VENTER: Pendlere venter her på toget på Oslo Sentralstasjon. Jernbanedirektoratet vil utsette utbyggingen av Intercity på Østlandet flere år i forhold til det regjeringen la frem i Nasjonal Transportplan i fjor vår. Foto: Helge Mikalsen

Nå er det avgjort: Togutbygging på Østlandet utsettes

Jernbanedirektoratet har nå felt sin dom over Intercity-utbyggingen på Østlandet. De vil ha utsettelser, tross store protester fra distriktene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det bekrefter Jernbanedirektoratet overfor VG.

I høringsbrev har kommuner over hele Østlandet bedt regjeringen om å holde sine egne tidsløfter. Tønsberg, Fredrikstad og Hamar ble i Nasjonal Transportplan i fjor alle forespeilet dobbeltspor innen 2024.

les også

Distriktsopprop mot togutsettelser. Ordfører: – Føler avmakt og frustrasjon

Nå har Jernbanedirektoratet kunngjort sin endelige plan for hvordan de mener togutbyggingen skal foregå. Tross store protester lokalt mener de fortsatt at utbyggingen må utsettes.

I tidsplanen de har lagt frem er utbyggingen til hverken Hamar, Tønsberg eller Fredrikstad ferdig til 2024.

– Med de rammene som ligger til grunn for handlingsprogrammet, har vi ikke sett noen mulighet til å fremskynde Intercity fra det som lå i høringsutkastet, sier kommunikasjonssjef i Jernbanedirektoratet Svein Horrisland til VG.

Dette er strekningene som rammes:

Har ikke gjort særlige endringer

Jernbanedirektoratet foreslo å utsette utbyggingen til Hamar med to år, tre år utsettelse til Fredrikstad, ett år for Tønsberg og tre år for Sarpsborg.

les også

Intercity-striden: Solvik-Olsen forklarer seg etter «storm fra ordførere»

Sarpsborg-ordføreren sier lokalbefolkningen har følt på avmakt og frustrasjon, og protester har kommet inn fra Lillehammer i Nord til Halden i sør. Fredrikstad hadde følgende beskjed i sitt høringssvar:

– Klinkende klart: Hold fremdriften som forutsatt i Nasjonal transportplan. Alt annet vil være et gigantisk løftebrudd fra sittende regjering og Stortinget, sa Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) til VG.

Etter høringsrunden har Jernbanedirektoratet imidlertid ikke gjort noen særlige endringer i fremdriftsplanen. Det blir utsettelser.

Slik vil de utsette

Dette skjer nå

Det var Høyre/Frp-regjeringen som la frem Nasjonal Transportplan (NTP) med en plan for Intercity-utbyggingen i fjor vår. Den fikk flertall i Stortinget med støtte fra Venstre og KrF.

Bane Nor og Jernbanedirektoratet har kommet med forslag til hvordan transportplanen kan gjennomføres. De anbefalte begge utsettelser. Bane Nor mente tidsplanene politikerne hadde lagt opp til var «helt irrasjonell». Så var forslaget ut på høring og hentet innspill fra distriktene.

les også

Opposisjonen raser etter utsettelse av togutbyggingen

Når har Jernbanedirektoratet konkludert. Det er hverken ventet eller vanlig at regjeringen går inn og gjør endringer i fagdirektoratets dom. De kan gjøre endringer når de bevilger penger i statsbudsjettene.

Regjeringen vil støtte Jernbanedirektoratets plan.

– Handlingsprogrammet som Jernbanedirektoratet nå har fastsatt, sørger for at ambisjonene i NTP i stor grad blir oppfylt. Godt over 90 % av prosjektene går i hovedsak som planlagt, sier politisk rådgiver Rikard Gaarder Knutsen i Samferdselsdepartementet til VG.

Han sier de har forståelse for at folk er utålmodige.

– Men dette er kompliserte prosjekter som må sees i sammenheng og som involverer mye penger. Vi har tillit til at forslaget fra våre fagetater er den mest lønnsomme og effektive måten å gjøre det på, og vil støtte dette forslaget fremover, er beskjeden fra Samferdselsdepartementet.

SV og Ap mener utsettelsen er løftebrudd fra regjeringen.

– Befolkningen på Østlandet er lovet dobbeltspor og rask jernbane av regjeringen, men er ført bak lyset, er første reaksjon fra SVs transportpolitiske talsperson stortingsrepresentant Arne Nævra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder