MANN- OG KVINNEFALL: Partileder Siv Jensen har kvittet seg med/mistet alle statsrådene hun tok med inn i sin regjering i 2013. De som har røket er (fra venstre) Robert Eriksson, Solveig Horne, Sylvi Listhaug, Ketil Solvik-Olsen, Tord Lien og Anders Anundsen. Foto: NTB Scanpix

Mannefall! Siv er den eneste opprinnelige Frp-toppen igjen

Partileder Siv Jensen er den eneste Frp-eren som har sittet i regjering helt siden de fikk makten i 2013. I år har hun mistet fire Frp-statsråder.

Artikkelen er over ett år gammel

Av de syv statsrådene som gikk ut på slottsplassen i 2013 og presenterte Frps første regjering, står bare Frp-leder Siv Jensen igjen.

En stolt partileder Siv Jensen kom 16. oktober 2013 ut på Slottsplassen, sammen seks andre Frp-statsråder – og statsminister Erna Solbergs utvalgte Høyrestatsråder.

Nå står Frp-dronningen alene tilbake. En etter en har statsrådene forsvunnet ut. I 2018 har to blitt tvunget til å gå av – og ytterligere to Frp-topper trekker seg i morgen.

les også

Solvik-Olsen trekker seg som statsråd – aner ikke hva han skal gjøre nå

Disse har forsvunnet ut

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson gikk av mot sin vilje 16. desember 2015. Han var dypt uenig i at han måtte gå av, men ble byttet ut.

Tord Lien gikk av som olje- og energiminister ett år etter, før jul 2016. Han viste til familien og hensynet til barna.

Etter en turbulent asylbarn-høst ble også justis- og beredskapsminister Anders Anundsen byttet ut med Per-Willy Amundsen.

MÅTTE UT: Anders Anundsen ble i slutten av 2016 byttet ut med Per-Willy Amundsen. Sistnevnte ble byttet ut med Sylvi Listhaug i 2018. Så måtte Listhaug gå av og Tor Mikkel Wara (Frp) kom inn. Foto: Frode Hansen

Barne- likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne røk ut i forbindelse med utskiftningene 17. januar i år. Justisminister Per-Willy Amundsen røk også ut og ble erstattet med Sylvi Listhaug.

Så gikk det bare 63 dager før Sylvi Listhaug ble presset til å gå av – etter en dramatisk seanse i Stortinget. Nok en Frp-er tok plass i stolen: Tor Mikkel Wara.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen forsvinner samme veien i morgen, for å reise med kona til USA. Mer overraskende var beskjeden om at også olje- og energiminister Terje Søviknes trekker seg.

Siv Jensen er dermed den eneste som har sittet i regjeringen siden 2013. Med de nye utskiftningene viser VGs oversikt at 15 Frp-ere siden 2013 har vært inn og ut av de andre statsrådspostene.

PÅ VEI INN: Etter det VG erfarer er Frps Bård Hoksrud på vei inn i regjeringen. Jon Georg Dale blir den nye samferdselsministeren og Kjell-Børge Freiberg blir ny landbruksminister. De er de to siste i rekken av Frp-statsråder. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Skribent Jan Arild Snoen i Minerva var sentral i Frp i mange år.

– Jeg ser ikke noe dramatisk i at det bare er Siv Jensen tilbake og at alle andre er byttet ut. Men det kan kanskje bety noe at det nå er færre som har eierskap til det regjeringsprosjektet, sier Snoen til VG.

– Men jeg tror ikke det kommer på dagsordenen, før partiet faller på målingene og gjør et dårlig valg, sier han.

– Enkelt å håndtere

Jon-Georg Dale (Frp), som lanseres som ny samferdselsminister, mener utskiftningene i regjeringen ikke er problematiske.

– Jeg tenker vi har fått inn mange spennende kandidater. Vi klarer å fylle disse rollene med kompetente folk, og det tenker jeg vi skal klare nå som også Ketil Solvik-Olsen gir seg, sier Dale.

– Er alle statsrådutskrifttingene i det siste heldig med tanke på kontinuiteten til regjeringen?

– Vi er mange statsråder som har sittet i mange år. Men det er også godt med litt friske impulser. De endringene som har vært i regjeringen har fungert, og vi har god dynamikk og samarbeid internt.

– Er det heldig å bytte ut ytterligere to statsråder midt i budsjettforhandlingene?

– Det er nå det har kommet, og det er enkelt å håndtere, svarer han.

Partifelle om Siv: – Best politisk kondis

Roy Steffensen leder Stortingets utdanningskomité og sitter på Rogalands-benken for Fremskrittspartiet. Han er ikke redd for at Frp i regjering vil mangle kontinuitetsbærere etter den voldsomme gjennomtrekken som har vært.

– Vi sitter i regjering på sjette året. Da er det naturlig at det har vært en del utskiftinger. Vi har også stikk i strid med forhåndsadvarslene vist at vi har gode kandidater til å sitte i regjering.

– Men kontinuitet er vel også viktig?
– Ja, det er viktig. Men husk at det tar på å sitte i regjering, med kjør døgnet rundt. Jeg konstaterer at det er partilederen som ser ut til å ha best politisk kondis, sier Roy Steffensen til VG.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke enig – og sier det først og fremst er utskiftningene av justisminister som er bekymringsfull.

– Det største problemet er alle utskiftningene av justisminister, som har bidratt til at det ikke har vært noen stabilitet i det hele tatt. Det har ikke vært bra.

– At Siv Jensen er den eneste igjen, sier en del om hennes rolle i partiet: Hun står sterkt i Frp, sier han.

Direktør Kristin Clemet i tankesmien Civita, har selv vært statsråd for Høyre i to perioder. Hun regnes også som en viktig premissleverandør for Solberg-regjeringens politikk. Clemet reagerer først og fremst på at Ketil Solvik-Olsen forlater regjeringen.

– Det er et stort tap for Fremskrittspartiet, dersom de mister Solvik-Olsen, men jeg tolker hans uttalelser slik at det mer er snakk om en pause. Han kan jo faktisk være i regjering igjen før valget i 2021, sier Clemet til VG. Hun synes ikke det er unaturlig at noen går ut av regjering etter fem år, og synes heller ikke det er dramatisk at så mange Frp-statsråder har forsvunnet fra regjeringen som VGs oversikt viser.

– Disse siste endringene er neppe noe Siv Jensen har ønsket eller initiert, men jeg syns det virker ganske udramatisk. Hvis Solvik-Olsen ikke forlater politikken, men kommer tilbake, er det enda mindre dramatisk. Jeg har ingen tro på at disse endringene sier noe om eierskapet til regjeringsprosjektet, legger Clemet til.

Slik startet det hele i 2013:

BARE SIV: Av de opprinnelige Frp-statsrådene er det bare Siv Jensen igjen.

Siden den gang har disse 15 vært inn og ut av regjeringen:

  • Per-Willy Amundsen, Anders Anundsen, Jon Georg Dale, Robert Eriksson, Solveig Horne, Tord Lien, Sylvi Listhaug, Åse Michaelsen, Harald Tom Nesvik, Per Sandberg, Ketil Solvik-Olsen, Terje Søviknes og Tor Mikkel Wara. VG erfarer at Bård Hoksrud og Kjell-Børge Freiberg kommer inn fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder