OPPGITT: Venstres Abid Raja mener Sylvi Listhaug burde selv ha stått frem og beklaget Facebook-innlegget som har skap enorme reaksjoner. Foto: Harald Henden

– Trist at Erna Solberg har måttet si unnskyld

Venstrepolitikeren Abid Raja mener at justisministeren, Sylvi Listhaug, burde ha bedt om unnskyldning for det omstridte Facebook-innlegget selv. Han synes at det er trist at statsministeren måtte beklage på vegne av henne.

Artikkelen er over to år gammel

– Det er trist å være vitne til at vår statsminister Erna Solberg har måttet si unnskyld på grunn av Sylvi Listhaug sitt totalt urimelige og usanne angrep på Arbeiderpartiet. Jeg kjenner ingen i Ap som vil sette terroristers rettigheter foran norsk sikkerhet, skriver Raja på sin egen Facebook-side sent onsdag kveld.

Tidligere onsdag hadde statsminister Erna Solberg gått ut og beklaget Facebook-meldingen fra Sylvi Listhaug som har skapt storm de siste dagene.

– Det hadde vært mye bedre for regjeringen om Sylvi Listhaug hadde tatt oppfordringen, og selv slettet innlegget på grunn av dets urimelige form (og ikke på grunn av åndsverkloven), og det hadde vært mye bedre for regjeringen at det var justisministeren og ikke statsministeren som beklaget, skriver han videre.

Samtidig hyller han Erna Solberg for å ta støyten:

– Erna lot ikke sin egen prestisje stå i veien for å gi en ekte og uforbeholden unnskyldning! Slik statsminister har vår fulle backing, skriver Raja.

Tar imot unnskyldningen

Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier at det er ryddig av statsminister Erna Solberg (H) å beklage, men savner en beklagelse fra justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Listhaug hadde stått seg på en tydeligere beklagelse og en ærligere retrett enn å skrive at hun forstår at folk følte seg såret. Men jeg tar imot unnskyldningen fra statsministeren og mener at det er ryddig av henne å beklage så uforbeholdent, sier Hareide til VG onsdag kveld.

RARE BEKLAGELSER: KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Erna Solbergs beklagelse var troverdig, men mener at Sylvi Listhaug også burde beklaget tydeligere enn hun har gjort på Facebook. Foto: Tore Kristiansen

Ap-leder Jonas Gahr Støre synes også at det er uverdig at ikke Listhaug selv har gjort det samme.

Statsministerens beklagelse kom etter at Støre selv hadde bedt henne om en avklaring.

– Det er bra at Erna Solberg beklager på vegne av regjeringen de sårende uttalelser som er kommet fra statsråder denne uken. Den beklagelsen skal vi ta til oss, skriver Støre på sin offisielle Facebook-side.

Ap-leder Jonas Gahr Støre etterlyser en beklagelse fra Sylvi Listhaug, ikke bare fra statsministeren. Foto: Frode Hansen

Innlegget Jonas Gahr Støre delte på Facebook onsdag kveld. Foto: Skjermdump

Slettet innlegget

Tirsdag tok Sylvi Listhaug nok en gang til Facebook, der hun forklarte tanken bak Facebook-innlegget som har skapt furore de siste dagene.

Ber om unnskyldning på vegne av Sylvi Listhaug

– Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det var hverken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på, skrev Listhaug.

Selve innlegget ble imidlertid ikke slettet før onsdag, da var begrunnelsen til Listhaug at rettighetshaverne for bildet, ikke tillot bruk i forbindelse med politiske ytringer.

Høyre-politikere om Listhaugs uttalelse: – Den bør slettes og beklages

Rare beklagelser

Knut Arild Hareide sier til VG at Listhaugs forklaring ikke holdt mål:

– VI har i norsk offentlighet hørt mange rare beklagelser, som at man for eksempel beklager at noen er krenket. I dag kom imidlertid statsministeren med en uforbeholden unnskyldning på vegne av hele regjeringen. Den var troverdig, og nå går vi inn i stortingsdebatten om selve saken med et bedre utgangspunkt, sier Hareide.

– Kan en statsråd ytre seg privat på Facebook?

– Statsråder har full ytringsfrihet, men alt de sier, sier de som statsråd. Vi må kunne forholde oss til at en statsråd alltid snakker på vegne av regjeringen, uansett om det er på Facebook eller i Stortingets vandrehall, sier Hareide.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Sylvi Listhaug onsdag kveld.

Bakgrunn: Støre raser mot Listhaug-utspill om fremmedkrigere

AUF-ere ønsker oppgjør med hatet

Også AUF-leder Mani Hussaini mener at det er for stille fra Listhaugs side.

– Det er helt nødvendig at justisministeren er i stand til å ta det samme ansvaret for egne uttalelser, med en uforbeholden beklagelse. Nå er det helt stille fra henne. Vi må kunne forvente at hun som justisminister er i stand til å forebygge all terror, også høyreekstrem, skriver Hussaini til VG.

Han påpeker også at det tok hele fem dager før statsministeren kom med sin unnskyldning.

AUF-ere om Listhaugs innlegg: – Ekstra vondt akkurat nå

Utøya-overlevende Tarjei Olsen Bech synes det er bra at statsministeren endelig kommer på banen.

– Jeg tenker at det er bra at det kommer en unnskyldning. Men jeg savner et oppgjør med hatet som det er nørt opp om, skriver Bech i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder