KVINNEKAMP: Siv Jensen og Erna Solberg vil begge bli statsministere i en borgerlig regjering. Foto: Erlend Haukeland

Siv Jensen: - Jeg bør bli statsminister

Vil legge fram regjeringsplan før valget

(VG Nett) Frp-formann Siv Jensen gjør det nå helt klart at hun vil kreve å bli statsminister dersom Frp blir med i en borgerlig regjering etter valget.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi mener velgerne bør ha innflytelse på hvem som skal styre landet. Derfor det naturlig at det største partiet i en koalisjon får statsministeren, sier Jensen til VG Nett.

Også Høyre-leder Erna Solberg er klar på at hennes parti bør få statsministerposten i en borgerlig samarbeidsregjering. Dermed er det klart for en knallhard dragkamp om det fremste politiske vervet dersom Høyre og Frp skal danne regjering.

LANDSMØTE:Les alt om Frp-landsmøtet på partiets hjemmesider(ekstern lenke)

Dominerende kraft

Frp åpner sitt landsmøte fredag, og Siv Jensen varsler at hun vil bruke deler av sin landsmøtetale til å ta opp spørsmålet om Frps strategi for regjeringsmakt. Her vil hun gjøre det klart at Kongen bør be henne danne regjering dersom de rødgrønne partiene mister flertallet etter valget.

DEBATT:«Høyre har tapt svært mange velgere til Frp, og det er AKKURAT på grunn av denne idiotiske staheten hos deler av Høyre mot samarbeid med Frp».Delta i debatten her

- Frp er den dominerende kraften på borgerlig side. Dersom velgerne gir beskjed om at de ønsker en annen regjering, så er det naturlig at vi får oppdraget med å sondere mulighetene for et samarbeid på borgerlig side, sier Jensen.

LES OGSÅ:Mener Høyre vil tjene på Frp-samarbeid

Ifølge Jensen er det i dag like realistisk med en ren Frp-regjering som en ren Ap-regjering. Hun understreker at Frp er rede til å danne regjering både alene og sammen med Høyre, men vil ikke si noe om hvilket alternativ hun foretrekker.

- Det er ingen grunn til å spekulere i dette nå. Først må vi få et valgresultat, sier Jensen.

Vil styre alene

Hennes nestformann Per Sandberg mener imidlertid det vil være bedre for Frp å regjere alene enn sammen med Høyre. Han mener Erna Solberg har forpliktet seg til å støtte en ren Frp-regjering ved å si at Høyre ikke vil stå i veien for noen borgerlig regjering.

- Det kan være bedre å styre alene. Da vil vi få synliggjort politikken vår på en mye bedre måte. Vi har skapt store forventninger hos folk til hva vi kan få til i regjering, og det vil være enklere å innfri dem hvis vi sitter alene, sier Sandberg til VG.

Også Frps fylkesledere advarer mot å inngå politiske kompromissier i bytte mot regjeringsmakt.

Frp-formann gjentar at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering der partiet ikke er med. Hun avviser dermed kravet fra Høyres nestleder Jan Tore Sanner som i dagens VG ber Frp garantere at de ønsker en ikke-sosialistisk regjering framfor en

- De andre partiene har en lang tradisjon for å ta Frps støtte for gitt. Den tiden er over, slår hun fast.

Nytt program

På helgens landsmøte skal Frp blant annet vedta nytt arbeidsprogram og nytt partiprogram. Samtidig varsler partiformannen at hun før valget vil legge fram en plan over hva partiet skal gjøre de første hundre dagene i regjering.

I tillegg skal landsmøte ta stilling til å forandre Jensens tittel fra partiformann til leder. Et enstemmig landsstyre går inn for en slik endring, men landsmøtet har tidligere avvist et slikt forslag.

LES OGSÅ:Erna oppfordrer til borgerlig velgergaranti

Siv Jensen er likevel klar på hva hun gleder seg mest til, nemlig å danse med Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand under lørdagens festmiddag.

- Det er årets høydepunkt for meg, og jeg vet at Arne gleder seg like mye som meg, sier den single partiformannen med et smil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder