DYR REGNING: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland må trolig betale dyrt for sine to hofteoperasjoner. Foto: Trond Solberg

Gro betaler operasjonene selv

(VG Nett) Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sier hun selv vil ta kostnadene rundt hofteoperasjonene hun fikk i fjor.

  • Gunnhild Baade
  • Per Øyvind Fange
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Jeg vil undersøke hvilke kostnader som knytter seg til dette slik at disse blir betalt av meg. Så får jeg legge fram saken for franske trygdemyndigheter slik at de kan foreta den riktige totalvurderingen, skriver Brundtland i pressemeldingen.

Tidligere i dag kom det frem at divisjonsdirektør Olav Røise ved Ullevål universitetssykehus selv tar på seg ansvaret for at Brundtland ble operert i Norge mens hun var bosatt i Frankrike.
Diskutér:Gro er ingen kjeltring

Takker Ullevål

I pressemeldingen sender den tidligere statsministeren en takk til Røise for at han har tatt på seg dette ansvaret. Likevel understreker Brundtland at hun ikke ønsker noen form for spesialbehandling.

- Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling, skriver hun om begrunnelsen for at hun nå velger å undersøke hva sykehusbehandlingen i Norge kostet.

Les også:Gro flytter hjem

- Handlet i god tro

Brundtlands rådgiver Jon Mørland sier den tidligere statsministeren aldri har forsøkt å utnytte systemet på noen som helst måte.

- Hun har hele tiden handlet i god tro, men da hun fikk opplyst at dette ikke var i henhold til hvordan det brukte å foregå ville hun ordne opp selv. Spesielt når hun fikk vite at dette ville bli belastet sykehuset. Hun vil ikke ha noe forskjellsbehandling, sier Gros rådgiver, Jon Mørland, i en kort kommentar til VG Nett.

Han innrømmer at de siste dagers mediefokus ikke har vært noe morsomt for hovedpersonen selv, og at Gro nå håper at saken kan bli lagt dø.

- Det er det jo selvsagt ikke vi som bestemmer, men det er aldri noe morsomt å ha et samlet norsk pressekorps på seg. Selv om hun respekterer pressens jobb og interesse, avslutter Jon Mørland.

- Fulgte hjertet

Olav Røise mener likevel han gjorde det riktige da han tillot operasjonen.

- Jeg fulgte hjertet mitt når det gjelder det å være raus på hennes vegne. Jeg syntes det var greit. Det følte jeg hun hadde fortjent, selv om jeg aldri har stemt på henne, sa Røise tidligere i dag.

Røise sier han var klar over at det var galt å tillate Brundtlands operasjon på hans sykehus på ettersom hun var bosatt i Frankrike. Dersom han skulle miste jobben på bakgrunn av denne saken, så ville det i så fall være greit.

Les også:Operert uten tillatelse

- Ikke i tråd med regelverket

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad holdt tidligere i dag pressekonferanse i regjeringskvartalet. Der var hun klar på at Brundtland selv måtte få ordne opp i dette, og at hun regnet med at dette kom til å skje i løpet av kort tid.

- Det som har skjedd her er ikke helt i tråd med regelverket. Det som har skjedd på Ullevål tyder på at det er behov for å innskjerpe regelverket, sier Brustad.

Nettopp derfor vil helseministeren i løpet av kort tid sende et brev til alle de regionale helseforetakene. Der vil hun be om at de på nytt setter seg inn i regelverket og følger dette.

PRESISERER: Helseminister Sylvia Brustad vil i løpet av kort tid sende et brev til alle helseforetakene der hun ber alle følge reglene. Foto: Per Øyvind Fange

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder