BESLAG: Oslo politidistrikt forteller at de har konfiskert ballonger flere steder i Oslo 17. mai. Foto: Stian Bjørnøy

Ballong-beslag flere steder på Østlandet

Politiet i Oslo har enten konfiskert eller destruert ballongene på stedet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Byrådet i Oslo har gitt beskjed om at det ikke skal gis tillatelser til salg av heliumballonger på gaten i Oslo på 17 mai. Grunnen er plastforsøplingen ballongene bidrar til. Det samme har formannskapet i Bærum.

Det er likevel flere selgere som har solgt ballonger uten tillatelse.

– Det har vært fem-seks hendelser i løpet av dagen i Oslo og Bærum, der vi har vært ute og konfiskert ballonger, eller destruert dem på stedet. Noen av selgerne har kanskje ikke fått med seg forbudet, andre har likevel valgt å ta sjansen, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til VG.

les også

Her er det forbud mot heliumballonger 17. mai

En selger ved Eiksmarka skole i Bærum skal ikke ha vært fornøyd med politiets beslag.

– Han ga uttrykk om at det var snakk om ganske store verdier som gikk tapt, og ville overprøve det juridiske i beslutningen, sier Jøkling.

Også andre steder på Østlandet er det selgere som ikke har brydd som om de lokale forbudene.

BILPRYD: Ved Eiksmarka skole i Bærum beslagla politiet en stor samling heliumballonger 17. mai. Foto: Foto: Vilde Gjørtz Ellingsen

Seniorrådgiver Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune forteller til Tønsbergs blad at kommunens folk er oppmerksomme på salget.

– Vi forholder oss til forbudet og har måttet jage vekk flere, sier han til avisen.

Sarpsborg Arbeiderblad melder at det også der i byen har vært flere selgere som har blitt vist bort fra sentrum av politiet og fått ballonger konfiskert.

Minst 25 kommuner, deriblant Oslo, Bergen og Drammen, har bestemt at det ikke skal være lov å kjøpe heliumballonger 17. mai. Samtidig ber Stortinget regjeringen utrede et nasjonalt forbud.

Kommunene kan imidlertid ikke forby salg på privat eiendom som kiosker eller bensinstasjoner. Miljøpartiet De Grønne (MDG) har tidligere tatt til orde for et nasjonalt forbud, noe som i så fall også innebærer forbud av salg på privat grunn.

WWF-sjef Bård Vegar Solhjell var ute før 17. mai-feiringen og kom med en klar oppfordring om at man burde droppe salget av heliumsballonger.

– Disse ballongene er laget av plast. Svært mange forsvinner, og ender enten i naturen eller i havet. Til sammen utgjør dette et gigantisk miljøproblem, sier Solhjell.

les også

MDG vil ha nasjonalt forbud mot gassballonger på 17. mai

Solhjell tror ikke mangelen på slike ballonger vil ødelegge 17. mai-festen.

– Jeg kjenner unger, og er helt sikker på at de enda bedre enn mange voksne forstår behovet for å hindre at all denne plasten havner i naturen, sa han til VG i april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder