SHEIKH ENTERPRISES: Gullbutikken der Saleem Ahmad jobber, har vært utsatt for flere ran og ligger på Grønland i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Politianmelder gullhandler for hvitvasking og falsk forklaring

Etter at Skatteetaten varslet millionkrav mot gullhandleren i Oslo, solgte han leiligheter og overførte 4,6 millioner kroner til Pakistan, ifølge bostyreren. Han kaller saken «alvorlig konkurskriminalitet».

Gullhandler Saleem Ahmad (55) fra Oslo ble slått personlig konkurs i april, etter skattekrav på 4,6 millioner fra norske myndigheter. Konkursbegjæringen kom etter avsløringer i Dagbladet om skjulte luksusleiligheter i Dubai, som Ahmad var tilknyttet i en lekket eiendomsbase fra det lukkede emiratet.

DUBAI-LUKSUS: Saleem Ahmad har vært tilknyttet flere leiligheter i Dubai. Foto: KARIM SAHIB / AFP

Gransket eiendomssalg

Advokat og bostyrer Per Omreng har siden i april i år kartlagt Ahmads personlige verdier. Omreng har under arbeidet gransket en rekke pengeoverføringer og eiendomssalg.

I en fersk sluttinnberetning som bostyreren har sendt til Oslo Byfogdembede, kommer det frem at Ahmad:

  • Solgte tre leiligheter på Grønland i Oslo etter at han ble varslet om store skattekrav mot ham våren 2015.
  • Overførte gevinsten på 4,7 millioner til Pakistan allerede før Oslo kemnerkontor rakk å kreve inn skattegjelden.

– At penger kan overføres til Pakistan slik uten at vi klarer å gjøre noe med det er lite gunstig for skattebetalerne. Jeg mener dette er alvorlig konkurskriminalitet. Det er min klare oppfatning, sier Omreng til VG.

Anmeldt for hvitvasking

På bakgrunn av funnene har bostyreren politianmeldt Saleem Ahmad for hvitvasking, falsk forklaring og for å hindre inndrivning av restskatten.

Politiet bekrefter at anmeldelsen er mottatt.

– Vi har mottatt anmeldelsen fra bostyrer og den er til behandling nå, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt til VG.

VG har vært i kontakt med Saleem Ahmad per telefon. Da VG ba ham kommentere politianmeldelsen fra bostyrer og spurte Ahmad om hans verdier i Pakistan, la han på. Ahmad har ikke besvart flere henvendelser fra VG.

Tidligere dømt

Allerede i 2016 ble Ahmad dømt til sju måneders fengsel for boforringelse, etter at flere kontroller avdekket årelang svart omsetning og ulovlig innførsel av gull til butikken hans, Sheikh Enterprises, på Grønland i Oslo:

Da kravene haglet fra tre offentlige etater og en bostyrer i 2014 og 2015, kvittet butikken seg med verdier for 15 millioner kroner, ifølge daværende bostyrer og dommen fra Oslo tingrett. Blant annet ble 4,8 millioner kroner sendt til en forretningspartner i Dubai.

Det var bare småpenger igjen for å dekke de totale pengekravene på over 20 millioner kroner fra staten da konkursboet for gullbutikken ble gjort opp. Ahmad erklærte seg den gang uskyldig og mente pengeoverføringene dekket gjeld.

BOSTYRER: Advokat Per Omreng er bostyrer i Saleem Ahmads konkurs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– INGEN MIDLER: Saleem Ahmad hevder i en erklæring til bostyreren som er sendt Oslo byfogdembete at han ikke disponerer særlig med midler og bare har 1826 kroner i banken. Foto: Faksimile

Ingen eiendeler

I en egenerklæring til bostyrer Omreng signerer Ahmad på at han i dag «ikke eier fast eiendom, bankinnskudd eller andre eiendeler hverken i Norge, Pakistan eller andre land, bortsett fra beslagsfrie eiendeler til rent personlig bruk».

Med småpenger på konto i Norge, ligger det ikke an til at skatteoppkreveren får dekket kravet på 4,6 millioner fra Ahmad som følge av den personlige konkursen.

Omreng konkluderer også med at det ikke er mulig for boet å kartlegge eller hente eventuelle midler hjem til Norge fra Pakistan:

«Bostyrer har korrespondert med den norske ambassaden i Pakistan for om mulig å innhente pålitelige opplysninger fra eiendomsregistre i Pakistan. Det finnes etter det opplyste, ikke et sentralt eiendomsregister i Pakistan. Man må oppsøke det lokale eiendomsregisteret i landsbyen. Det fremgår av internasjonale rapporter at pålitelig bevis for eierforhold, nærmest er umulig å oppnå.

Ahmad jobber fremdeles i gullbutikken på Grønland, som nå drives av et annet familiemedlem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder