VIL HA FENGSELSBISTAND: Venstres Trine Skei Grande mener at Norge må være med på å bygge opp fengsler i Romania og Russland før fengslede sendes til soning i disse landene. Foto: Scanpix
VIL HA FENGSELSBISTAND: Venstres Trine Skei Grande mener at Norge må være med på å bygge opp fengsler i Romania og Russland før fengslede sendes til soning i disse landene. Foto: Scanpix

Venstre vil at ingeniører skal bli lærere

INNENRIKS

(VG Nett) Venstre slår et slag for at ingeniører og økonomer skal bli lærere.

Publisert:

Hensikten med det nye forslaget fra Venstre er å skaffe flere lærere, samtidig som folk med høyere utdannelse som blir arbeidsledige på grunn av finanskrisen, kan få ny jobb.

- Jeg har møtt mange av disse som har lyst til å bli lærere. De er villige til å gå ned i lønn også, sier nestleder Trine Skei Grande i Venstre.

Stipend

- Men så er det slik at du ikke bare må gå ned i lønn, men må også ta et nytt studielån for å ta pedagogisk utdanning. Vi ønsker å gjøre denne overgangen lettere. Vi mener at staten kan bidra gjennom å utbetale stipender til tilleggsutdanning i pedagogikk, sier Skei Grande til VG Nett.

Les også:Forsker roper varsko om skolepolitikken

I tillegg foreslår partiet at studiegjelden reduseres for mastegradsutdannede som vil jobbe i skolen.

- Venstre vil gjøre det økonomisk attraktivt for mastergradsutdannede å jobbe som lærer, for eksempel ved å redusere studiegjeld eller motta et stipend mot at den mastergradsutdannede forplikter seg til å arbeide i skolen i en viss tid og samtidig tar pedagogisk utdanning dersom dette mangler, skriver partiet i forslaget.

Flere og bedre lærere

Skei Grande sier at hovedhensikten er å få nye lærere.

- Vi vil heller ha flere og bedre lærere enn flere timer og bananer, sier hun og viser til de rødgrønnes tiltak som er lengre skoledag og frukt til elevene, sier hun.

Diskuter valgkampen her!

Tanken er at økonomene og ingeniørene skal undervise på alle nivåer i skolen, også i barneskolen.

- Vi trenger lærere også med annen bakgrunn enn den tradisjonelle læreutdannelsen. For eksempel å få inn folk med ingeniørmatte vil vær et virkelig løft for realfagene, sier Skei Grande.

Også Høyre vil ha flinkere lærere. Tidligere denne uken sa partiet at de vil gi 3 milliarder kroner til etterutdanning og videreutdanning av lærere.

- Feil av de rødgrønne

Også SV legger vekt på skolepolitikk i valgkampen. Da Kristin Halvorsen formelt åpnet partiets valgkamp, lovet hun at SV vil sørge for en økning på omtrent 3.000 lærerårsverk sammenlignet med dagens nivå. Prislappen er på rundt 1,6 milliarder kroner.

Les også:- Minst en lærer per 15 elever

Trine Skei Grande mener at regjeringen prioriterer feil i skolepolitikken.

- Regjeringspartiene vil utvide skoledagen og lage heldagsskole. Vi mener dette er feil rekkefølge: Vi må først sikre at vi har nok lærere før vi utvider timetallet. Vi prioriterer derfor å satse på kunnskap og kompetanse hos lærerne og rekruttering av flere lærere, sier Trine Skei Grande.

Fredag ettermiddag hadde Venstre formell valgkampåpning i Oslo. Skole er et av områdene som partiet satser tungt på i valgkampen.

Her kan du lese mer om