FAKKELTOG: Tusenvis av mennesker deltok i fakkeltoget til støtte for krigens ofre i Midtøsten på Youngstorget i Oslo torsdag kveld. Foto: Scanpix

Fra krig til fred i Oslos gater

Etter at politiet brukte tåregass for å spre anti-israelske demonstranter både ved Stortinget og den israelske ambassaden, gikk tusener i en fredelig marsj for å minnes krigens ofre.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Store politistyrker barket sammen med anti-israelske demonstranter etter den pro-israelske støttemarkeringen foran Stortinget torsdag kveld.

VGTV:Se kaoset i Oslo sentrum

Jensen talte

Ved 17-tiden innledet Israel for fred og andre pro-israelske organisasjoner sine støttemarkeringer foran Stortinget. Demonstrasjonen hadde gått forholdsvis rolig for seg i godt over en time før sammenstøtene tok til. Mens Fremskrittsparti-formann Siv Jensen sto på talerstolen foran Stortinget, ble det israelske flagget brent blant hissige motdemonstranter.

- La meg slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg, sa Jensen.

Jensen skulle etter planen ha deltatt i fredsmarsjen senere på kvelden, men meldte avbud. Partiets generalsekretær Geir Mo ønsket ikke å kommentere om det var politiet som rådet partiformannen til avgjørelsen.

LES OGSÅ:- Ville ikke dratt til Oslo sentrum nå

Artikkelen fortsetter under bildet

TÅREGASS: Sentrumsgatene i Oslo hadde en tåke av tåregass hengende over seg under de voldelige demonstrasjonene. Foto: Scanpix

Tåregass og nyttårsraketter

Politiet måtte ty til tåregass da de flere hundre motdemonstrantene skulle flyttes fra ringen de hadde dannet rundt Eidsvolls plass. Demonstrantene svarte med å fyre av nyttårsraketter mot politiet. Det ble også avfyrt raketter inn på plassen foran Stortinget.

Tåregassen spredte demonstrantene, men det ble ikke rolig av den grunn. Både på Egertorget, i Rosenkrantz' gate og andre steder i Oslo kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Tåregass ble også brukt mot demonstranter utenfor den israelske ambassaden i Parkveien. Det ble kastet stein, takstein og andre gjenstander mot politiet som holdt vakt ved ambassaden. Politiet svarte med å legge flere personer i bakken og bruke tåregass.

Artikkelen fortsetter under bildet

ANGREPET: En journalist ble angrepet av rasende demonstranter i Oslo sentrum torsdag. Foto: Marianne Tessem


Ved 20-tiden fikk NTB opplyst at til sammen 16 personer så langt var pågrepet.

BILDESPESIAL:Se de dramatiske bildene her

Tusener i rolig marsj

Bare noen hundre meter unna Stortinget og Karl Johans gate, som så ut som en slagmark etter herjingene, samlet tusenvis av mennesker seg på Youngstorget til fakkeltog til støtte for ofrene for krigen i Midtøsten. Torget var nærmest smekkfullt før appellene begynte klokken 19.

Få av de frammøtte hadde med seg flagg eller bannere. I stedet hadde deltakerne med seg fakler for å vise sin støtte til ofrene for krigen.

En bred allianse av alle de store humanitære organisasjonene, Idretts-Norge, kirkesamfunn, fagbevegelse og organisasjoner støttet markeringen.

Det gikk også fakkeltog i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger.

DISKUSJON:- De tror visst at flaskeknusing løser alt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder