VIL HA LØSNING: Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol ber regjeringen løse luftambulansestriden. Her avbildet ved en t Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ap og KrF vil pålegge regjeringen å finne en løsning i luftambulansestriden

Ap og KrF støtter ikke Rødts forslag om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten. De vil heller pålegge regjeringen å finne en løsning for å løse striden.

  • NTB

– Ap går nå inn for at Stortinget pålegger regjeringen å sikre ambulansetjenesten – enten gjennom forhandlinger med operatøren eller en ny anbudsrunde med virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser, eller på annen egnet måte – slik at folk i nord kan være trygge på at det er tilstrekkelig med kompetente folk til å fly syketransport, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Ap.

Også KrF stiller seg bak dette forslaget.

Kjerkol legger til at folk i nord fortjener trygghet for en sikker syketransport.

– Nøkkelen til trygghet er at det finnes nok kompetente folk og nok fly til å utføre oppdrag og ivareta beredskapen. Krisen har oppstått fordi anbudet har skapt stor tvil om begge deler, sier hun, og ber regjeringen rette opp manglene.

Men Ap vil ikke støtte Rødts forslag om å annullere anbudsrunden.

– Det er ikke Stortingets oppgave å tildele kontrakter, slik Rødt legger opp til, sier Kjerkol.

Stortingets helsekomité skal torsdag avgi sin innstilling til forslaget fra Rødt om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten. Det er et forslag blant andre Sp og SV opprinnelig støttet.

Konflikten om luftambulansetjenesten har pågått en måneds tid, og flere av ambulanseflyene har i perioder blitt satt på bakken som følge av at selskapet Lufttransport ikke klarer å drifte tjenesten de siste 14 månedene som gjenstår av kontrakten.

Etter planen skal Babcock neste sommer overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder