TORPEDO: Espen Lie sier at bransjen har travle tider. Foto: Frode Hansen

- Skjøt mot barn på oppdrag i utlandet

Ekstorpedo Espen Lie (52) har skutt mot og trolig vært med på å drepe barnesoldater under skarpe oppdrag i utlandet.

Lars Håkon Grønning
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det sier Lie i kveldens utgave av tv-programmet «Etterlyst» på Viasat 4.

Mannen som i en årrekke har vært landets kanskje mest profilerte torpedo, har gjentatte ganger fått kritikk for sin virksomhet i sikkerhetsselskapet Omega Group.

Diskutèr her:

Til programleder Kjetil Johnsen i «Etterlyst» forteller Lie om hvordan han har opplevd å være på skarpe oppdrag i utlandet for å beskytte blant annet telefon- og vannledninger, samt oljeinstallasjoner.

I intervjuet, som VG har fått tilgang til, går han svært langt i å innrømme at han har skutt mot og vært med på å drepe unge gutter på oppdragene:

- Har du drept noen, Espen Lie?

- På et tidspunkt når det blir skutt på en person, er det ikke lett å si om det er jeg eller han ved siden av som traff, sier Lie.

- Så du utelukker ikke at du har drept?

- Du kan si det sånn.

- Hvor gamle gutter er det snakk om?

- Når man skyter, er det ofte på 100 eller 200 meters avstand. Det er ikke godt å si om de er 12, 14 eller 16 eller enda eldre, sier Lie.

- Hvordan oppleves det?

- Man opplever at en tolv år gammel gutt kommer mot deg med en Kalasjnikov i hendene. Han har en ting i hodet, og det er å ta deg, forteller Espen Lie.

Tyngre å takle

Det omstridte sikkerhetsselskapet Omega Group ble startet i 1975 av en gruppe frustrerte Vietnam-veteraner som kom på kant med det amerikanske forsvaret. I 1992 startet Espen Lie en egen norske gren av selskapet.

Da VG snakket med Lie i går kveld utdypet han at de konkrete oppdragene han snakker om i Etterlyst, stammer fra tiden før han startet Omega Group i Norge. I den perioden var han på en rekke oppdrag i Afrika.

- Nå har jeg jo blitt en gammel mann, og er ikke med på så mange skarpe oppdrag lenger, sier Lie til VG.

Han forteller at han fortsatt ofte er ute i felt, men nå først og fremst for å trene opp sine underordnede i Omega Group.

- Da jeg var ute tidligere, tenkte jeg ikke så mye på at det var barnesoldater som ble drept. Men etter hvert som jeg har fått barn og familie selv, har dette blitt tyngre og tyngre å takle. Selv om jeg ikke er i så mange skarpe situasjoner selv lenger, gjør jeg meg jo noen tanker om at jeg er med på å trene opp andre til slike situasjoner, sier Lie.

- Hva slags tanker?

- Man havner jo i en krigssituasjon, og må opptre som en soldat. Men det betyr jo ikke at man ikke har medfølelse når man møter svært unge barnesoldater, sier Lie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder