STENGER FOR TUNNELEN: Natt til fredag gikk et ras utenfor tunnelen ved Stavtjørn. Det førte til at innbyggerne i Ørsdalen i Rogaland ble isolert.
STENGER FOR TUNNELEN: Natt til fredag gikk et ras utenfor tunnelen ved Stavtjørn. Det førte til at innbyggerne i Ørsdalen i Rogaland ble isolert. Foto: Elin Tjetland Bjordal

Bygd ble isolert på grunn av snøras – betydelige fare for snøskred flere steder

INNENRIKS

Det er utfordrende værforhold på Vestlandet og Sørlandet. Et snøskred førte fredag morgen til at en bygd i Rogaland ble isolert, og det varsles om rasfare flere steder.

Publisert: Oppdatert: 09.02.18 21:45

Snøskredet natt til fredag førte til at rundt 50 innbyggere i Ørsdalen i Rogaland ble isolert, skriver NRK.

– Vi hørte ikke snøskredet i natt, men da folk skulle på jobb, var tunnelen stengt på grunn av raset – og det er den eneste veien ut av bygda. Det har kommet en halvmeter med snø i løpet av natten, og så har det rast foran tunnelåpningen, sa Elin Tjetland Bjordal på telefon fra Ørsdalen til VG fredag morgen.

Veien ble åpnet igjen fredag ettermiddag, melder NRK.

Men det ble hverken skole eller jobb for innbyggerne i Ørsdalen i Vikeså fredag. Familien Tjetland Bjordal opplyste at de hadde alt de trengte av mat i fryseren, og at de koste seg innendørs.

– Vi vet ikke helt når den vil åpne igjen. På radioen sier de at det skal skje i løpet av dagen, men jeg er ikke sikker for det er meldt mer snø i dag, sa Bjordal.

Det er betydelig snøskredfare mange steder. Snøskredvarslingen varsom.no melder om faregrad oransje – betydelig fare – i Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss og Hardanger. I Indre Sogn og Voss kan det forekomme middels store eller store naturlig utløste skred.

– Ta hensyn

Meteorologisk institutt har utstedt flere obsvarsler ved inngangen til helgen. Det meldes om vanskelige kjøreforhold en rekke steder.

– Vær klar over kjøreforholdene og ta hensyn til det, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Espen Biseth Granan, til VG.

I Møre og Romsdal er det utfordrende kjøreforhold på grunn av overgang til mildvær og regn. Veksling mellom snø og regn skaper problemer i Hordaland og Sogn og Fjordane. I Rogaland og Vest-Agder er det store snømengder som er utfordringen.

– Vil avta gradvis utover dagen

Det skal ha kommet mellom 10 og 30 cm nysnø opp i høyden på Vestlandet og i sørlige strøk Østafjells.

– Det har kommet en del nedbør i Vest-Agder, det må jeg si. Både som regn og sludd langs kysten og som snø i indre strøk. Det vil komme noe mer utover dagen, men vil avta gradvis på ettermiddagen og kvelden, sier meteorolog Granan.

Politiet i Agder meldte fredag morgen på Twitter om glatte veier, og at E18 ved Grimstad ble stengt etter at et vogntog fikk problemer.

En patrulje fra Utrykningspolitiet på vei til Sirdal opplevde veldig mye snø som kom plutselig, opplyser operasjonssentralen til Sør-Vest politidistrikt til Fædrelandsvennen. Det ventes mye trafikk fra Stavanger-området til Sirdal siden vinterferien starter i Rogaland i dag.

Uten strøm

Flere abonnenter i Vest-Agder hadde mistet strømmen fredag, melder Fædrelandsvenen. Totalt 1250 mennesker sto ved 10.30-tiden uten strøm. Av disse var 600 i Marnardal og nesten 400 i Sirdal.

Agder Energi sier at de frykter flere strømbrudd på grunn av mye tung nysnø.

Grå start på vinterferien

I Rogaland og deler av Hordaland starter vinterferien nå. De som skal til fjells eller ut på veien, bør være oppmerksomme.

Fredag kveld var fjellovergangene Vikafjellet og Venabygdsfjellet er stengt på grunn av uvær.

– Det ser ikke ut til at de kan forvente seg veldig fint vær til fjells. Det blir nok ganske grått og litt vind i Sør-Norge. Hvis man skal ha finvær må man til nord, sier meteorologen.

Her kan du lese mer om