KOLLAPSET: En 10.000 tonn tung steinblokk raste ut og knuste boligblokka i Fjelltunvegen 31. Foto: Scanpix

Ålesund-rapporten: - Utsprengning årsaken til raset

- Ingen flere kunne vært berget

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Granskningsgruppen fastslår at det var utsprengningen av boligblokken i Fjelltunvegen 31 som førte til raset som knuste den.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I rapporten som ble overlevert regjeringen mandag formiddag konkluderes det med at utsprengningen av tomten i Fjelltunvegen 31 førte til at 2500 kubikk fjell raste ut. Geologer i utvalget fastslår at fjellet bak blokken ble påført strukterer og sprekker etter denne sprengningen.

Les hele rapporten her(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsteder)

Vil endre bygningsloven

For å unngå slike ulykker i fremtiden anmoder granskningsgruppen at geologiske undersøkelser blir påbudt for alle byggesaker. I rapporten forslås det at plan- og bygningsloven endres på flere punkt, og at blant annet geologiske undersøkelser i forkant av byggesaker før lovfestes.
I tillegg ønsker man også at eksisterende bosteder hvor der foreligger en risiko må identifiseres.

- Vi vet at det er mange høye fjellskjæringer i nærheten. Risikoen må avdekkes og gjøres noe med, sier leder for granskningsgruppen Otttar Befring.

Gruppen legger vekt på at den nedgravede gasstanken, som begynte å brenne, kunne ha kostet langt flere menneskeliv dersom den hadde befunnet seg over jorden. Derfor ønsker de at alle slike tanker blir gravd ned i fremtiden.

VGTV:- Dette vil ryste Ålesund i lang tid

Sendes til kommunene

Både kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget lover at rapporten blir fulgt opp.

- Vi lovet at denne rapporten skal gis høyeste prioritet. Den sendes nå ut til kommunene, sier Kleppa.

Artikkelen fortsetter under bildet

GASSTANK: Redningsmannskap måtte bore hull i gasstanken som tilhørte boligblokken i frykt for eksplosjon. Foto: Scanpix


Storberget mener at den alvorlige ulykken ble ekstra spesiell siden den rammet folk som befant seg i sitt eget hjem.
- Den rammer helt uten varsel på et område hvor vi er særlig sårbare, sier han og legger til at han berømmer redningsarbeidet som ble gjennomført etter ulykken var et faktum.

Ros får redningsarbeiderne også i rapporten. Det blir konkludert med at ingen flere menneskeliv kunne vært reddet, og at de fem som omkom døde momentant.

Fem mennesker omkom

Det var den 26.mars i år at en 10.000 tonn tung steinblokk raste ut og knuste et boligkompleks i bydelen Fjelltun i Ålesund. Det ble slått full katastrofealarm, og bare etter få timer begynte en gasstank inne i blokka å brenne. I tillegg til at fem menneskeliv gikk tapt, ble minst 15 skadet. På grunn av den brennende tanken ble flere hundre innbyggere i bydelene Fjelltun og Klipra evakuert i frykt for en gasseksplosjon.

VGTV:Øyenvitne forteller om da naboblokka kollapset

Et utvalg under ledelse av fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal har gransket ulykken, og i dag kunne utvalget presentere sine konklusjoner for kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget.

VGTV:Tårevåt Sonja møtte pårørende i Ålesund

Artikkelen fortsetter under bildet

RASTE UT: Fem mennesker mistet livet da en steinblokk raste ut over boligblokken i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Foto: Scanpix

Spente beboere

Beboerne i Fjelltunveien har ventet spent på resultatet av granskingen. Ifølge Lars Aage Eldøy ønsker imidlertid ikke beboerne å kommentere granskernes konklusjoner før de har satt seg grundig inn i rapporten. Eldøy befant seg i 6. etasje i blokken da steinblokken raste ut. I en time var han og kona inne i den sammenraste blokken før de ble reddet ut via en brannstige.

- Vi har ventet på denne rapporten. Nå vil vi gå gjennom den sammen før vi beslutter hvordan vi skal kommentere innholdet, sier Eldøy til VG Nett.

LES OGSÅ:- Vi våknet av at hele huset ristet

Den seks etasjes høye bygningen i Fjelltunvegen 31 er nå fjernet. I en tidligere gjennomgang av mobiliseringen etter at den første meldingen kom, har redningsarbeidere i Ålesund fått mye ros for at de klarte å holde roen tross kaoset som utspant seg i rasområdet.

..

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder