RUSSETID: I midten av april er russen noen steder godt i gang med feiringen. Foto: NTB Scanpix

Politiet varsler tiltak: Ute på flere oppdrag etter russebråk i natt

Politiet i Sør-Vest har natt til fredag fått fortvilte telefoner fra småbarnsfamilier, eldre og studenter. – Vi kan ikke akseptere at det skal være sånn som det har vært i natt, sier operasjonslederen til VG.

Russ involvert i slagsmål. En russebuss som har kjørt av veien. Men først og fremst svært høy musikk. Klokken fire natt til fredag hadde Sør-Vest politidistrikt vært ute på 24 oppdrag som involverer russ over hele fylket.

– Vi har fått telefoner fra småbarnsfamilier hvor vi har hørt ungene skrike i bakgrunnen, fra fortvilte studenter som skal ha eksamen i morgen og fra livredde, eldre mennesker, sier operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt til VG.

les også

Politiet reagerte på russen etter søppelkaos

Mens han snakker med VG rundt klokken fire, er det fire pågående støymeldinger om det samme.

Hittil i år har distriktet hatt 140 oppdrag med russen. I hele fjor hadde de 200 oppdrag, forteller operasjonslederen.

Varsler tiltak

Politiet melder at russen kan vente seg mer inngripende tiltak fremover.

les også

Innfører «omsorgsknute» i russeluen

– Vi har en handlingsplan basert på tidligere hendelser med russ i 2017 og 2018 som inneholder flere ting politiet kan gjøre. Vi kan ikke akseptere at det skal være sånn som det har vært i natt, sier Solheim til VG.

VG-spesial: På innsiden av russetiden

En politipatrulje måtte blant annet oppholde seg flere timer på samme sted på Jæren for å passe på beruset russ slik at de ikke gikk ut i veibanen.

Politipatruljene har i natt låst noen av bussene og advart om at skiltene vil tas dersom det kommer mer musikk fra samme sted.

– Det er ingen som sier at russen ikke skal ha det kjekt, men andre folk skal også ha det greit så lenge russen skal ha det greit, sier Solheim.

Også i Sør-Øst politidistrikt har det vært russebråk. Klokken 01.00 fikk politiet melding om flere russ som slåss i Stokke, og her er det opprettet sak.

Hverken i Trøndelag eller Oslo politidistrikt har det vært oppdrag som involverer russen i natt, opplyser operasjonslederne til VG.

Måtte avbryte fest to ganger

I Nordland har politiet måttet avbryte en russefest i Mo i Rana i to omganger, forteller operasjonsleder Yngvar Fredriksen like før klokken 05.00.

– Vi har akkurat avsluttet festen. Vi avsluttet den før i kveld også, men har vært tilbake etter mye klager.

I første omgang var det ikke russen som var problemet, men utenforstående, forteller operasjonslederen. Russen kom imidlertid tilbake og fortsatte festingen – noe naboene reagerte på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder