2. november er skjebnelandsmøtet hvor det hele skal avgjøres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder