REAKSJONER: Over 50 medlemmer har meldt seg ut av KrF etter at partiets familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold viet et homofilt par i august. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

KrF-fylkesledere: Homovielse provoserer

Fylkesledere i KrF stiller seg undrende til hvilke vurderinger Geir Jørgen Bekkevold gjorde seg da han nylig viet et homofilt par. – Unødvendig å utføre handlinger som man vet provoserer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Reaksjonene har vært mange etter at KrF-stortingsrepresentant og prest Geir Jørgen Bekkevold viet kommunikasjonssjefen i partiet med hennes kvinnelige samboer.

Knut Arild Hareide er klar på at handlingen ikke er et politisk signal fra KrF som parti, og at Bekkevold foretok vielsen som privatperson og prest.

les også

Ny homostrid i KrF: Vil igjen nekte homofile å gifte seg

En av dem som mener at stortingspolitikeren ikke burde ha viet paret, er fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold.

– Det er viktig å være sin egen rolle bevisst. Som KrFs familiepolitiske talsmann kan du aldri være «bare» prest. Jeg er fylkesleder i Østfold 24 timer i døgnet, enten jeg liker det eller ikke. Det samme gjelder stortingspolitikere som Bekkevold.

– Treffer velgerne negativt

Høidebraaten mener stortingspolitikerne og partiledelsen må slutte å være etterpåklok.

– Rent generelt begynner det å bli flere handlinger fra øverste hold i partiet som treffer grasrota og velgermassen på en negativ måte, sier han, og viser blant annet til at Hareide deltok i Pride-paraden i 2016, noe som også vakte oppsikt blant KrF-ere.

– Som fylkesleder har jeg fått god informasjon om hvorfor Hareide valgte å delta, og har derfor stor forståelse for nettopp dette. Men samtidig har jeg mye mer innsikt i Hareides argumentasjon, enn hva den jevne velger har.

Skaper usikkerhet

Fylkeslederen ber partiet utarbeide en konkret plan for hvordan de skal kommunisere med medlemmer og velgere etter slike handlinger.

– At over 50 medlemmer har meldt seg ut av partiet, er selvfølgelig synd. Men vi har langt flere velgere enn medlemmer. Hvor mange av disse som slutter å stemme KrF etter slike handlinger, har vi ikke tall på, sier Høidebraaten.

– Mange, også medlemmer, sitter igjen med et inntrykk om at KrF beveger seg bort fra de gamle standpunktene. Selv om ikke dette stemmer, er det slik de ulike handlingene blir oppfattet, og det synes jeg alle bør ta mye sterkere innover seg, fortsetter han.

Partileder Hareide sier dette i en kommentar til VG:

– Jeg lytter selvsagt til Høidebraatens innspill og de bekymringene han formidler. Utover de kommentarer jeg har gitt VG tidligere i dag, ser jeg ikke behov for å kommentere saken ytterligere.

– Politikken er den samme

les også

Hareide: – Ingen perfekte samarbeidsalternativer for KrF

Leder i Hordaland KrF, Dag Sele, synes det er trist at medlemmer blir utrygge på om partiet har endret politikk på området.

– Det at presten i dette tilfellet også er familiepolitisk talsmann for partiet, har nok gjort mange usikre. Men politikken i KrF er selvsagt fremdeles slik det kommer frem i programmet vårt, sier han.

les også

KrF åpner for å droppe sidevalget

At det nå har bygd seg opp intern misnøye i partiet, er svært uheldig, mener Høidebraaten.

– Å ha politiske uenigheter er helt naturlig, i hvert fall i et sentrumsparti som oss, og det lever vi godt med. Det er derimot unødvendig å utføre handlinger som man vet provoserer.

– Uklok beslutning

Oddny Helen Turøy, leder i Rogaland KrF, stiller seg undrende til hvilke vurderinger Bekkevold har gjort.

– Jeg synes det var en uklok beslutning, og forstår reaksjonene. En slik handling sprer usikkerhet, sier hun.

Ifølge Turøy er dette en sak som mange i partiet er opptatt av, og hun er uenig med Bekkevold i at vielsen er «helt uproblematisk», noe han har uttalt til avisen Dagen.

– Vi brukte lang tid på formuleringen av ekteskap da vi behandlet partiprogrammet. Som stortingspolitiker er det vanskelig å opptre som privatperson, når handlingen strider imot programmet.

VG har torsdag kveld vært i kontakt med Bekkevold, som ikke ønsker å kommentere kritikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder