Lørenskog-forsvinningen: Familien har sendt nytt budskap til motparten

Advokat Svein Holden sier at familien til Anne-Elisabeth Hagen så sent som i oktober henvendte seg til motparten.

 • Siri Eggen
 • Runa Victoria Engen
 • Carina Hunshamar
 • Stig Øystein Schmidt
 • Trond Solberg (foto)

I morgen er det ett år siden Anne-Elisabeth Hagen på mystisk vis forsvant fra sitt hjem på Lørenskog, noe også bistandsadvokaten gjorde et poeng av da han startet sin pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Det er ikke tvil om at året som har gått har vært svært utfordrende for hennes nære familie, både store og små. Men også for slektninger og venner. Familien ønsker å understreke at de setter stor pris på all støtte og gode tanker fra fjern og nær.

Holden sa videre at årsdagen blir en vanskelig dag for familien:

– For dem markerer denne dagen overgangen til ett nytt år med uvisshet.

Familiemedlemmene har vært i mange og lange avhør, forteller Holden. Ett av temaene har vært hvem de tror kan ha motiv for forsvinningen.

Se stort VG-dokument om forsvinningen her!

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / Politiet

Sendte budskap i oktober

I august fortalte bistandsadvokaten at siste kontakt med motparten var 8. juli. Til tross for dette har politiet sagt at de fortsatt anser det som lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live, og at de står fast ved sin hovedhypotese om at hun er drept.

På pressekonferansen bekreftet Holden at de ikke har hørt noe mer fra motparten etter dette. Han fortalte at familien fortsatt håper at Anne-Elisabeth Hagen er i live, men at de ikke vet.

– Familien har besvart henvendelsene fra motparten og siste kommunikasjon fra oss til dem, skjedde så sent som nå i oktober. Vi håper at det som da ble formidlet fra oss til dem, gir grunnlag for fortsatt kommunikasjon mellom oss.

– Familien er villige til å strekke seg langt for å få gode svar på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth, fortsatte han.

Han ønsker ikke å si noe mer om hva denne kommunikasjonen besto av. Tidligere onsdag sa politiet at de er kjent med pressekonferansen, men at de ikke har noen kommentarer.

EKTEMANNEN: Det var ektemannen Tom Hagen som kom hjem 31. oktober i fjor og fant trusselbrevet hvor han ble krevd for ni millioner euro i kryptovaluta. Foto: Jørgen Braastad, VG/Torbjørn Olsen,GD, NTB scanpix

Snakker med kidnappere gjennom pressen

Holden bekreftet til VG at ett av hovedformålene med pressekonferansen var å kommunisere med de som står bak forsvinningen.

– Vi vil gi uttrykk for at vi har kommunisert noe til motparten som vi tror kan være utgangpunkt for videre dialog, sa Holden.

VG har tidligere omtalt at måten kommunikasjonen har foregått på, er gjennom overføringer av summer der hver sum har en konkret betydning. Kilder har også opplyst til VG at familien har betalt en sum løsepenger til en motpart.

Holden vil ikke svare på om familien nå har betalt motparten, eller spørsmål om innhold i meldinger og hvordan de er sendt. Familien og politiet har opplevd tidligere at pressekonferanser blir fulgt av mottagerne av meldingene, sier Holden.

– Det er elementer i kommunikasjonen tidligere som har gjort det klart for oss at de har fått med seg hva som har blitt sagt, sier Holden.

– Når du holder denne pressekonferansen og sier at dere er villige til å strekke dere langt, er det personene bak forsvinningen dere vil kommunisere dette til?

– Ja, det kan du godt si, sier Holden.

– Det er å gå veldig langt i å si at man er villig til å betale en dusør eller løsepenger?

– Det er din tolkning, men nøyaktig hva det vil kunne innebære, det vil først en videre dialog med motpart kunne avklare.

Dialogen med personene bak forsvinningen bærer preg av å være enveis kommunikasjon, siden et svar ikke har kommet siden juli. Holden bekrefter at det er vanskelig for familien å vite om meldinger sendt til motparten, er lest og mottatt.

SNAKKER: Advokat Svein Holden bekrefter at en av hovedgrunnene til å avholde pressekonferanse, er å kommunisere med de som står bak forsvinningen gjennom media. Foto: Solberg, Trond

Har gjort funn

VG skrev for drøye to uker siden at familien vurderte om de skulle utlove en betydelig dusør for å få informasjon som kan bidra til å løse forsvinningsgåten. Ifølge VGs opplysninger hadde ulike dusør-beløp blitt diskutert, deriblant et større millionbeløp.

Kilder til VG: Hagen-familien har betalt millioner for livsbevis

På spørsmål om det kan bli aktuelt for familien å utlove en dusør, svarte bistandsadvokaten.

– Nøyaktig hva familien vil være villig til å gjøre, er det vanskelig å være detaljert om. I første omgang er vi interesserte i en toveis-kommunikasjon med motparten, så får vi se hva det fører til.

Til nå har politiet offentliggjort at det er funnet et skoavtrykk fra en Sprox-sko som angivelig kan knyttes til en gjerningsperson, en strips fra Biltema og et brevpapir og en konvolutt fra Clas Ohlson på åstedet.

Forrige uke bekreftet de også at det er funnet mindre mengder blod fra Anne-Elisabeth Hagen på åstedet.

Mer om

 1. Anne-Elisabeth Hagen
 2. Krim

Flere artikler

 1. Anne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør

 2. Politiet om Hagen-familiens nye beskjed: Tviler på at de får svar

 3. Tom Hagen i ny melding til motparten: Jeg vil betale

 4. Nye detaljer fra trusselbrevet: Vi slipper henne langt fra huset

 5. Hagen-barnas bistandsadvokat: – Fortærende for barna

Fra andre aviser

 1. Siste henvendelse fra Hagen-familien til motparten var i oktober

  Bergens Tidende
 2. Klokken 17: Pressekonferanse om Lørenskog-forsvinningen

  Aftenposten
 3. Holden: Tom Hagen har sendt melding til motparten om at han vil betale løsepengene

  Fædrelandsvennen
 4. Anne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør

  Aftenposten
 5. Forsvinningen var hemmelig i ti uker. Nå frykter politiet at Tom Hagen kan ha brukt tiden på å forspille bevis.

  Bergens Tidende
 6. Forsvinningen var hemmelig i ti uker. Nå frykter politiet at Tom Hagen kan ha brukt tiden på å forspille bevis.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder