HUN GIKK, HAN FORTSETTER: Stortingspresident Olemic Thommessen avbildet samen med avgått direktør Ida Børresen under en av mange seanser der de forklarer kostnadssprekkene på byggingen av nytt postmottak mm. i Prinsens gate 28. Foto: Mattis Sandblad, VG

Lundteigen om kostnadssprekken på Stortinget: Presidenten sparker nedover

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener stortingspresident Olemic Thommesen (H) sparket nedover da Stortingets direktør Ida Børresen gikk av. Sp-veteranen mener den nye kostnadssprekken på 500 millioner også bør sende Thommesen ut av presidentkontoret.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lundteigen fulgte de stadig nye kostnadsoverskridelsene som medlem i Stortingets kontrollkomité i siste fireårsperiode. Parallelt har Olemic Thommessen vært stortingspresident.

Lundteigen mener han oppdaget en president som i sin første periode i stadig større grad mistet grepet om kostnadene som påløp i arbeidet med Stortingets nye post- og varemottak, innkjøringstunnel og kontorlokaler i Prinsens gate 26.

les også

Rødt vurderer mistillit mot stortingspresidenten

Han var en av mange som fikk hakeslipp da stortingspresidenten fortalte om ytterligere en kostnadssprekk sist torsdag 15. februar - knappe to måneder etter at den samme presidenten ga inntrykk av at ting var på stell. Samme dag gjorde direktør Ida Børresen det kjent at hun gikk på dagen.

les også

Stortingsskandalen: Drama da Børresen ble tvunget til å gå

– Etter min mening er det å sparke nedover at Stortingets direktør måtte gå av som følge av den siste kostnadssprekken. Så sent som 20 desember sa stortingspresidenten fra Stortingets talerstol at presidentskapet hadde løpende og tett kontakt med både prosjektledelsen og administrasjonen, samt fokus på kostnadskontroll – med samme kostnadsramme som ved fjorårets budsjettbehandling, sier Lundteigen til VG.

les også

Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

ETTERLYSER KONTROLL: Stortingspresidenten har ikke hatt kontroll over kostnadsutviklingen på utbyggingen av Stortingets bygninger, mener Per Olaf Lundteigen. Foto: Frode Hansen, VG

Det var onsdag før jul at Olemic Thommesen gikk fra sin presidentplass i stortingssalen og bort til talerstolen som siste taler i salderingsdebatten om statsbudsjettet 2018.

Der og da forsikret Thommessen om at han og presidentskapet hadde oversikt.

– La meg først understreke at presidentskapet har løpende og tett kontakt med administrasjonen og prosjektledelsen om utviklingen i prosjektet. Vi har fokus på kostnadskontroll, og prosjektet videreføres med samme kostnadsramme som ved fjorårets budsjettbehandling, sa Thommessen, ifølge Stortingets referat.

Så ble det juleferie og nyttår. En drøy måned gikk før stortingspresidenten fortalte om den nye kostnadssmellen - og direktør Ida Børresens avgang sist torsdag.

les også

VG mener: Nærliggende å kalle gjenvalget av Olemic Thommessen en politisk skandale

Per Olaf Lundteigen (Sp) synes ikke Thommessen har bevist at han som president har gjenvunnet kontroll som formelt ansvarlig for stortingsutbyggingen. Senterparti-representanten mener det er på tide at Thommessen får avløsning.

Hvis det skal skje, må minst en femtedel, eller 34 representanter kreve nytt valg av stortingspresident, ifølge Stortingets forretningsorden.

Lundteigen utelukker ikke at det bokstavelig talt kan bli en utgang for Olemic Thommessen.

les også

Maktkamp om ledelsen i Stortinget. Ap: – En ekstraordinær situasjon

– Jeg vil ikke avvise noe, sier Lundteigen og legger til:

– Stortingspresidenten har fulgt dette prosjektet helt siden han overtok vervet fra Dag Terje Andersen i 2013. Han har hatt de beste forutsetninger for å få kontroll over kostnadene, noe han altså ga uttrykk for at var på stell like før jul. Jeg har sagt det før, og jeg mener det fortsatt: Olemic Thommessen bør gå av som stortingspresident. Han har ikke min tillit. Men det er jo nå opp til KrF og regjeringspartiene om de fortsatt har tillit til Thommessen, sier Lundteigen til VG.

IKKE BESTEMT SEG: Hans Fredrik Grøvan representerer KrF i kontroll- og konstitusjonskomitéen på Stortinget. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Arbeiderpartiet med sine 49 representanter, har alene en stortingsgruppe stor nok til å kreve nytt valg av stortingspresident. Men Rigmor Aasrud som er finanspolitisk talsperson for Ap, ønsker å få bedre oversikt over hva Thommessen har gjort og ikke gjort.

– Hvem visste hva når? spør Aasrud.

Hun vil vente på stortingspresident Olemic Thommessens redegjørelse om milliardoverskridelsene på Stortinget neste onsdag før han tar stilling til hva Ap foretar seg i saken.

– Den 20. desember sa stortingspresidenten fra Stortingets talerstol at man ville holde seg innenfor budsjettrammen på 1,8 milliarder kroner. Sju uker senere sier Thommessen at prosjektet er bitt 500 millioner kroner dyrere. Vi venter på hva forklaringen er på at bildet kunne endre seg så mye på så kort tid, sier Aasrud til VG.

les også

Trosser kritikken - vil gjenvelge Thommessen som stortingspresident

KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, åpner for at saken igjen kan ende opp både i kontrollkomiteen og hos Riksrevisjonen.

– Det gjør jeg, bekrefter han overfor VG.

Etter rabalderet og den knusende rapporten fra Riksrevisjonen i fjor, gjorde kontrollkomiteen det klart at Stortinget skulle holdes løpende orientert om utviklingen i saken. Grøvan spør om informasjonsplikten til Stortinget har blitt overholdt - og påpeker at dette er noe kontrollkomiteen kan måtte se på. I tillegg er det et spørsmål om det som har blitt gjort på prosjektet, er det Stortinget vedtok.

– Rødt vurderer å fremme mistilitt mot Olemic Thommessen, er det noe KrF vil støtte?

– Vi synes det er for tidlig å ta stilling til det. Vi skal nå få den redegjørelsen fra Thommessen og få presentert saken, og så får vi komme tilbake hvilke konsekvenser dette eventuelt får for presidentskapet, svarer Grøvan.

les også

Stortinget om sin egen president: Handlet «sterkt kritikkverdig»

Olemic Thommessen opplyser via Stortingets kommunikasjonsavdeling at han ikke ønsker å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder