– Det er langt fra sikkert de fire partiene blir enige om å gjøre endringer i abortloven

Statsminister Erna Solberg (H) gjentar at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, når hun ble presset om abortlovens skjebne i Stortinget onsdag. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener dette ikke går sammen med å gjøre endringer i loven.

– Det er langt fra sikkert at de fire partiene blir enige om å gjøre endringer i abortloven 2C. Som Høyres leder har jeg svart på en utfordring fra KrF, sier statsminister Erna Solberg (H) på spørsmål fra Støre i spørretimen onsdag.

– Kvinners rolle og stilling skal ikke svekkes. Det dreier seg om å ta vekk den delen av loven som kan oppleves som diskriminerende. Noe mer konkret svar enn dette kan ikke gis på vegne av regjeringen, sier Solberg.

– Vil endre det som oppleves diskriminerende

les også

Stor VG-rundspørring i KrF: Ernas abortuttalelse avgjorde retningsvalget

Støre tar ordet og sier statsministeren ikke svarer på spørsmålet han åpner med, og gjentar dette;

– Dersom en nemnd vurderer at en kvinne vil være i stand til å ta seg av et alvorlig sykt barn, er da konsekvensen at hun vil få avslag om abort? Ser statsministeren at dette vil være en tilleggsbelastning for kvinnen, spør Støre videre.

– Jeg har sagt og mener at de to tingene neppe vil medføre at færre får abort, svarer statsministeren.

MÅTTE SVARE: Statsminister Erna Solberg (H) måtte svare på flere spørsmål fra opposisjonen om abort i Stortinget i dag. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Vi mener det er mulig å gjøre endringer slik at det som oppleves som diskriminerende; at egenskaper ved fosteret kan være selvstendig grunnlag for abort, kan tas vekk, samtidig som at kvinnens rettigheter ikke svekkes, sier hun.

Solberg gjentar flere ganger at dette i dag ikke er regjeringens politikk, og at en eventuell ny regjeringsplattform ikke er ferdig ennå.

Støre: – Må slutte å sno seg unna

VG snakket med Støre før spørretimen onsdag.

– Erna har svart på mange spørsmål i Stortinget om dette, hva er nytt nå?

– Hun bruker tid på å si at hun ikke skal svare, siden dette er noe hun uttalte som Høyre-leder. Hun må slutte å sno seg unna konkrete spørsmål i denne saken. En statsminister er statsminister, sier Støre.

IKKE FORNØYD: Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller nytt spørsmål til statsminister Erna Solberg om abortsaken i Stortinget onsdag. Foto: TORE KRISTIANSEN

les også

Fire kvinner forteller: Derfor tok vi abort

Solberg ønsket ikke å svare på Støres kritikk overfor VG før spørretimen.

Aps alternativ er ifølge Støre en langsiktig strategi for å redusere uønskede svangerskap med seksualopplysning og helsetjenester.

– Vi vil hjelpe de som velger å bære frem alvorlig syke barn. Det er der diskrimineringen skjer i dag, når foreldre med pleietrengende barn ikke får hjelp, sier Støre.

Lørdag gikk tusenvis av menn og kvinner i demonstrasjoner mot abortloven, i 33 norske byer – og i Sverige.

– Du gikk i demonstrasjonstog nå, men det var også demonstrasjoner før KrF tok sitt retningsvalg. Hvorfor var du ikke mer synlig i motstanden da?

– Jeg har vært helt klar og tydelig, og sagt at Arbeiderpartiet er imot i flere sammenhenger, sier Støre

Hemmeligt møte hos Erna

VG avslørte mandag hvordan KrF-nestleder Ropstad begynte å bruke argumentet om å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering, etter et hemmelig møte med Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.

les også

Ropstad etter KrF-avsløringen: – Har sikkert ikke gjort alt rett

Det vakte sterke reaksjoner innad i KrF at han brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, blant annet fra fylkesledere som ønsket oppvaskmøte.

Men også Hareide har hatt møter med Støre om å gå til venstresiden.

– Jeg har aldri kritisert at politikere snakker sammen, sier Støre.

– Hva er forskjellen på møtene du har hatt med Hareide og de Solberg har hatt med KrF-nestlederne?

– Jeg har snakket med Hareide om politikk i mange sammenhenger, hans ideer om et retningsvalg mot venstresiden er noe vi har snakket om i formelle og uformelle sammenhenger, men jeg har ikke gitt eller blitt spurt om politiske løfter, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder