FØRSTEKANDIDAT: Ove Sverre Bjørdal er listetopp og forhandlingsleder for Senterpartiet i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, VG

Byrådsdrama i Bergen: KrF brøt med venstresiden

Etter flere uker med forhandlinger bryter Kristelig Folkeparti byrådsforhandlingene med Ap, MDG, SV og Venstre i Bergen. Senterpartiet er tause om hva de gjør.

Lørdag formiddag kalte Høyre inn til samtaler med blant andre Senterpartiet, som Ap hevder de har en avtale med, ifølge Bergens Tidende.

– Jeg har ingen kommentar til dette nå, sier Sps forhandlingsleder Ove Sverre Bjørdal til VG i 12-tiden lørdag.

les også

Hordaland i forslag: Freder ikke Trine Skei Grande

Forhandlingsleder Håkon Pettersen i KrF begrunner i en pressemelding lørdag formiddag bruddet med at den politiske avstanden mellom partiene har vist seg å være for stor til at et byrådssamarbeid er mulig.

– For langt til venstre

– Gjennom flere uker har vi hatt konstruktive politiske samtaler med Ap, MDG, SV og Venstre. Det har tatt lang tid å arbeide fram en helhet med fem partier rundt bordet. Når vi nå har en helhetlig skisse er konklusjonen at dette fører politikken lenger til venstre enn vi opplever KrFs velgere i Bergen har ønsket, sier Pettersen.

les også

Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen

Han har orientert byrådsleder Roger Valhammer (Ap) om at KrF etter eget ønske fratrer byrådsforhandlingene.

– Når KrF nå forlater forhandlingsbordet vil vi nullstille oss og se hvordan vi kan får mest mulig gjennomslag for KrFs politikk i kommende periode, sier Pettersen.

les også

P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen

Ap, MDG, SV, Venstre og KrF hadde til sammen 32 av 67 mandater i Bergen bystyre. Nå mister mindretallskoalisjonen KrFs to representanter.

Takker for samarbeidet

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) beklager overfor Bergens Tidende at KrF trekker seg, men sier han aksepterer og respekterer partiet sitt valg.

– Jeg er samtidig glad for at vi har avklart et valgteknisk samarbeid med Senterpartiet og Rødt for bystyreperioden 2019-2023, og at vi kan gå videre med et Ap-ledet byråd. Sammen med Venstre, SV og MDG er går vi nå i sluttforhandlinger med sikte på å danne et nytt byråd, sier han.

RØDT ELLER BLÅTT? Harald Victor Hove er Høyres forhandlingsleder, og inviterte kjapt til samtaler om samarbeid når KrF brøt ut fra rød side lørdag. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Høyres forhandlingssjef Harald Victor Hove har fått med seg nyheten, og nøler ikke.

– Vi inviterer nå til samtaler om samarbeid. Samtalene finner sted klokken 12 lørdag på Radisson-hotellet på Bryggen, forteller Hove til BT.

– Vi har invitert FNB, Senterpartiet, KrF, Frp og Pensjonistene. Alle har sagt ja, bortsett fra Senterpartiet, som vi fremdeles venter på svar fra, legger han til.

Hvor Senterpartiet står, er uklart.

Anne Brit Reigstad, andrekandidat på listen til Senterpartiet etter Bjørdal, avviser at Senterpartiet har inngått et valgteknisk samarbeid med Ap.

– Det har vi ikke gått inn på. Dette har vi ikke diskutert, sier Reigstad, som ikke vet hvorfor Bjørdal eventuelt har sagt dette til Arbeiderpartiet.

Hun understreker at et slikt samarbeid ikke er klarert med styret i Senterpartiet.

VG kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder