SAMLET I GUDS HUS: Rusmisbrukernes interesseorganisasjon ved informasjonsmedarbeider Eric Johanssen n(innfelt) er kritisk til en av kristenrussens 21 knuteregler. Her er flere kristenruss samlet i Kragerø kirke under en gudstjeneste under et russetreff på Sørlandet sist helg. (Foto: Andreas Norbye/ Fisk og Scanpix)

Kristenrussen fjerner narko-knute

(VG Nett) Kristenruss landet over skulle få en kvittering i lua for en full middag med en narkoman. Nå trekker de tilbake russeknuten etter flengende kritikk fra Rusmisbrukernes interesseorganisasjon.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Vi liker ikke at det er så mange russeknuter som inneholder sex og alkohol. Derfor har vi laget noen alternativer. Denne knuten var ment for å hjelpe dem som trenger det. Det er mange som tigger på gaten, og det er ikke alltid like lett å vite hva pengene går til. Derfor ønsket vi å spandere en middag, sier russepresident for kristenrussens hovedstyre i Norge, Vegard Soltveit til VG Nett.

Det er hovedstyret som har kommet frem til kristenrussens egne knuter.

Har du tips om russesaker?Kontakt VG Netts journalist her!

Informasjonsmedarbeider i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og leder for avdelingen i Akershus, Eric Johanssen er kritisk til knuteregelen som innebærer å spandere middag på en narkoman.

- Vanskelig

- Dette er stigmatiserende. Man skal være veldig godt trent i å arbeide med mennesker for at ikke mottakeren skal føle seg nedverdiget i en slik situasjon. Det er vanskelig å gjøre dette uten å få en nedenfra-og-ned-holdning. Hvordan skal man klare å unngå å få den narkomane til å føle seg mindreverdig, spør han.

Er du russ?Send inn dine bilder og historier her!

Johanssen i interesseorganisasjonen presiserer at han skjønner intensjonen til kristenrussen, men er klar på at han mener at ideen er fullstendig feilslått.

Les videre under bildet!

OPPDRESSET: Kristenrussen ønsker å vise et alternativ til en utagerende russefeiring. Foto: Andreas Norbye/ Fisk

Nå kan du blogge om din russetid på VG Nett - også fra mobilen!LES MER HER!

- Kan være sårende

- Egentlig så synes jeg det er latterlig. Jeg har vanskelig for å se at dette kan være positivt for narkomane. Dette er lite gjennomtenkt, sier han til VG Nett.

- Er det ikke bra at russen gjør noe for narkomane?

- En samtale med en narkoman der vedkommende er, hadde kanskje vært bedre enn det denne knuten går ut på, sier Erik Johanssen.

Les også:Advarer mot livsfarlige russeknuter

Han advarer kristenrussen om at rusmisbrukere kan reagere kraftig hvis de får spørsmål om en middag med en blå- eller rødkledd avgangselev.

TOK TAK: Russepresident for kristenrussen i Norge, Vegard Soltveit fjernet knuten om å spandere middag på en narkoman etter at han fikk vite om synspunktet til Rusmisbrukernes interesseorganisasjon i dag. Foto: Andreas Norbye/ Fisk

Kutter knuten

- Folk kan bli aggressive, andre kan bli såret. Dette bunner sikkert i et kristent livssyn og intensjonen er sikkert god, men dette blir helt feil. Jeg synes de absolutt bør forandre på dette. De kan ikke gjøre noe sånt uten å gi et minimum av opplæring av hvordan man behandler sårbare mennesker, sier han.

Meldingen fra rusmisbrukernes interesseorganisasjon kom overraskende på kristenrussen, som etter at VG Nett tok kontakt valgte å fjerne knuten fra deres oversikt.

- Det er helt klart at hvis de mener det, så må vi ta det til etterretning. Vi ønsket bare å glede et annet menneske med denne knuten. Vår intensjon var å hjelpe noen som trenger det. Vårt formål har aldri vært å krenke noen. Derfor har vi nå fjernet denne knuten, sier president Vegard Soltveit til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder