EKSLUSIVT: Didrik Sonerud viser stolt frem innsiden av bussen som bærer et ekslusivt preg med 6 LCD-skjermer, seter av imitert skinn og RGB-spotter i taket med flere millioner farger.

1.7 millioner kroner på russebuss

(VG Nett) Med nesten to millioner kroner investert, er ikke Alive fra Asker en lettvekter. - Det handler om stolthet, sier Håkon Bryn.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Dette er nok penger til å kjøpe en 50 kvadrats leilighet på Grünerløkka i Oslo (riktignok med skyhøy fellesgjeld), en splitter ny BMW Z4 speedster og en ubrukt Bayliner cabincruiser med 120 hestekrefter. Da er det fortsatt 50 000 kr. igjen. Nytt kjøkken, kanskje?

- Har man ikke en fet buss, får man heller ikke plass i ringen på de store landstreffene. Hva er da poenget med å investere i russebuss i det hele tatt, spør Andreas Kurås, den ene av to bussjefer på Alive.

Debatt:

Leid inn trailer

Ringen er samlingspunktet for russebussene, hvor de «beste» bussene får innvilget plasser. Plassene må søkes om på forhånd, men har du først fått plass i ringen, er det du som bestemmer hva slags musikk som skal spilles innenfor en egen, forhåndsbestemt tidsramme.

Fortell din russehistorie her!

Fordi lyd- og lysanlegget til Alive er så stort og tungt, har bussen leid inn en trailer og en varebil for å frakte det fra sted til sted. Totalt betaler guttene ca. 600 000 kroner for leie av lyd- og lysanlegget, frakten, kraner til å holde høyttalerne oppe og hjelp til riggingen.

- Du får en helt spesiell følelse når alle danser etter din russelåt eller din spilleliste og all oppmerksomhet er rettet mot din buss, forteller Håkon Bryn. Han er også på Alive-bussen, og sier at selv om han har brukt mye penger på russetiden, angrer han ikke et sekund. Han legger sarkastisk til at hvis han hadde bodd på Toten, hadde han sikkert kjørt van han og.

LES OGSÅ:Totenrussen slår tilbake mot askerrussen:- Pappagutter!

- Russetiden handler om å ha det kult. Jeg sier ikke at jeg tror de som kjører rundt i van ikke har det kult, jeg bare tror at vi har det kulere. Det går vel også litt på tradisjon, hvilke verdier og forhåpninger man har om russetiden. Når det er sagt, skal jeg være den første til å innrømme at russetiden ikke ville vært den samme for meg uten pengene, forteller Bryn mens Kurås nikker samtykkende.

Norges beste buss

Vanligvis pleier de fleste busser enten å satse på lyd eller på lys. Alive har derimot valgt å satse på begge deler, som gjør at bussen trekker enda mer oppmerksomhet. Dermed kommer det flere feststemte russ inn i bussen, hvilket jo er et av hovedmålene i utgangspunktet.

Les videre under bildet!

FØR OG ETTER: Byggingen bakerst i bussen er godt i gang. Resultatet til høyre. Foto: Martin Skarpsno/Skarpix

LES OGSÅ:Disse guttene ler av millionbussene

LES OGSÅ:Snill russ under gigant-russetreff

HEISES OPP MED KRAN: Høyttaleren blir heist opp med en over 40 meter høy kran. Foto: Martin Skarpsno/Skarpix

- Men det er ikke bare på lyd og lys det har gått penger, fortsetter Håkon. - Inne i bussen er det nemlig 6 LCD-skjermer, fargespotter, dansegulv og en liten bar. Dekorfolien rundt bussen tok sin del av pengene, og alt materialet vi har til interiøret var ikke billig det heller. Vi har også fått laget fire låter, som hver har koster fra 10 til 15 000 kroner. I tillegg har vi en del artig utstyr både inne og på utsiden av bussen. Blant annet skilt med navnet til bussen, som lyser i samme farge som spottene inne, og et dansegulv som skifter farge der du tråkker.

Men guttene har da også fått uttelling for pengene sine. På landstreffet i Stavanger ble bussen kåret til Norges beste buss, der de slo bussen som vant på Tryvann. I tillegg er bussen en av de mest besøkte både i Kongeparken og på Tryvann.

Artikkelen fortsetter under bildet

FERDIG RIGGET: Bussen er ferdig rigget på Nesbrukåringen i slutten av april, hvor den også vant årets nesbrubuss. Foto: Privat

- Selv om Insame vant på Tryvann, sier vi at vi er den beste bussen i Norge. Da vi slo dem på Stavanger følte vi at vi hadde tatt den siste seieren, sier Bryn, men legger til at Insame lett kunne vunnet i Stavanger også.

- Hva slags reaksjoner får dere på pengebruken?

- Mye forskjellig. Selvfølgelig hender det at folk slenger ord som pappagutter og snobber etter oss, men de aller fleste reaksjonene er positive. Alle pengene vi har brukt er penger vi selv har tjent, og det er et valg vi har tatt å bruke de pengene, sier Håkon.

Bussen er allerede solgt til neste generasjon russ, for samme sum som den ble kjøpt for, 350.000 kr. Dermed har de spart inn litt av pengene, men ikke alt.

- Jeg er glad for de prioriteringene jeg har gjort, avslutter Håkon. - Når jeg er 70 år, håper jeg at jeg kan se tilbake på russetiden, og tenke at det hadde ikke gått an å få det bedre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder