VÅTT: Det er utstedt gult farevarsel om økt flomfare for Trøndelag og Vestlandet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Slik blir været på nyttårsaften: – Kan bli problemer med festfyrverkeri

Store deler av landet går inn i det nye året med kraftig vind. Det beste nyttårsværet får du øst og nord i landet, mens vestlendingene får kraftig regnvær sammen med vindkastene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland er det ventet svært kraftige vindkast fra mandag kveld, og Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå. Der ber de om at folk fester løse gjenstander, og unngår unødvendig ferdsel utsatte steder.

– Aller kraftigst vind blir det nok i Agder-fylkene og i indre strøk av Telemark, Buskerud og Oppland. Lokalt kan det bli problemer med festfyrverkeri. Jeg vil anbefale folk om å skyte opp rakettene et sted der det er le for vinden, sier vakthavende meteorolog, Per Egil Haga.

– Selv om det blir mye vind, så skal skydekket lette, slik at det blir god sikt når rakettene skal skytes opp øst i landet, forteller han.

Advarsel for fjellområdene

Feirer du nyttårsaften til fjells i Sør-Norge, bør du vurdere å reise hjem tidlig på nyttårsaften, eller bli over til 2. nyttårsdag, sier meteorolog Bjart Eriksen ved MetConsult.

les også

Såpeglatt på Østlandet – Vogntog kjørte av veien

– Utover nyttårsaften og 1. nyttårsdag ventes det storm, og det vil komme nedbør i ulike former, til dels snøfokk. Det blir vanskelige kjøreforhold og i kombinasjon med hjemtrafikk denne dagen vil det bli ekstra store forsinkelser og mange ulykker, sier han.

Flere veier er stengt på Vestlandet, melder Vegtrafikksentralen vest.

Her kan du se oversikt over trafikkmeldinger fra Vegvesenet.

Mye regn

Også på Vestlandet er det ventet uhyggelig vær: Et kraftig lavtrykk som kommer fra vest gjør at nyttårsfeiringen blir luftig og fuktig.

– I løpet av dagen vil vindstyrken øke fra stiv til sterk kuling, med liten storm i de høyeste fjellområdene i vest, forteller meteorolog ved Meteorologisk institutt, Lars Andreas Selberg.

– Vi har sendt ut gult farevarsel på nedbør for Vestlandet, med 50 til 70 millimeter regn på 12 timer fra i formiddag og til i kveld, sier Seberg.

De sterkeste vindkastene kommer først etter at rakettene har skutt opp.

– Natt til første nyttårsdag er det ventet liten storm langs hele vestlandskysten, med vind på over 30 meter i sekundet på utsatte steder, sier Seberg.

Bedre i nord og øst

Trøndelag går inn i det nye året med varsel om flomfare og sterk vind. Meteorologisk institutt melder at Nord-Norge kan få opp mot sterk storm 1. nyttårsdag.

les også

Slik blir været nyttårsaften: – Elendige greier

– Det ser nok ut som Østlandet og Troms får det beste rakettværet. Men det er hovedsakelig lavtrykk og mildvær som kommer til å være været gjennom nyttårsaften i Norge, sier vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød til VG.

les også

Så kameratene dø: Den siste flyturen

Pluss content

Granerød kommer med en viktig oppfordring til alle.

– Det gjelder å være forberedt på at det kan komme en del vind og lokale vindkast. Ta generelle forholdsregler om hva man må gjøre dersom det er mye vind og man skal fyre raketter.

Fikk du med deg dette unike øyeblikket som gikk viralt?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder