SKADER: Tørke og varme har ødelagt årets avlinger over store deler av landet. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (t.v.) og statsminister Erna Solberg (t.h) får her omvisning på gården til Lars Egil Lauten, som konfronterer statsministeren med de katastrofale følgene tørken har fått for jordene hans. Foto: Hallgeir Vagenes

Krisesommeren: Her konfronterer bonden Erna Solberg

KLØFTA (VG) Allerede før Erna Solberg satte beina på trappen til bonden Lars Egil Lauten, hadde regjeringen gjort det klart at han ikke får noen krisepakke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brunsvidd jord brer seg ut over åkrene på Kløfta i Akershus. Det som skulle vært fôr til vinteren står pistrete og tørkeskadet igjen. De 60 melkekyrne i fjøset til Lars Egil Lauten trenger mat, men over hele landet er det fôrkrise.

– Alle frøene vi sådde i vår, har dødd, sier bonde Lars Egil Lauten til statsministeren.

Det striregner over dem. Men det etterlengtede regnet kom for sent.

ENDELIG: Kløfta-bonden Lars Egil Lauten har jobbet på spreng i hele sommer for å få nok fôr til kyrne sine. Det har så vidt gått. Her gleder han seg over at det endelig kom litt regn. Foto: Hallgeir Vågenes

Lauten viser et jorde hvor han vanligvis skulle høstet 25 rundballer med halm. Men i år har bonden bare fått fem rundballer. Sommeren har vært en massiv psykisk påkjenning, med arbeid dagen lang og søvnløse netter for å få det til å gå rundt.

– I sommer har jeg begynt klokken seks om morgenen og legger meg klokken elleve om kvelden, sier bonden til VG.

les også

Frykter vårknipe på norske poteter, gulrøtter og løk

GÅRDSBESØK: Statsminister Erna Solberg kom med dårlig nytt til bonde Lars Egil Lauten (andre fra venstre) – regjeringen gir ikke noen krisepakke til tørkerammede bønder. Foto: Hallgeir Vagenes

– Jeg har høstet rundt 400 rundballer og vet at jeg trenger 2000 for å fø besetningen vinteren igjennom. Og det er dyrene jeg lever av. Da går det veldig på nattesøvnen, kort og godt, sier Bonden.

Bøndene trenger milliardhjelp, er beskjeden som møtte statsminister Erna Solberg på gården. Dere får ingen krisepakke nå, var svaret tilbake.

– Det er ingen tvil om at det vi har sett her, viser at vi har veldig mange gårdsbruk som opplever dette som en alvorlig krise, sier Solberg.

I REGNET: Da statsminister Erna Solberg kom på besøk, kom regnet endelig til Kløfta. Bonden tok statsministeren med ut på jordet for å vise hvorfor det allerede var for sent. Foto: Hallgeir Vagenes

En milliard – ikke mer

Bøndene kan per nå kreve en milliard ekstra på grunn av dagens avlingsskadeordninger, anslår statsministeren. Norges Bondelag mener derimot at det må mellom 500 millioner og en milliard ekstra på bordet. Det fordi ekstremtørken har rammet avlingene og bøndene så hardt.

– Vi er ikke klar for å bevilge mer enn denne milliarden nå, er beskjeden fra Solberg på gården.

SKADER: Tørke og varme har ødelagt årets avlinger over store deler av landet. Her er bonde Lars Egil Lauten på sin brunsvidde kornåker. Foto: Hallgeir Vågenes

Statsministeren sier de må «sette seg ned og snakke sammen» om endringer i avlingsskadeordningen, hvis bøndene skal få høyere erstatninger. Norges Bonde- og Småbrukarlag mener de har snakket sammen siden juli – og at regjeringen skulle handlet for lengst.

– Det haster. De er trege, for her er det snakk om psykiske utfordringer og store utgifter for bøndene. De kunne gitt signaler om at staten vil bistå, sier leder Merete Furuberg.

BEFARING: Bonden viser statsministeren hvordan gress som ble sådd under kornet i vår ikke har kommet opp. Dette gule dekket er neste års beitemarker, hvor det skulle vært grønt gress nå. Foto: Hallgeir Vågenes

På spørsmål om hvorfor det har tatt tid, svarer Solberg:

– De økonomiske tiltakene er ikke de som har hastet mest. Det som har hastet mest er å få mer fôr, sier Solberg.

– Når dere sier at dere skal sette dere ned og se på det nå – når kan bøndene da forvente svar? Nå, eller mot statsbudsjettet, november eller desember?

– På avlingsskadeordningen håper vi at vi kommer ganske raskt klart med de endringene som skal gjøres. Fordi det har vært et arbeid som foregår. Andre ordningen skal vi sette oss ned og snakke om., sier Solberg til VG.

Uten å kunne anslå når de blir ferdige.

VERDIFULLT: Bonden sto ute i regnet uten hette under hele statsministerbesøket. På tilbudet om en paraply sier han «nei, nå har regnet endelig kommet. Jeg synes det er deilig». Foto: Hallgeir Vagenes

– Vi må forsvare hver en krone på statsbudsjettet. Det hentes fra noe annet, så vi må sørge for at vi gjør ordentlige vurderinger når vi først gjør dem, sier Solberg.

– Regnet hjelper ingenting

Tidligere i sommer kom jordbruket med ei kravliste til regjeringen. De ble enige om ti tiltak – men de store som koster penger fikk de nei på.

– Hvis vi ikke får på plass tilstrekkelig med midler, nå, er vi bekymret for hvordan denne situasjonen vil eskalere utover vinteren, sier Lars Petter Bartnes, som er leder i Norges Bondelag.

– Regnet hjelper ingenting. Hvis det skulle regne veldig mye nå utover, så er det uansett for sent. Rett og slett, sier Merete Furuberg, leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder