BARN FORRERST I DEMONSTRASJONSTOGET: En gruppe barn med arabisk og muslimsk bakgrunn gikk først i toget opp til den israelske ambassaden i parkveien i Oslo. Foto: Scanpix

- Barn ble brukt som levende skjold

Både psykologer og politikere reagerer på at barn gikk først i demonstrasjonen mot Israels Gazaoffensiv i Oslo lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Flere norsk-palestinske barn i elleve-tolvårsalderen med blodstenkede skjorter frontet demonstrasjonen.

Forstander Basim Ghozlan i Det Islamske Forbundet sier at barna ble med for å bidra til å hindre at demonstrasjonen skulle bli voldelig.

VGTV:SE BARNA FANGET MIDT I KAOSET!

Barna var utvilsomt med fordi de føler sterkt med ofrene for Israels offensiv, spesielt de mange barna. Ikke desto mindre måtte politiet hjelpe til å evakuere de skremte barna da andre demonstranter begynte å kaste stein og raketter inn i toget.

- Vi er ikke redd for å la barna gå først, alle vet at barna er med i toget, og at dette er en fredelig demonstrasjon. Men vi er skuffet over at det utartet slik og at barna ble redde, sier Rima Yehya som er mor til to av barna.

SE VGTV:KNUSTE RUTER PÅ MCDONALDS ETTER DEMONSTRASJON

Reagerer

FORSVARER BRUK AV BARN: Basim Ghozlan, forstander i det islamske forbundet, forsvarer at demonstrantene lot barn gå først i toget. Foto: Scanpix

Både psykologer og politikere reagerer på at barna var i en så utsatt posisjon.

- Det er uheldig for barn å bli inkludert i demonstrasjoner hvis man vet at det er fare for at stemningen kan bli opphetet og utarte til vold, sier psykolog og leder for Krisepsykologisk senter i Bergen, Atle Dyregrov.

Han sier at smell, tumulter, faren for å bli skadd og faren for å komme bort fra foreldrene kan skape frykt.

SE VGTV:HER STORMER POLITIET DEMONSTRASJONEN

- Levende skjold

Stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland (H) mener det så ut som barna ble brukt som levende skjold. Hun spør seg om ikke det å utsette barn for slikt nærmest er en sak for barnevernet.

Demonstrasjonen var i utgangspunktet en fredelig demonstrasjon. Men etter at den nådde fram til Israels ambassade i Parkveien, var det flere som begynte å kaste steiner og raketter, og politiet svarte med tåregass.

Artikkelen fortsetter.

SKREMMENDE: Her blir barn skviset mellom politi og aggressive demonstranter. Foto: Scanpix

Huitfeldt reagerer

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer også på bruken av barn.

- Jeg mener på generelt grunnlag at man skal være tilbakeholden med å ta med barn i situasjoner som kan utvikle seg til å bli farlige, sier Huitfeldt via departementets pressevakt.

Hun legger til at hun ikke har noe prinsipielt imot å la barn overvære fredelige politiske markeringer.

Demonstrasjonen var i utgangspunktet en fredelig demonstrasjon. Men etter at den nådde fram til Israels ambassade i Parkveien, var det flere som begynte å kaste steiner og raketter, og politiet svarte med tåregass

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder