ANNIKEN BLIR STATSRÅD: På tide, mener mange partifeller i Ap.

Utfordringer i kø for Anniken Huitfeldt

Ny ekteskapslov, nytt barneombud og krav om lengre foreldrepermisjon er bare noe av det som venter Anniken Huitfeldt (Ap) når hun senere i dag vil bli utnevnt til barne- og likestillingsminister.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

VG fikk torsdag kveld bekreftet at det blir som de fleste trodde: Anniken Huitfeldt overtar etter Manuela Ramin-Osmundsen.

Allerede før utnevnelsen er banket i statsråd, ble 38-åringen og trebarnsmoren fra Jessheim i Akershus møtt med krav om utvidet foreldrepermisjon. Kravet kommer fra styrelederen i Aps kvinnenettverk som Anniken Huitfeldt selv er leder for.

- Det er viktig å legge til rette for at fedre kan være mer i lag med barna sine. Da blir det nødvendig å utvide foreldrepermisjonen, sier Søbstad, som i likhet med Huitfeldt er negativ til en tredeling av dagens permisjon.

Løsningen kan dermed bli en utvidelse av dagens permisjon, altså barselpermisjon til mor, kombinert med mer fri til far.

Glede i Akershus

Fylkesleder Sverre Myrli i Akershus Ap gleder seg stort over at å få en statsråd fylkeslaget.

- Jeg har kjent Anniken i 20 år og jeg er sikker på at hun vil bli en meget god statsråd. Hun har solid erfaring og kjenner systemet ut og inn. Hun kjenner partiet, hun kjenner Stortinget og hun kjenner det politiske spillet. Jeg er glad for at det ser ut til at jeg får viljen min, sier Myrli til NTB.

Anniken Huitfeldt er av Høyres stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland blitt betegnet som «lite radikal», men Myrli er ikke enig i at Huitfeldt er konservativ i familiespørsmål.

- Overhodet ikke. Hun har snarere fått kvinnearbeidet og likestillingsarbeidet mer jordnært, sier han.

Heller ikke Mildrid Søbstad i kvinnenettverket opplever Huitfeldt som konservativ.

- Hun har evnen til å lytte til vanlig folk, ikke bare akademikere fra Oslo-området. Anniken vil bli en ypperlig statsråd. Hun er dyktig, kunnskapsrik og har bred erfaring, sier hun.

Barnevern

- Det kommer overhodet ikke som en overraskelse på oss dersom Huitfeldt blir valgt som minister. Jeg opplever at Anniken er et trygt valg. Hun er erfaren og gjør kloke valg og beslutninger, sier Aps fraksjonsleder Gunn Karin Gjul i familie- og kulturkomiteen til NTB.

Gjul mener en av Huitfeldts viktigste oppgaver framover vil være å forbedre barnevernet.

- Utfordringen ligger i å få det statlige og det kommunale barnevernet til å samhandle, sier hun.

Mildrid Søbstad i Aps kvinnenettverk mener Huitfeldt må ta tak i problemene med vold i nære relasjoner.

- Dessuten bør hun sørge for bedre vilkår for studerende mødre. Mange steder i landet opplever befolkningsnedgang og lave fødselstall, sier Søbstad.

En annen stor oppgave som venter den nye statsråden er å utnevne nytt barneombud. Huitfeldt må avgjøre om Reidar Hjermann skal få fortsette eller om han skal erstattes. Som kjent trakk det nyutnevnte barneombudet Ida Hjort Kraby seg samme dag som Manuela Ramin-Osmundsen gikk av.

Det blir også Anniken Huitfeldt som får ansvaret med å legge fram regjeringens kontroversielle forslag til ny ekteskapslov for Stortinget. Den nye loven likestiller heterofile og homofile og har skapt strid også innad i regjeringen.

Bred erfaring

Det var VG som var først ute med nyheten om at Anniken Huitfeldt blir ny barne- og likestillingsminister, senere fulgte NRK opp med en egen bekreftelse. Det er ikke ventet at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil bytte om på andre statsråder i regjeringen denne gang.

Anniken Huitfeldt ble innvalgt på Stortinget for Akershus i 2005. I dag sitter hun som nestleder i Kirke-, utdannings og forskningskomiteen og er Arbeiderpartiets talskvinne i skolespørsmål.

Huitfeldt er utdannet historiker ved Universitetet i Oslo, med geografi og statsvitenskap i fagkretsen. Hun var fram til 2007 styremedlem i Redd Barna og var AUF-leder mellom 1996 og 2000. Huitfeldt skal tidligere ha takket nei til ministerpost, av hensyn til sine tre barn på tre, fem og sju år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder